ΜΕΤΑΛΛΕΙΑΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣ

Μεταλλείο και μεταλλουργία στη Σκουριώτισσα Κύπρου (II)

 

Είναι για πρώτη φορά, μετά την αρχαιότητα, που καταφέραμε να κάνουμε παραγωγή μεταλλικoύ χαλκού στην Κύπρο. H κάθε πλάκα (κάθοδος) που παράγεται, ζυγίζει γύρω στα 40-50 κιλά.

Η εταιρεία HCM είναι 100% εξαγωγική. Ο χαλκός χρησιμοποιείται κυρίως στην ηλεκτροτεχνία για την κατασκευή καλωδίων, αλλά και άλλων προϊόντων, όπως χαλκοσωλήνες, κράματα μπρούντζου κ.α. Στην ουσία, είναι το βασικότερο μέταλλο που χρειάζεται η βιομηχανία για να παραγάγει ο,τιδήποτε ηλεκτρικό.

Πού πάει ο χρυσός; Παρότι στην Κύπρο υπάρχουν μονάδες που μπορούν να επεξεργαστούν χρυσό και άργυρο, εντούτοις είναι μικρές και δεν έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν το προϊόν που παράγεται από την Σκουριώτισσα. Άρα, αναγκαστικά, πρέπει να εξαχθεί. Το προϊόν της Σκουριώτισσας (σ.σ. ένα κράμα πολυτίμων μετάλλων, που περιέχει χρυσό και άργυρο και το υπόλοιπο είναι κυρίως χαλκός) αποστέλλεται σε ελβετικό οίκο, ο οποίος διαχωρίζει τα προϊόντα. Η αποπληρωμή της αξίας του γίνεται είτε με την καταβολή χρημάτων, είτε με την αποστολή διαχωρισμένων προϊόντων πίσω. Από την Κύπρο εξάγονται υπό μορφή πλακών, δηλαδή ράβδων, οι οποίες έχουν ένα βάρος από 5 έως 10 κιλά η κάθε μια. «Η ποιότητα του χαλκού που παράγουμε, χρησιμοποιείται για τις πιο απαιτητικές χρήσεις του χαλκού. Όπως για παράδειγμα, τα καλώδια των τηλεπικοινωνιών, που απαιτούν τέλεια ποιότητα χαλκού. Τον χαλκό που παράγουμε, τον εμπορευόμαστε κυρίως με την Ευρώπη, ενώ το τελευταίο διάστημα εξαγάγουμε και στην Αίγυπτο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χαλκός και ο χρυσός έχουν τεράστια σκαμπανεβάσματα στις χρηματιστηριακές τους τιμές. Γι’ αυτό χρειάζεσαι μια πολύ εξειδικευμένη ομάδα που να παρακολουθεί συνεχώς τις διεθνείς τιμές αυτών των προϊόντων και να μπορεί να προστατεύσει τα εισοδήματα της εταιρείας. Αυτή η δουλειά δεν είναι ούτε για ερασιτέχνες, ούτε για ανθρώπους που κοιμούνται 8ωρα…


Περιβάλλον. Η μεταλλουργία σήμερα και η προστασία του περιβάλλοντος, είναι τεχνολογίες αιχμής. Δεν μπορεί να μιλά κάποιος γι’ αυτά τα θέματα, ο οποίος δεν γνωρίζει το αντικείμενο. Η στελέχωση, η ιστορία και η προέλευση της εταιρείας, που είναι καθαρά κυπριακή, έχουν δημιουργήσει μια υψηλού επιπέδου ευαισθησία σε ζητήματα περιβάλλοντος. “Θα έχετε ήδη διαπιστώσει πόσες χιλιάδες δέντρα έχουμε φυτέψει. Επίσης, προσέχουμε την ποιότητα του νερού. Έχουμε 19 γεωτρήσεις γύρω από το μεταλλείο, στις οποίες συστηματικά γίνεται δειγματοληψία και πληροφορείται το κράτος για την ποιότητα του νερού, αλλά και για τις τυχόν συνέπειες από την εργασία μας. Ακόμα, ελέγχουμε την ποιότητα του αέρα, τόσο χημικά όσο και τα ποσοστά της σκόνης. Το ίδιο γίνεται και με την ποιότητα του θορύβου, αλλά και των ελεγχόμενων εκρήξεων που πραγματοποιούμε. Όλα αυτά είναι απαραίτητα αν θέλει κάποιος να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις και με τη συνείδησή του”.

Για τους ελέγχους αυτούς, χρησιμοποιούνται ανεξάρτητα εξωτερικά εργαστήρια, ενώ ελέγχονται και από τις αρμόδιες επιθεωρήσεις του Κράτους. Η επιστημονική γνώση των ειδικών της εταιρείας μας, έχει στόχο να ελαχιστοποιήσει τις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις, αφού μια τόσο μεγάλη δραστηριότητα αναπόφευκτα θα έχει επιπτώσεις.


Το οικονομικό κέρδος του τόπου.
 Η Κύπρος, κερδίζει αρχικά με τα απευθείας έσοδα του κράτους, όπως είναι οι φορολογίες, το κόστος των αδειών λειτουργίας, το κόστος ενοικίου της γης, οι δασμοί, η φορολογία των υπαλλήλων, η συνεισφορά στα ταμεία του κράτους, κλπ. Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό, το οποίο καταλήγει κατευθείαν στο κράτος. Το κύριο κέρδος, όμως, είναι η οικονομική δραστηριότητα, διότι μιλάμε για ένα προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας που όλα τα έσοδα μένουν στον τόπο. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική οικονομική δραστηριότητα, την οποία ως τόπος έχουμε ανάγκη. Ο καθένας μπορεί να φανταστεί τι θα γινόταν η Κύπρος, χωρίς παραγωγικές δραστηριότητες; Πώς θα λειτουργούσε η οικονομία, πώς θα υπήρχε ανάπτυξη;

Εκτός αυτού, η εταιρεία έχει κι άλλη συνεισφορά, πολύ σημαντική. Η Hellenic Copper Mines εκπαιδεύει φοιτητές και νέους επιστήμονες, προσφέρει τεχνογνωσία και γενικά συνεισφέρει στους νέους ανθρώπους. Από την άλλη, είναι μια καθαρά παραγωγική μονάδα στον τόπο. Δεν μπορούμε να εισάγουμε τα πάντα στην Κύπρο. Η Hellenic Copper Mines είναι από τα τελευταία προπύργια της παραδοσιακής βιομηχανίας αυτού του τόπου και αυτό είναι μια αφανής προσφορά.

Το προσωπικό. Το μόνιμο προσωπικό της εταιρείας είναι γύρω στα 80 άτομα, από τα οποία τα 30 περίπου είναι επιστημονικό προσωπικό και το υπόλοιπο τεχνικό προσωπικό.  Είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της περιοχής της Σολέας και μάλιστα ένα μεγάλο ποσοστό του μισθολογίου της διαχέεται σε αυτή την ακριτική περιοχή, την οποία στηρίζει όχι μόνο οικονομικά, αλλά με πολλαπλές ενέργειες.

Οι συναυλίες στο μεταλλείο. Η πρώτη συναυλία έγινε το 2010. Όπως μας εξήγησαν, «η όλη ιδέα πήγασε από την ανάγκη προσφοράς προς τους κατοίκους της υπαίθρου, όπου διάφοροι λόγοι τους άφηναν μόνιμα εκτός των σημαντικών πολιτιστικών γεγονότων της Κύπρου. Αυτή η εγκατάλειψη και η απομόνωση, είχε ως αποτέλεσμα να ευνοείται η ανάπτυξη της υποκουλτούρας και μάλιστα εκεί όπου βρίσκονται οι ρίζες του πολιτισμού μας”.

“Τα τελευταία 8 χρόνια φέραμε διακεκριμένους καλλιτέχνες και εκείνο που μας κάνει πραγματικά υπερήφανους, είναι ότι η όλη διοργάνωση γίνεται με εθελοντική προσφορά των υπαλλήλων μας, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που το σύνολο των εσόδων δόθηκε για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Η τελευταία συναυλία, για παράδειγμα, η οποία είχε και τη μεγαλύτερη προσέλευση, συνείσφερε 86,500 ευρώ στον Ραδιομαραθώνιο. Αυτό τιμά την εταιρεία, τους ανθρώπους της και τις κοινότητες της Σολιάς».

[Από το Ρεπορτάζ της CITY , Πήγαμε στο Μεταλλείο της Σκουριώτισσας, όπου πλέον παράγεται και χρυσός]


Μεταλλείο και μεταλλουργία στη Σκουριώτισσα Κύπρου (I)

H  άλλη άποψη για τις συναυλίες και γενικότερα τη συγκεκριμένη μεταλλουργία στην Κύπρο:
https://net.xekinima.org/kupros-skouriotissa-sunaulia-upokr/

Δείτε επίσης:

 

Σχετικά Άρθρα