-->

Σάββατο, 2 Σεπτεμβρίου 2017

Νέο ράλυ για χρυσό και μέταλλα

Με νέο ράλυ για χρυσό και βιομηχανικά μέταλλα τελειώνει το φετινό καλοκαίρι 2017
Την ώρα που στα χρηματιστήρια και στις αγορές ομολόγων υπάρχουν έντονες αναταράξεις λόγω της περιορισμένης ρευστότητας  του καλοκαιριού, την αβεβαιότητα που προκαλεί η κυβέρνηση D. Trump, τις γεωπολιτικές ανησυχίες και την αβεβαιότητα που επικρατεί γενικότερα, στην αγορά των εμπορευμάτων επικρατεί ράλυ αναφέρει η Axiom Capital Research.

Axiom Capital: Πού οφείλεται το ράλι στα βιομηχανικά μέταλλα

Πράγματι, η τιμή του ψευδάργυρου βρέθηκε πριν από λίγες μέρες στο υψηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2007 στα 3.180,50 δολάρια ανά τόνο, η τιμή του χαλκού αυξήθηκε στα 6.593 δολάρια ανά τόνο, στο υψηλότερο σημείο από το Νοέμβριο του 2014, ενώ η τιμή του νικελίου σημείωσε άνοδο πάνω από 2% καθώς έφτασε στο ανώτατο όριο του 2017. Την ώρα που δημοσιεύεται αυτό το κείμενο οι τιμές είναι ακόμη μεγαλύτερες, βλ. πίνακα τιμών.

Εντούτοις, τις εντυπώσεις κλέβει για ακόμα μία φορά ο χρυσός, κερδίζοντας νέους fans, καθώς σέρνει τον… χορό των κερδών. Η αποδυνάμωση του δολαρίου σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές ανησυχίες και την αβεβαιότητα γύρω από τις πολιτικές του αμερικανού προέδρου ενίσχυσαν την ζήτηση για ασφαλή assets, βοηθώντας το πολύτιμο μέταλλο να σπάσει το επίπεδο αντίστασης των 1.300 δολαρίων ανά ουγκιά και ενθαρρύνοντας, έτσι, τους επενδυτές να αυξήσουν τις θέσεις τους σε χρυσό.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν πως το "κίτρινο μέταλλο" θα κινηθεί σε επίπεδα άνω των 1.300 δολαρίων το 2018, καθώς αποδυναμώνεται το δολάριο και ξεθωριάζουν οι προσδοκίες αύξησης των επιτοκίων από τη Fed τον Δεκέμβριο. Σημειώνεται πως ο Αύγουστος έκλεισε με κέρδη 4% για το πολύτιμο μέταλλο και ήταν ο καλύτερος μήνας από τον Ιανουάριο.

Οπως προαναφέρθηκε,  δεν είναι, μόνο ο χρυσός που κερδίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, καθώς ο δείκτης μετάλλων του Bloomberg LMEX έκλεισε την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Ο δείκτης των βασικών μετάλλων σημειώνει άνοδο για 8η διαδοχική εβδομάδα.


Στα επιμέρους μέταλλα, ο ψευδάργυρος κατέγραψε τα μεγαλύτερα μηναία κέρδη (13%) σε διάστημα άνω των δύο ετών, ενώ ο χαλκός (με κέρδη 6,6%) βίωσε τον καλύτερο Αύγουστο από το 2009, εν μέσω ενίσχυσης των προσδοκιών για μείωση της παραγωγής στην Κίνα. 

Παράλληλα, το νικέλιο σημείωσε ράλυ 16% τον Αύγουστο, ενώ η τιμή του αλουμινίου ενισχύθηκε κατά 10%.

Σημειώνεται πως τα βιομηχανικά μέταλλα βιώνουν ένα εντυπωσιακό ράλι φέτος, με βασικούς καταλύτες την αισιοδοξία για την κατανάλωση στην Κίνα, καθώς και τις επιπτώσεις από τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η χώρα στην πλευρά της προσφοράς (μειώνοντας δραστικά την παραγωγική της ικανότητα), ειδικά για το αλουμίνιο. 

Παράλληλα, τα ενθαρρυντικά στοιχεία για το ΑΕΠ και την απασχόληση στις ΗΠΑ ενισχύουν περαιτέρω το θετικό κλίμα. «Τα οικονομικά μεγέθη στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ε.Ε. βελτιώνονται», δήλωσε ο κ. Richard Fu της Amalgamated Metals Trading, ενώ εξήγησε πως ορισμένοι traders συμμετέχουν στο ράλι καθώς οι τιμές σκαρφαλώνουν συνεχώς σε νέα υψηλά, ενώ funds με αρνητικές θέσεις προσπαθούν να μειώσουν τις ζημίες.

Πολλοί μιλούν για "φούσκα", ερμηνεύοντας την αύξηση στην τιμή των μετάλλων ως επακόλουθο της πιστωτικής ώθησης του Πεκίνου, η οποία ξεκίνησε στις αρχές του 2016 και οδήγησε σε μια ακόμη φούσκα, αυτή τη φορά στα βιομηχανική μέταλλα.

Μολαταύτα, το ασταμάτητο ράλι στα μέταλλα έχει οδηγήσει πολλές τράπεζες στην αναβάθμιση των εκτιμήσεών τους.. Από τους μεγάλους κερδισμένους της ανόδου των τιμών δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι μεταλλευτικές, με την Glencore να καταγράφει κέρδη για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ενώ η μετοχή της Rio Tinto ενισχύθηκε κατά 6,4% τον Αύγουστο. Ισχυρά κέρδη γνωρίζει και η ΒΗΡ Billiton.