ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ/ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΠΡΑΣΙΝΑ ΟΡΥΚΤΑ

Πεντελικό Μάρμαρο στον ελληνορθόδοξο ναό του Αγ. Νικολάου, Ground Zero της Νέας Υόρκης

St. Nicholas National Shrine, designed by renowned architect Santiago Calatrava, is under construction at the World Trade Center in New York.

Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη κατασκευάζεται δίπλα στην πλατεία μνημείο του Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου και προσδοκάται να παραδοθεί την άνοιξη του 2018.

In this Aug. 10, 2017 photo, a construction worker walks in front of the St. Nicholas National Shrine in New York. It is one of a handful of unfinished pieces of the reconstruction of the huge trade center site, which is now a combination of green trees, polished stone and glassy towers after being known for years as a dusty, gray construction zone. (AP Photo/Mark Lennihan)

Ο ναός κατασκευάζεται σε κοντινή τοποθεσία ως προς τη μικρή ομώνυμη εκκλησία που καταστράφηκε κατά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο νέος ναός θα δώσει στους Ελληνορθόδοξους πιστούς ένα μέρος λατρείας, καθότι η Αρχιεπισκοπή συμπεριλαμβάνει   540 ενορίες και σχεδόν 1,5 εκατ. πιστούς μόνο στις ΗΠΑ.

In this Aug. 10, 2017 photo, the St. Nicholas National Shrine, center, designed by renowned architect Santiago Calatrava, is under construction at the World Trade Center in New York. It is replacing a tiny Greek Orthodox church that was crushed by the Trade Center’s south tower during the terrorist attacks of Sept. 11, 2001. (AP Photo/Mark Lennihan)

Ο άνθρωπος που χτίζει το ναόΈνα από τα πιο μοναδικά χαρακτηριστικά του Ορθόδοξου Ναού του Αγίου Νικολάου θα είναι η λαμπερή πρόσοψή του, κάτω από ένα τρούλο διαμέτρου 14,7 μέτρων. Αυτή η δομή θα λάμπει τη νύχτα, αλλά θα φαίνεται ανθεκτική και σταθερή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το λούστρο του λεπτού λευκού πεντελικού μαρμάρου (“Pentelikon White” από το Διονυσοβούνι, Μάρμαρα Διονύσου ΑΕ), που θα τοποθετηθεί μέσα σε γυάλινες πλάκες, θα επιτρέψει στο φως να το διαπερνάει. Φώτα LED θα τοποθετηθούν μεταξύ του σκυροδέματος και του γυαλιού. Το μάρμαρο που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του ιερού θα είναι από το ίδιο μέρος της Ελλάδας που εξήχθη για την κατασκευή του Παρθενώνα.

Ο πολιτικός μηχανικός Μανώλης Βεληβασάκης τα τελευταία χρόνια έχει αφιερωθεί ψυχή τε και σώματι στο σημαντικότερο έργο της ζωής του: την εκ νέου ανέγερση του ελληνορθόδοξου Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου.Ο Κρητικός πολιτικός μηχανικός εξηγεί ότι “σήμερα, ο σκελετός και ο χαλύβδινος τρούλος της εκκλησιάς που έχει τις ρίζες του στους τρούλους της Αγίας Σοφίας και Αγίας Ειρήνης στη μαρτυρική Κωνσταντινούπολη, έχει πλέον τελειώσει! Πριν δυο μήνες, σε μια σεμνή τελετή ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ανύψωσε ένα προσωρινό Ορθόδοξο σταυρό στην κορυφή του ατσάλινου τρούλου που ήδη έχει γίνει στίγμα και επίκεντρο όλης της περιοχής. Στους επόμενους μήνες, αρχίζουμε την εξωτερική και εσωτερική επένδυση του ναού με τα κατάλευκα μάρμαρα που έρχονται από το ίδιο λατομείο της Πεντέλης, που πριν 2.500 χρόνια οι πρόγονοι Αθηναίοι «έκοψαν» τα μάρμαρα για να κτίσουν τον Παρθενώνα”.

Το κόστος του ναού υπολογίζεται γύρω στα 45 – 50 εκατ. δολάρια, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ήδη σχεδόν μαζευτεί από δωρεές Ελλήνων και μη, από την Αμερική και όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Θεού θέλοντας, το Πάσχα του 2018, υπολογίζουμε πως θα είναι όλα έτοιμα για να το γιορτάσουμε πανηγυρικά στον νέο, μικρό μεν, αλλά μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Νικόλαου στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης»

In this Aug. 10, 2017 photo, a visitor has scrawled graffiti on the unfinished interior of the St. Nicholas National Shrine in New York. Construction workers and visitors have been encouraged to write messages on the walls, which will be then be covered as the interior is finished. (AP Photo/Mark Lennihan)

Η ελληνική παροικία της Αμερικής κατάφερε να πείσει για την ανάγκη να χτιστεί ξανά ένα θρησκευτικό μνημείο μέσα στο πιο σύγχρονο σύμβολο της Αμερικής περνώντας από μακρύ και δύσκολο δρόμο με εμπόδια και προσκόμματα που εμφάνιζαν οι δημόσιες υπηρεσίες της Νέας Υόρκης και του New Jersey.

Περισσότεροι από 15 εργάτες, με μικρές σκαπάνες στο χέρι δούλεψαν για μια εβδομάδα για να σκάψουν και να κοσκινίσουν τα συντρίμμια του κατεστραμμένου ναού. Όπως απεδείχθη αργότερα, όλος ο παλαιός ναός, που ήταν ξύλινος και αποτελείτο από τρεις ορόφους στο ύψος είχε συμπιεστεί στα περίπου 40 εκατοστά σύνολον. Δεν βρέθηκαν και πολύ περισσότερα απομεινάρια από τον ναό, γιατί, η απίστευτη συμπίεση, η υψηλή θερμοκρασία, και ο καπνός, καθώς επίσης τα όμβρια ύδατα και τα ύδατα από την πυροσβεστική που είχαν πέσει πάνω στα συντρίμμια στους δύο μήνες μετά την καταστροφή, είχαν μετατρέψει τα απομεινάρια του ναού σε μια ανομοιογενή γκρίζα μάζα που δεν μπορούσες να ξεχωρίσεις τίποτε το ιδιαίτερο.

Όμως την ίδια ώρα που εκείνοι έσκαβαν τα συντρίμμια της Εκκλησιάς, οι δικηγόροι της Αρχιεπισκοπής ετοίμαζαν την δικογραφία για την δικαστική υπόθεση που θα ακολουθούσε αργότερα για να κατοχυρωθεί το κατάλληλο οικόπεδο για την ανέγερση του νέου ναού, που όπως αποδείχθηκε θα έπαιρνε αρκετά χρόνια για να πραγματοποιηθεί. Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αμερικής και η Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ συνομιλούσαν για το πώς η εκκλησία θα αποζημιωνόταν για να εγκαταλείψει το οικόπεδο της Cedar Street μαζί με τα δικαιώματα του αέρα. Για μια περίοδο, δεν ήταν σαφές αν η εκκλησία θα ξανακτιζόταν στον ίδιο χώρο ή σε ένα νέο οικόπεδο που θα παραχωρούνταν από τη Λιμενική Αρχή στη διασταύρωση των οδών Liberty Street και Greenwich.

Τέλος η επιλογή του αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, με την μεγάλη και διεθνή εμβέλεια του ονόματός του, έρχεται να επιβεβαιώσει την μεγάλη σημειολογική αξία της ανακατασκευής του ναΐσκου που θα κτιζόταν στο Σημείο Μηδέν, και ακριβώς δίπλα από το μνημείο των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης και ο οποίος παράλληλα αντιπροσωπεύει τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία.

Πηγές: ekirikas.com , neakriti.gr , newyorktravel.gr, stonenews.gr


[Επιμέλεια: Π. Τζεφέρης]

Σχετικά Άρθρα