ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣ

Καρράρα: εκεί που το μάρμαρο σηματοδοτεί τον τόπο..

Εξόρυξη του περίφημου διεθνώς μαρμάρου της Καρράρα,Tοσκάνη, Ιταλία, photo by P. Tzeferis.

[του Πέτρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Petros]

Το μάρμαρο Καρράρα (Carrara), είναι είδος λευκού μαρμάρου με μπλε και γκρίζα νερά, το οποίο  εξορύσσεται από την αρχαιότητα στην περιοχή των Μάσσα-Καρράρα της Τοσκάνης (Ιταλία)  και χρησιμοποιείται, κυρίως, για γλυπτική και διακόσμηση κτιρίων. Η απόχρωση του φόντου είναι απαλή λευκή ή γκρι ενώ τα νερά είναι γκρι ή γκρι-μπλε. Όσο πιο λευκό είναι το φόντο τόσο αυξάνεται το κόστος του μαρμάρου. Τα νερά που σχηματίζονται τυχαία στη μάζα του μαρμάρου είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά και διαμορφώνουν την εντύπωση της μοναδικότητας.

Επιγραφή πάνω σε μάρμαρο που δεσπόζει μέσα στα υπόγεια της Καρράρας (photo by P. Tzeferis): “nel bianco cuore delle cave, porto il popolo alla memoria e la luce crea l’ombra del mio cammino”

Όσον αφορά στην αρχιτεκτονική και στη διακόσμηση, το μάρμαρο Καρράρα θεωρείται  ως ένα από τα πιο πολυτελή υλικά που εξάγεται από τη γη και χρησιμοποιείται ήδη παντοιοτρόπως από τη Ρωμαϊκή εποχή. Γνωστά έργα που έχουν κατασκευαστεί με το συγκεκριμένο μάρμαρο είναι το Πάνθεον της Ρώμης και η στήλη του Τραϊανού, οπότε πρόκειται για μάρμαρο που εξορύχθηκε πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια πριν. Το μάρμαρο Καρράρα, αποτελούσε την αγαπημένη πρώτη ύλη του γλύπτη και ζωγράφου Μιχαήλ Aγγέλου (Μικελάντζελο Μπουοναρότι), και το προτιμούσε περισσότερο από κάθε τύπο μαρμάρου.  Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι επέλεξε το μάρμαρο καρράρα για να φιλοτεχνήσει τα δημοφιλέστερα (πέρα από το Παπικό παρεκκλήσιο του Βατικανού (Καπέλα Σιξτίνα)), έργα του:  David (Δαβίδ) και Pietà.

The Treasures of the earth. Marble quarries white Carrara (Italy) – Pietà Sculpture

Η εξόρυξη του αυθεντικού μαρμάρου Καρράρα διενεργείτο στα λατομεία Massa-Carrara, στη βόρεια πλευρά της σημερινής Τοσκάνης και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Τα λατομεία της  Καρράρα ελέγχονταν από τις οικογένειες Σίμπο και Μαλασπίνα (Cybo and Malaspina), που κυβερνούσαν την επαρχία Μάσσα-Καρράρα κατά τη διάρκεια του 17ου και 18ου αιώνα. Οι οικογένειες δημιούργησαν την υπηρεσία για το μάρμαρο το 1564, για τη ρύθμιση της βιομηχανίας εξόρυξης μαρμάρου.  Μετά την εξαφάνιση από το προσκήνιο των οικογενειών Σίμπο και Μαλασπίνα, η εξουσία της πόλης είχε περάσει στα χέρια της Βουλής της Αυστρίας. Η Βασιλική της Μάσσα είναι κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από Μάρμαρο Καρράρα, όπως και το παλαιό παλάτι των Δουκών της Μάσσα, που χρησιμοποιήθηκε για να παρουσιάσει το εκλεκτής ποιότητας πέτρωμα. Ακολούθησε το Duomo of Florence και πολλά άλλα.



Σήμερα υπάρχουν στην περιοχή 611 λατομεία σε λειτουργία, από τα οποία 345 βρίσκονται σε Carrara, 50 σε Massa, και το υπόλοιπο κατανέμεται μεταξύ των ανωτέρω περιοχών κι ακόμη των Pietrasanta, Seravezra,  Stazrema και Arni. Αυτές οι πόλεις/κωμοπόλεις και χωριά  κατοικούνται σχεδόν αποκλειστικά από ανθρώπους που ασχολούνται με την εξόρυξη, επεξεργασία και εμπορία του μαρμάρου.

Το μάρμαρο στην Καρράρα εξορύσσεται απρόσκοπτα για πάνω από δύο χιλιάδιες χρόνια, photo by P. Tzeferis

Ως προς το ιδιοκτησιακό, το 80% των λατομείων είναι ιδιοκτησία της δημοτικής αρχής και το υπόλοιπο αποτελούν ιδιωτικές εκτάσεις. Οι αιτήσεις για μίσθωση απευθύνονται στην δημοτική αρχή της πόλης και μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, μετά από έρευνα, κλπ, χορηγείται η παραχώρηση  η οποία είναι μόνιμη με την προϋπόθεση ότι ο δικαιούχος πρέπει να ανανεώνει τη μίσθωση κάθε τριάντα χρόνια και να καταβάλλει το ετήσιο μίσθωμα.

Σχετικά Άρθρα