-->

Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017

Τα μάρμαρα ο «Λευκός Χρυσός» της Αν. Μακεδονίας-Θράκης

Taytothta marmaron

Λατομείο μαρμάρου Στενωπός Καβάλας, , ΠΑΥΛΙΔΗΣ Α.Ε. ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ
[του Πέτρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Petros]

Στον συνδυασμό του εξαγωγικού προσανατολισμού και των επενδύσεων σε έρευνα, ανάπτυξη, απόκτηση νέων κοιτασμάτων (ειδικά κοιτασμάτων λευκού μαρμάρου) βασίζεται πλέον η πολιτική των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κλάδου εξόρυξης μαρμάρων.

Πράγματι, η εξορυκτική βιομηχανία του μαρμάρου αναδεικνύεται και ισχυροποιείται μέσω της ένταξης της σε πολυεθνικούς ομίλους με πολλά σημεία εξόρυξης στο εξωτερικό και με δίκτυα εξαγωγών σε πολλούς προορισμούς. Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι οι εταιρείες του κλάδου συνεχίζουν να αυξάνουν το προσωπικό τους κάθε χρόνο, ενώ έχουν υλοποιήσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ επενδύσεις μέσα στην κρίση για την ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων.

Import and Export values of marble and other natural stones in Greece Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι πρόσφατες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες της Μάρμαρα Παυλίδης με την εξαγορά της ολλανδικής εταιρείας Stone Works Coopertief, η οποία κατέχει το 88,4% της Mermeren στο Prilep των Σκοπίων, αλλά και η απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της "Λαζαρίδης"  στα οποία περιλαμβάνονται και κοιτάσματα λευκού μαρμάρου (αλλά και βιομηχανοστάσια, κτίρια, αποθέματα προϊόντων, δικαιώματα εξόρυξης και εμπoρικά σήματα) από τη Νordia Energy (Λατομεία Διονύσου-Πεντέλης). Στις εγκαταστάσεις της «Λαζαρίδης», που απέκτησε η Nordia, απασχολείται προσωπικό 136 ατόμων, των οποίων τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις θα αναλάβει η πλειοδότρια, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού.Eπίσης, η  «Ικτίνος Μάρμαρα» (εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών) πλειοδότησε στον διαγωνισμό για την πώληση οικοπέδου 9,2 στρεμμάτων με κτιριακές εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο και έκτασης 11,2 στρεμμάτων στον Ξηροπόταμο Δράμας (της πρώην "Λαζαρίδης").

Το 2016 οι εξαγωγές μαρμάρων βρέθηκαν στο υψηλότερο ιστορικά επίπεδο, ενώ ποσοστό πάνω από το 50% των εξαγωγών  (σε ποσότητα) έχει πλέον προορισμό την Κίνα. Ευκαιρία περαιτέρω ανάπτυξης για τον κλάδο, όπως τονίζουν οι άνθρωποι του χώρου, αποτελεί το άνοιγμα σε νέες αγορές-στόχους, αλλά και οι εξαγωγές κατεργασμένων μαρμάρων.
Εγκαταστάσεις επεξεργασίας της  FHL Η. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ – ΓΡΑΝΙΤΕΣ Α.Β.Ε.Ε,  Βιομηχανικό Πάρκο Προσοτσάνης  Δράμα


Η  βιομηχανία μαρμάρου δεν περιορίζεται στα βασικά οικονομικά μεγέθη των επιμέρους δραστηριοτήτων εξόρυξης και μεταποίησης αλλά εκτείνεται και στους κλάδους της εφοδιαστικής της αλυσίδας: μεταφορές (θαλάσσιες και χερσαίες),  βιομηχανικό εξοπλισμό, υπηρεσίες μηχανικών-γεωλόγων κλπ, είναι μόνο μερικές από αυτές οι οποίες επωφελούνται σημαντικά από την εξόρυξη μαρμάρου.

Ειδικότερα το δραμινό μάρμαρο (της περιοχής του Βώλακα Δράμας κ.α), συνεισφέρει τα μέγιστα στην εθνική και στην δραμινή οικονομία και στηρίζει τον κατασκευαστικό κλάδο και τις μεταφορές με την διατήρηση και δημιουργία 4000 θέσεων εργασίας. (βλ. σχετικό βίντεο).
Greek marble production 2013-2015
Η δυναμική του δραμινού μαρμάρου συμβάλλει κατά 28% στα έσοδα του Οργανισμού Λιμένος Θεσ/νίκης ενώ κάθε χρόνο εξάγονται πάνω από ενάμιση εκατομμύρια τόννοι.

Για τη Θάσο η εξόρυξη μαρμάρου (γνωστό στις αγορές ως Thassos Snow White δηλ. μάρμαρο κρυσταλλικού δολομίτη εξαιρετικά λαμπερής λευκότητας) επίσης κατέχει πολύ σημαντική θέση στα έσοδα. Στο παρακάτω διάγραμμα εμφανίζονται τα σημαντικά έσοδα του δήμου από την εξόρυξη μεταξύ των ετών 2013-2015.Η σημειολογία του τομέα εξόρυξης μαρμάρου μέσα στην κρίση!