ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ

Προσφυγή στη διαιτησία του ελληνικού δημοσίου κατά της Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ

Η Eldorado Gold έχει επενδύσει ήδη στα Μεταλλεία Χαλκιδικής περί τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ για τη διετία 2018 -2019 προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σε νέες περιπέτειες μπαίνει η μεταλλευτική επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική καθώς το ελληνικό Δημόσιο ξεκίνησε τη διαδικασία προσφυγής στη διαιτησία.

Με την προσφυγή το Δημόσιο επιδιώκει να εξακριβώσει εάν διαφυλάσσεται τo δημόσιο συμφέρον μέσω της εγχώριας αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της περιοχής και σε συμμόρφωση προς τους ισχύοντες περιβαλλοντικούς όρους και προδιαγραφές.

Με έγγραφο που απέστειλε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Γιώργος Σταθάκης, προς τον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), Μιχαήλ Απέσσο, ζήτησε επισήμως την έναρξη των προπαρασκευαστικών ενεργειών για την προσφυγή στη διαιτησία.
Κύκλοι της Ελληνικός Χρυσός,  δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προσφύγει στη διαιτησία, αμφισβητώντας την τήρηση από την πλευρά της συμβατικών υποχρεώσεων. «Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τις ελληνικές αρχές» τόνιζαν οι ίδιοι κύκλοι, σημειώνοντας ότι η εταιρεία θα τοποθετηθεί επισήμως μόλις ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της διαιτησίας, αφού, όπως σημείωναν, δεν είχε καμία αναλυτική ενημέρωση για το θέμα.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, δεν υφίσταται επί της ουσίας κάποιο επιστημονικό, στρατηγικό ή ακόμη διαχειριστικό πρόβλημα. Τα εκμεταλλεύσιμα κοιτασματολογικά  αποθέματα είναι βεβαιωμένα και αναμένουν την αξιοποίηση τους. Οι αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες του κράτους έχουν δώσει την μία μετά την άλλη  τις απαιτούμενες εγκρίσεις έστω και με σχετική καθυστέρηση, το ΣΤΕ έχει τοποθετηθεί σε όλες τις περιπτώσεις που απαιτήθηκε υπέρ της νομικής ακεραιότητας του έργου, οι μεταλλευτικές και κατασκευαστικές εργασίες σε όλα τα μέτωπα βαίνουν προοδευτικά και ήδη πάνω από 2400 εργαζόμενοι βρίσκουν  απασχόληση. Μετά από όλα αυτά διερωτώνται ποιό ακριβώς  θα είναι το περιεχόμενο και ο στόχος της διαιτησίας. Εννοείται ότι πάντα υπάρχουν ζητήματα που πρέπει και μπορούν να λυθούν στο πλαίσιο μιας βιομηχανικής δραστηριότητας με ανάλογο impact, εντούτοις για την διευθέτησή τους δεν απαιτείται σε κάθε περίπτωση η προσφυγή σε διαιτητική διαδικασία.Ποιοί ο στόχοι και το περιεχόμενο της διαιτησίας για την επένδυση χρυσού στην Χαλκιδική

Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η οποία εκδόθηκε λίγες ώρες μετά την γνωστοποίηση περί προσφυγής σε διαιτησία, η Eldorado Gold επισημαίνει  πως οι δραστηριότητες και τα αναπτυξιακά έργα της στην Ελλάδα συνεχίζονται απολύτως κανονικά. Παράλληλα η εταιρεία δεσμεύεται, πως αν προκύψει κάτι εξαιρετικά σημαντικό από την κοινοποίηση αυτής της απόφασης του υπουργείου θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις.


Τέλος, στην ανακοίνωση της η εταιρεία υπενθυμίζει προς πάσα κατεύθυνση πως έχει λάβει 18 θετικές αποφάσεις από το ΣτΕ, γεγονός που καταδεικνύει την νομική ακεραιότητα τόσο των αδειών όσο και των αντίστοιχων εργασιών της στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα αντικατοπτρίζει την φιλοσοφία της σε κάθε παραγωγικό εγχείρημα της.

Ολόκληρη την ανακοίνωση της Eldorado Gold:

Η προσφυγή στη διαιτησία είχε προαναγγελθεί εδώ και ένα μήνα περίπου από τον ίδιο τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου, όπως είχε δηλώσει, να αποφανθεί για θέματα τα οποία εκπορεύονται από τη σύμβαση και τα οποία έχουν αποτελέσει στο παρελθόν αντικείμενο διαμάχης.

Η προσφυγή στη διαιτησία από πλευράς του ελληνικού Δημοσίου αποτελεί αναμφίβολα κλιμάκωση της διαμάχης με την Ελληνικός Χρυσός και τους μετόχους της Eldorado Gold, που κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του προηγούμενου Υπουργού ΠΕΝ. Ωστόσο η επιλογή του δικηγορικού γραφείου που θα εκπροσωπήσει το Ελληνικό Δημόσιο έχει προκαλέσει αντιδράσεις από το κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού (αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ).

Πρέπει να σημειωθεί ότι στις αρχές Μαΐου, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, κ. Τζορτζ Μπερνς, συνοδευόμενος από τον προκάτοχο του κ. Πολ Ράιτ, είχε επισκεφθεί τη Χώρα μας όπου και είχε συνάντηση με τον YΠΕΝ  επιδιώκοντας μεταξύ άλλων και  μια θετική εξέλιξη και για το θέμα της διαιτησίας.

 

Σχετικά Άρθρα