-->

Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017

Οι εξαγωγές μαρμάρου της Τουρκίας 2012-2016


Οι συνεχείς τρομοκρατικές επιθέσεις, η παρατεταμένη πολιτική αστάθεια, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και ο αυταρχισμός οδηγούν την οικονομία της Τουρκίας σε ελεύθερη πτώση. Η Τουρκική λίρα υποχωρεί συνεχώς ενώ η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αδυνατεί να προχωρήσει σε δραστικά μέτρα (αύξηση των επιτοκίων) στήριξης του νομίσματος. Οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίζουν την Τουρκία και οι επενδυτές την εγκαταλείπουν δυσχεραίνοντας την κατάσταση. Η πολιτική και οικονομική κατάσταση της Τουρκίας φαίνεται να έχει αντίκτυπο στις συνολικές εξαγωγές οι οποίες το 2016 παρουσίασαν πτώση 1% περίπου 750 εκατ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα ο πρόεδρος Ερντογάν από τις αρχές του έτους περιοδεύει ανά τον κόσμο, συνοδευόμενος από μεγάλη αντιπροσωπεία υπουργών, υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων και επιχειρηματιών προσπαθώντας να εξασφαλίσει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου. Είναι γνωστό ότι η Τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις με διάφορα μέσα και τρόπους, αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους παράγοντες της μεγέθυνσής τους.Με την οικονομία σε ελεύθερη πτώση η κυβέρνηση ίσως αναγκαστεί να προχωρήσει σε περικοπές οι οποίες είτε άμεσα είτε έμμεσα θα επηρεάσουν τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων. Να τονίσουμε ότι η συνεισφορά του κλάδου των φυσικών πετρωμάτων στις συνολικές εξαγωγές τις Τουρκίας το 2016 κυμάνθηκε περίπου στο 1,26%.

Οι εξαγωγές Μαρμάρου της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στην παγκόσμια αγορά μαρμάρου. Το 2016 οι συνολικές εξαγωγές μαρμάρου (ακατέργαστο – επεξεργασμένο) ξεπέρασαν το 1,5 δις ευρώ, μειωμένες όμως κατά 5% σε σχέση με το 2015.

Ακατέργαστο Μάρμαρο. Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ακατέργαστου μαρμάρου στον κόσμο, με μερίδιο σε αξία περίπου 40% επί του συνόλου. Κύριος προορισμός των ακατέργαστων μαρμάρων είναι η Κίνα με μερίδιο επί του συνόλου 84,7%. Το 2016 πάρα την αύξηση 1% της αξίας των εξαγωγών προς την Κίνα, στο σύνολο παρουσίασε μικρή πτώση λόγω κυρίως υποχώρησης στις αγορές της Ινδίας, της Ταΐβάν, της Ινδονησίας, της Ταϊλάνδης και του Χονγκ Κονγκ. Η ποσότητα εξαγωγών παρέμεινε σταθερή ενώ πτώση καταγράφηκε στην τιμή ανά τόνο.

Επεξεργασμένο Μάρμαρο.Στο επεξεργασμένο μάρμαρο η Τουρκία είναι η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο με μερίδιο 18,71%, μετά την Κίνα (35,6%) και την Ιταλία (19,66%). Κύριοι προορισμοί των επεξεργασμένων μαρμάρων είναι οι Η.Π.Α., η Σαουδική Αραβία και το Ιράκ. Το 2016 καταγράφηκε πτώση 1,8% στην αξία, 37,4% στην ποσότητα και 7.5% στην τιμή ανά τόνο.

Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ακατέργαστου μαρμάρου στον κόσμο κυρίως λόγο της Κίνας, η οποία το 2016 απορρόφησε περίπου το 85% των εξαγωγών της. Για την Κίνα αντιστοιχεί περίπου στο 50% του συνόλου των εισαγωγών ακατέργαστου μαρμάρου.

Στα επεξεργασμένα μάρμαρα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο. Στις εξαγωγές επεξεργασμένων μαρμάρων η Τουρκία παρουσιάζει σχετικά καλή διασπορά αλλά η εξάρτηση από τις Η.Π.Α. είναι εμφανής.

Το δυσχερές οικονομικό κλίμα και η πολιτική αβεβαιότητα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι κύριοι εμπορικοί εταίροι της Τουρκίας, Η.Π.Α. και Κίνα, αλλάζουν την πολιτική τους δημιουργούν ερωτηματικά για το μέλλον των εξαγωγών μαρμάρου της Τουρκίας.

Πηγή:  stonenews.gr