ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΟΠΥ

Ελληνικοί λευκόλιθοι και προϊόντα μαγνησίας. Απολογισμός του 2016, Προοπτικές 2017.







Η Εταιρεία Ελληνικοί Λευκόλιθοι  Α.Μ.Β.Ν.Ε.Ε. εξορύσσει λευκόλιθο και παράγει τέσσερα μαγνησιακά καθετοποιημένα προϊόντα όπως προεμπλουτισμένο λευκόλιθο, καυστική μαγνησία, δίπυρο μαγνησία και πυρίμαχες μάζες.
Δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στη Χαλκιδική. Η εταιρεία θεωρείται πρώτη στον κόσμο για τη μεγάλη γκάμα χρήσεων που καλύπτουν τα εξαγώγιμα προϊόντα της.

Η Ελληνικοί Λευκόλιθοι Α.Μ.Β.Ν.Ε.Ε. κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών μαγνησίας στον κόσμο και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μαγνησίας στην Ε.Ε.

Παρά τις αντιξοότητες στη διεθνή αγορά, οι «Ελληνικοί Λευκόλιθοι» εμφάνισαν αύξηση κατά 5% στον κύκλο εργασιών έναντι του 2015 και κατά 8% στις ποσότητες. Έγιναν μειώσεις τιμών, λόγω του διεθνούς ανταγωνισμού. Η υπερπροσφορά μαγνησιακών προϊόντων (κύρια κινεζικών), συνεχίστηκε και το 2016, με αποτέλεσμα να υπάρξει έντονη πίεση στις τιμές. Η παγκόσμια παραγωγή χάλυβα, που είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος καταναλωτής μαγνησιακών προϊόντων παρέμεινε στάσιμη με πτωτικές τάσεις σε Μέση Ανατολή, Κίνα και ΕΕ.

Παραγωγή και πωλήσεις για καυστική μαγνησία, 2016, Προοπτικές 2017. Ελληνικοί Λευκόλιθοι Α.Μ.Β.Ν.Ε.Ε.και ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ΑΕ

Ενισχύοντας την παρουσία της στις ειδικές και πλέον απαιτητικές χρήσεις και εφαρμογές της μαγνησίας, κατάφερε να αυξήσει τις ποσότητες των πωλήσεων για την επεξεργασία δέρματος κατά 14%, τις πωλήσεις πυρίμαχων μαζών κατά 22% και τις πωλήσεις ποιοτήτων για ζωοτροφές κατά 10%.

Μέσα στο 2016, λειτούργησε πλήρως ο νέος μύλος καυστικής μαγνησίας, μια επένδυση της τάξης των 500.000 ευρώ, που διπλασίασε τη δυναμικότητα άλεσης του εργοστασίου. Η νέα δυναμική σε αλεσμένα προϊόντα βοήθησε την εταιρεία να προσεγγίσει περισσότερους τελικούς χρήστες καυστικής μαγνησίας με ιδιαίτερες απαιτήσεις στα φυσικά χαρακτηριστικά του προϊόντος.

Με τη βοήθεια του ερευνητικού κέντρου της «Ελληνικοί Λευκόλιθοι», αναπτύχθηκε ειδική ποιότητα διπύρου μαγνησίας για χρήση σε μαγνησιο-φωσφορικά τσιμέντα γρήγορης πήξης καθώς και ειδική ποιότητα καυστικής μαγνησίας για χρήση στην Υδρομεταλλουργία νικελίου και κοβαλτίου.

Οι παραπάνω εξελίξεις, σε συνδυασμό με την 100-ετή παραγωγική & εμπορική τεχνογνωσία της «Ελληνικοί Λευκόλιθοι», τις συνέργειες με τις συμμετοχές-θυγατρικές που διατηρεί στο εξωτερικό (Magnesitas Navarras SA, Van Mannekus & Co BV, Akdeniz Mineral Kaguaklari SA) αλλά και τις μακροχρόνιες στρατηγικές συνεργασίες με επιλεγμένους διεθνείς οίκους με ηγετική θέση στον κλάδο τους, θα συνεισφέρουν αποφασιστικά στην μέσο-μακροπρόθεσμη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και των μεγεθών της καθώς και στην διατήρησή της, μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών μαγνησίας στον κόσμο.

Η «Ελληνικοί Λευκόλιθοι Α.Μ.Β.Ν.Ε.Ε» προγραμματίζει εντός του 2017 προπαρασκευαστικά έργα σε νέο κοίτασμα που γειτνιάζει με τη σημερινή εκμετάλλευση. Το κοίτασμα αυτό, από τα ερευνητικά στοιχεία που διατίθενται, εμφανίζει εξαιρετικής ποιότητας μαγνησία και με αρκετά υψηλή μεταλλοφορία.

To 2017, εκτιμάται ότι θα έχει δύο αστάθμητους παράγοντες ως προς τα αρνητικά, η κρίση στη χαλυβουργία και η εξαγορά της «Magnesitas» Βραζιλίας (μεγάλης εταιρείας παραγωγής πυριμάχων), από την αυστριακή RHI, που αποτελεί τον πρώτο παραγωγό πυριμάχων στον κόσμο. Θα έχει όμως και ένα θετικό παράγοντα ως προς τη ζήτηση και τις τιμές, το κλείσιμο πολλών εργοστασίων μαγνησιακών προϊόντων στην Κίνα, λόγω μεγάλης επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.

H ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ΑΕ εκμεταλλεύεται τα παγκοσμίου κλάσης ορυχεία λευκολίθου στη Βόρειο Εύβοια

Στην παραγωγή και εμπορία προιόντων λευκόλίθου και μαγνησίας  δραστηριοποιείται επίσης η  ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ, μέλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.   Εκμεταλλεύεται τα παγκοσμίου κλάσης ορυχεία λευκολίθου στη Βόρειο Εύβοια. Τα μεγάλα αποθέματα της εταιρείας αποτελούνται από κρυπτοκρυσταλλικό λευκόλιθο, υψηλής καθαρότητας, χωρίς βόριο και με πολύ μικρή περιεκτικότητα σιδήρου.

Η ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ παράγει σήμερα καυστική μαγνησία υψηλής καθαρότητας και σταθερής ποιότητας με MgO από 83% έως 97% αλλά και με εξειδικευμένα χαρακτηριστικά. Τα στοιχεία παραγωγής και εμπορίας για το 2016 στα συνημμένα διαγράμματα.


[Επιμέλεια: Π. Τζεφέρης]

Σχετικά Άρθρα