ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ

Yπεγράφη η σύμβαση για την παραχώρηση στο Οικόπεδο 2 του Ιονίου (στα δυτικά της Κέρκυρας)

Υπογραφή Σύμβασης Μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2, στο Ιόνιο Πέλαγος (31.10.2017)

Υπεγράφη σε ειδική τελετή του ΥΠΕΝ η σύμβαση για την έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων στο Οικόπεδο 2 στη θαλάσσια περιοχή της Κέρκυρας. Tη Σύμβαση Μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην  “περιοχή 2”, υπέγραψαν, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και οι εκπρόσωποι των εταίρων της κοινοπραξίας Total-Edison-ΕΛ.ΠΕ, Bernard Clement, αντιπρόεδρος του ομίλου της Total για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη, Maurizio Coratella, εκτελεστικός αντιπρόεδρος Έρευνας και Παραγωγής του ομίλου Edison και Στάθης Τσοτσορός, πρόεδρος της ΕΛ.ΠΕ.

Η σχετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο νέο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στο Δέλτα Φαλήρου και μεταξύ άλλων την παρακολούθησαν οι πρεσβευτές της Γαλλίας, Christophe Chantepy και της Ιταλίας, Efisio Luigi Marras.

Η σχετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο νέο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στο Δέλτα Φαλήρου .

Τόσο ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, ο οποίος χαρακτήρισε το εγχείρημα ως σημείο καμπής και ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, όσο και όλες οι εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία, δηλαδή Ελληνικά Πετρέλαια, Total και Edison, δεν έκρυψαν την αισιοδοξία τους αλλά και τις υψηλές προσδοκίες που τρέφουν για τη συγκεκριμένη παραχώρηση. Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η δήλωση του αντιπροέδρου της Total, αρμόδιου για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη, Bernard Leman ότι το οικόπεδο 2 μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ επωφελές πεδίο για την ελληνική οικονομία και ότι μπορεί να δώσει μια νέα αναπτυξιακή πορεία για το μέλλον της ελληνικής αγοράς υδρογονανθράκων.

Ο κ. Σταθάκης αποκάλυψε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πολύ σημαντικές εταιρείες και σύντομα αναμένεται η δημοσιοποίηση στην εφημερίδα της ΕΕ του διαγωνισμού για μια ακόμη περιοχή στο Ιόνιο και περιοχές στα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Παράλληλα, όπως είπε, προχωρά σταδιακά η νέα προκήρυξη για τα 17 θαλάσσια οικόπεδα για τα οποία δεν υπήρξε ενδιαφέρον στον πρώτο διαγωνισμό.
Οι πρακτικές αυτές έχουν ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό και στο εθνικό δίκαιο, υπενθύμισε ο κ. Σταθάκης, με την ενσωμάτωση το 2016 της κοινοτικής Οδηγίας για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος στις υπεράκτιες εξορύξεις υδρογονανθράκων. Η έκδοση της δευτερογενούς νομοθεσίας και ο έλεγχος εφαρμογής της ανατέθηκαν στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, την οποία η Κυβέρνηση επιθυμεί να ενισχύσει και να αναβαθμίσει θεσμικά, ώστε να αναλάβει την παρακολούθηση όλων των σχετικών με τους υδρογονάνθρακες διαδικασιών.

Πολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια αυτή στέκεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης (EBRD), η οποία ανέλαβε την οικονομική ενίσχυση του εγχειρήματος και τη διοργάνωση διεθνούς διαγωνισμού για την ανεύρεση εξειδικευμένου συμβούλου. Ο οργανισμός ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο με την επικράτηση της DNV, νορβηγικής εταιρείας που ειδικεύεται σε θέματα ασφάλειας και τεχνικών προδιαγραφών υπεράκτιων εξορύξεων. Η εταιρεία καλείται να μεταφέρει ορθές πρακτικές που εφαρμόζονται σε χώρες με παραγωγή, όπως η Βρετανία και η Νορβηγία, για τη διεξαγωγή ελέγχων στις υφιστάμενες υπεράκτιες εγκαταστάσεις και την εκπαίδευση του προσωπικού που θα προσληφθεί για το σκοπό αυτό.

Ο Υπουργός χαρακτήρισε τη Σύμβαση που υπογράφηκε  «πρότυπο και για αυτές που θα ακολουθήσουν» και προανήγγειλε ότι «θα υπάρξουν άμεσα αναγκαίες βελτιώσεις στη νομοθεσία που διέπει την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων», με στόχο «την ενσωμάτωση των καλών πρακτικών που ισχύουν διεθνώς, ώστε αφενός να διαμορφωθεί ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον, αφετέρου να διασφαλιστούν τα εθνικά συμφέροντα». Η νομοθεσία θα συμπληρωθεί, επίσης, ώστε να εξασφαλιστεί «η λειτουργία του Ταμείου Γενεών, στο οποίο θα κατευθύνονται τα δημόσια έσοδα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων».

Επίσης  απέδωσε το αυξημένο ενδιαφέρον στη διαφορετική συγκυρία συνολικά στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η οποία έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο των εξορυκτικών εταιρειών, μετά την ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε γειτονικές χώρες. Ως αποτέλεσμα η ευρύτερη περιοχή αποκτά πρόσθετο ειδικό βάρος ως παραγωγός, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η αναγκαιότητα ασφαλούς σύνδεσης με τη μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά. Για τον λόγο αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, «η Κυβέρνηση προωθεί μεθοδικά την ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών, που θα αναδεικνύουν τη μοναδική γεωγραφική θέση της Ελλάδας, στο σταυροδρόμι των αγωγών που μεταφέρουν φυσικό αέριο από τις χώρες παραγωγούς στους Ευρωπαίους καταναλωτές». Παρέθεσε, δε, ενδεικτικά την κατασκευή των αγωγών TAP, IGB, Eastmed, Eurasia Interconnector καθώς και άλλων απαραίτητων υποδομών, όπως οι σταθμοί υγροποίησης αερίου.

Ο αντιπρόεδρος της Total, αρμόδιος για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη, Bernard Leman δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το οικόπεδο 2 μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ επωφελές πεδίο για την ελληνική οικονομία και ότι μπορεί να δώσει μια νέα αναπτυξιακή πορεία για το μέλλον της ελληνικής αγοράς υδρογονανθράκων. “Θα πρέπει να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες, η περιοχή 2 δείχνει να έχει καλές προοπτικές. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό ότι κανείς άλλος πριν δεν έχει εργαστεί σε αυτή την περιοχή και το έδαφος είναι παρθένο, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Total, ο οποίος προανήγγειλε την έναρξη νέων ερευνών για τη λήψη περισσότερων πληροφοριών, πιθανώς μέχρι τα τέλη του έτους εάν προχωρήσει άμεσα η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή.

Αναλυτικά, το σχετικό δελτίο τύπου του ΥΠΕΝ εδώ.
[Επιμέλεια: Π. Τζεφέρης]

Σχετικά Άρθρα