-->

Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

Νέο Εράσμιο Θράκης: το μεγαλύτερο success story της Γεωθερμίας στον τόπο μας


Λόγω κατάλληλων γεωλογικών συνθηκών, ο Ελλαδικός χώρος διαθέτει σημαντικές γεωθερμικές πηγές και των τριών κατηγοριών (υψηλής, μέσης και χαμηλής ενθαλπίας). Μεταξύ άλλων, στην πεδινή περιοχή του Δέλτα Νέστου έχουν εντοπισθεί δύο πολύ σημαντικά γεωθερμικά πεδία, στο Ερατεινό Χρυσούπολης και στο Ν. Εράσμιο Μαγγάνων Ξάνθης.

Το Νέο Εράσμιο είναι ένα μικρό χωριό στο νομό Ξάνθης, σε κοντινή απόσταση από τον ποταμό Νέστο, με τους περισσότερους των κατοίκων του να απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα. Με μία, όμως, σημαντική διαφορά: στην ευρύτερη περιοχή εντοπίζεται ένας από τους κυριότερους γεωθερμικούς ταμιευτήρες στην Ελλάδα, επιτρέποντας έτσι στους παραγωγούς να κάνουν χρήση του γεωθερμικού πεδίου 365 ημέρες το χρόνο και να καλλιεργούν υψηλής ποιότητας κηπευτικά προϊόντα, με σχεδόν μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.

Αξιοποίηση γεωθερμικών ρευστών στο Νέο Εράσμιο Ξάνθης by Apostolos Arvanitis on Scribd

Στο Ν. Εράσμιο έχουν χωροθετηθεί οι εγκαταστάσεις της Thrace Greenhouses (Θερμοκήπια Θράκης), της θυγατρικής του ομίλου "Πλαστικά Θράκης", που αξιοποιεί τη γεωθερμική ενέργεια της περιοχής του Ερασμίου για την υδροπονική καλλιέργεια γεωργικών προϊόντων. Το ζεστό νερό από τα γεωθερμικά πεδία αξιοποιείται για να καλύπτει τις ανάγκες των θερμοκηπίων σε θέρμανση, αλλά και για την άρδευση και την πρώιμη ωρίμαση των καλλιεργούμενων προϊόντων.

Υδροπονικές καλλιέργειες κηπευτικών στο Ν. Εράσμιο
H υδροπονία, γνωστή από την αρχαιότητα και πλέον ευρέως γνωστή, αποτελεί μια τεχνική με την οποία τα φυτά καλλιεργούνται σε τεχνητά υποστρώματα και όχι στο έδαφος.Θεωρείται μια από τις πλέον οικονομικές μεθόδους από άποψη κατανάλωσης νερού και θρεπτικών στοιχείων (λιπασμάτων) από τα φυτά, δίνοντας τη δυνατότητα να μεγιστοποιηθεί η παραγωγή.

Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 2013 είχε αναδειχθεί ανάδοχος σε διαγωνισμό για την 25ετή (με δικαίωμα 10ετούς επέκτασης) μίσθωσης γεωθερμικής έκτασης 225,4 στρεμμάτων, μέρος του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου χαμηλής θερμοκρασίας Ν. Ερασμίου-Μαγγάνων (καλύπτει συνολικά 16 τετραγωνικά χιλιόμετρα), για υδροπονική καλλιέργεια θερμοκηπιακών προϊόντων.

Αρχικά η δραστηριότητα ξεκίνησε από κοινού με την Έλαστρον Αγροτική, θυγατρική της εισηγμένης Έλαστρον, το 2013. Οι δύο εταιρείες συνεργάζονταν με ανταλλαγή τεχνογνωσίας αλλά και σε εμπορικό επίπεδο, χρησιμοποιώντας το γεωθερμικό ρευστό για την παραγωγή υδροπονικής τομάτας. Πρόσφατα, όμως, έγινε γνωστό πως η Θερμοκήπια Θράκης συγχωνεύεται απορροφώντας την Έλαστρον Αγροτική. Kριτήριο για την συγχώνευση αποτέλεσε η λειτουργία όμορων παραγωγικών εγκαταστάσεων στην περιοχή της Ξάνθης, καθώς και η κοινή στρατηγική στα πλαίσια ανάπτυξης μιας σύγχρονης παραγωγικής μονάδας προϊόντων θερμοκηπίου με νέες τεχνολογίες.
Τα κηπευτικά υδροπονικά προϊόντα της Θερμοκήπια Θράκης AE
Το νέο εταιρικό σχήμα το οποίο θα διοικείται από κοινού, θα εκμεταλλευτεί την τεχνογνωσία των δυο ομίλων σε παραγωγικό και διοικητικό επίπεδο ενώ θα δημιουργήσει συνέργειες που αναμένεται να συμβάλουν στην βελτίωση των μεγεθών του καθώς και στην ταχύτερη ανάπτυξη μιας εκ των ισχυρότερων μονάδων παραγωγής κηπευτικών στην Ελλάδα.

Πλέον η επένδυση του Ομίλου Πλαστικά Θράκης στον αγροτικό τομέα έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει κέρδη, ενώ η απορρόφηση της Έλαστον Αγροτική, όπως αναφέρθηκε, θα προδώσει σημαντικό όγκο στο project. Από τις 579 χιλ.ευρώ τζίρο, το 2015 έκλεισε για τη θυγατρική των Πλαστικών Θράκης στο 1,035 εκατ. ευρώ, ενώ το 2016 οι πωλήσεις έφθασαν το 1,61 εκατ.ευρώ. Από τις ζημιές του 2014, την περυσινή χρήση η Θερμοκήπια Θράκης έκλεισε με λειτουργική κερδοφορία.

Επέκταση παραγωγής και δικτύου πωλήσεων. Η οικογένεια Χαλιορή, βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Πλαστικά Θράκης, θυγατρικής της οποίας είναι η Θερμοκήπια Θράκης, διέβλεψε τις προοπτικές που δημιουργεί η χρήση της γεωθερμίας και αξιοποίησαν στο έπακρο της συνέργιες μιας από τις βασικές παραγωγικές δραστηριότητες του ομίλου με τον πρωτογενή τομέα.Έτσι, αξιοποιώντας μία σημαντική ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και σε συνδυασμό με τη χρήση υδροπονίας, πετυχαίνουν να μειώνουν κάθετα το κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα το παραγόμενο προϊόν τους να έχει σημαντικά ανταγωνιστική τιμή στην αγορά, εντός και εκτός Ελλάδας.Παράλληλα, χάρη στη μεγάλη τεχνογνωσία στο χώρο της συσκευασίας τροφίμων, είναι δυνατή η παροχή εξειδικευμένων λύσεων συσκευασίας για τα προϊόντα τους, αλλά και η εξασφάλιση σημαντικών συνεργιών. Ήδη τα προϊόντα της Θερμοκήπια Θράκης έχουν βρει το δρόμο τους για τις αποθήκες των χονδρέμπορων της αγοράς και των μεγάλων σουπερμάρκετ.

Πλέον, επόμενος στόχος για τη Θερμοκήπια Θράκης είναι, σύμφωνα με τη διοίκηση, η αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας με την επέκταση των θερμοκηπίων στο Νέο Εράσμιο και η επέκταση του δικτύου πωλήσεων σε νέες αγορές, σε εσωτερικό και εξωτερικό.