ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ & ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΠΥ

Ιαματικός Τουρισμός: ώρα μηδέν

[του Ηλία Σαχπατζίδη, επιστημονικού συνεργάτη του πανελληνίου συλλόγου ιαματικών πηγών και λουτροπόλεων Ελλάδας]. 

Τα Λουτρά Πόζαρ (Λουτρακίου) βρίσκονται στην Επαρχία Αλμωπίας, 13χμ. βορειοδυτικά της Αριδαίας, στο νομό Πέλλας.


Η Ιαματική Λουτροθεραπεία
βρίσκει ευρύτερη εφαρμογή τους δύο τελευταίους αιώνες σχεδόν σε όλη την Ευρώπη ( Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία , Ιταλία , Ουγγαρία ,Τσεχία, Σλοβακία)

Οι ιαματικές πηγές είναι γνωστές για τις θεραπευτικές ιδιότητες από την αρχαία Ελλάδα. Αναφέρονται στις ιαματικές πηγές ο ιστορικός Ηρόδοτο τον Ιπποκράτη, που θεωρείται ο θεμελιωτής της ιατρικής επιστήμης και πατέρας της υδροθεραπείας, όμως και πολλοί γιατροί ασχολήθηκαν με την υδροθεραπεία και την Ιαματική Λουτροθεραπεία όπως ο Ηρόφιλος, ο Ερασίστρατος, ο Ασκληπιάδης, Αγάθινος, ο Γαληνός , ο Ορειβάσιος , ο Παύλος ο Αιγινήτης κ.α.

Στην Ελλάδα οι χημικές αναλύσεις του νερού των πηγών άρχισαν να γίνονται από την εποχή του Καποδίστρια και του ΄Όθωνα (1830 – 1833).

Η αρχή στην οργάνωση των λουτροπόλεων έγινε στις αρχές του αιώνα μας. Το 1918 έγινε για πρώτη φορά ιδιαίτερη υπηρεσία ιαματικών πηγών στο τότε Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Το 1936 οι ιαματικές πηγές της χώρας μας μπήκαν στην αρμοδιότητα του τότε Υφυπουργείου Τύπου και Τουρισμού .

Το 1945 περιήλθαν στη Γενική Γραμματεία Τουρισμού και από το 1950 μέχρι σήμερα υπάγονται στις αρμοδιότητες του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ),

Η Ελλάδα είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες σε φυσικές πηγές. Οι περισσότερες πηγές βρίσκονται στα νησιά, στην Στερεά Ελλάδα, Μακεδονία, Πελοπόννησος, Θεσσαλία, ΄Ήπειρο και Θράκη.

Η λουτροθεραπεία πλέον σε όλη την Ευρώπη σε παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα κέντρα ιαματικής θεραπείας είναι προσβάσιμα σε κάθε πολίτη αφού η συνολική δαπάνη για προγράμματα λουτροθεραπείας επιχορηγείται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Στην Ελλάδα η κάλυψη της δαπάνης για λουτροθεραπεία από τα ασφαλιστικά ταμεία δυστυχώς τείνει να μηδενιστεί και η πρόσβαση των ατόμων κυρίως ηλικιωμένων που η λουτροθεραπεία είναι απαραίτητη για την υγεία τους γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Όλες αυτές τις λουτροπόλεις σε όλη την Ελλάδα τις επισκέπτονται για “κούρα” κυρίως άτομα με χαμηλά εισοδήματα και σύμφωνα με τις υποδείξεις των ιατρών. Δυστυχώς τα μόνα προγράμματα λουτροθεραπείας που υλοποιούνται σήμερα στη χώρα μας καλύπτουν μέρος της δαπάνης και γίνονται από τα υπουργεία πρόνοιας και άμυνας για συγκεκριμένες λουτροπόλεις.

Το κόστος της λουτροθεραπείας σε όλα τα σύγχρονα κέντρα ευεξίας έγινε υπερβολικά υψηλό, χωρίς όμως την πρόβλεψη από το κράτος για την πρόσβαση των ατόμων που η λουτροθεραπεία είναι αναγκαία για την επιβίωσή τους.

Είναι βέβαιο ότι οποιαδήποτε επένδυση στο όνομα του ιαματικού τουρισμού έχει πλέον στόχο μόνον το κέρδος.Η πρόσβαση σε σύγχρονες μονάδες ιαματικού τουρισμού γίνεται μόνο από υψηλού βιοτικού επιπέδου επισκέπτες και άρα απαγορευτική για αυτούς που 10ετίες τώρα έκαναν χρήση των ιαματικών υδάτων.

[Πλήρες άρθρο/επιστολή με προτάσεις προς ΤΑΙΠΕΔ  http://www.loutropoleis.com]

[Επιμέλεια: Π. Τζεφέρης]

Σχετικά Άρθρα