ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ/ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σε εφαρμογή η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Η συμφωνία των Παρισίων  για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι και επίσημα πλέον σε ισχύ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πρέπει τώρα να εργαστούν για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.


Η Συμφωνία των Παρισίων, η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων τον περασμένο Οκτώβριο (05.10.2016), αποτελεί την πρώτη παγκόσμια, νομικά δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα, που επιτεύχθηκε στη Διάσκεψη του Παρισιού στις 12 Δεκεμβρίου 2015, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 
Συνεχίζοντας μια διαδικασία που ξεκίνησε στο Ρίο το 1992, σύσσωμη η διεθνής κοινότητα δεσμεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Παρίσι να βάλει ένα επίσημο όριο στην απειλητική άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα. Ενα στόχο που θα απαιτήσει μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα επίπεδα που μπορεί να απορροφήσει ο πλανήτης.

Η παγκόσμια συμφωνία  μπήκε σε εφαρμογή και επίσημα την Παρασκευή, ασκώντας πίεση σε περίπου 200 χώρες να αρχίσουν να εφαρμόζουν σχέδια για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace, επικροτούν την ενθαρρυντική εξέλιξη, αλλά εξακολουθούν να ζητούν ισχυρότερη και έγκαιρη δράση για να αποτραπεί η καταστροφική κλιματική αλλαγή.Όλοι οι μεγάλοι ρυπαντές του κόσμου, η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ινδία επικύρωσαν την ιστορική συμφωνία, και μαζί με τις υπόλοιπες χώρες δεσμεύτηκαν να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το κτίριο της Ελληνικής Βουλής φωταγωγήθηκε  με πράσινο χρώμα, Παρασκευή και Σάββατο 4 και 5 Νοεμβρίου 2016, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η Ελληνική Βουλή, ανταποκρινόμενη σε πρόταση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, φωταγώγησε το κτίριό της λόγω του ιδιαίτερου εμβληματικού χαρακτήρα του αλλά και των βιοκλιματικών χαρακτηριστικών του, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της βουλής.

Η Συμφωνία του Παρισιού στοχεύει στην απεξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα στο δεύτερο μισό του 21ου αιώνα, έτσι ώστε η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας μέχρι τα τέλη του αιώνα να συγκρατηθεί «πολύ κάτω» από τους 2,0 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, και αν είναι δυνατόν στους 1,5 βαθμούς.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης ξεπέρασε τα 400 ppm, το οποίο σημαίνει ότι βρισκόμαστε ήδη πίσω στην προσπάθεια να επιτευχθεί ο στόχος των 2 βαθμών Κελσίου.

ωΗ συμφωνία θεωρείται η πιο περίπλοκη διεθνής μετά την εμπορική Συμφωνία του Μαρακές το 1994, σχολιάζει το πρακτορείο Reuters. Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει σύστημα ποινών και βασίζεται σε εθελοντικές δεσμεύσεις που θα ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Και όπως προειδοποίησε την Πέμπτη το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP), οι μέχρι σήμερα δεσμεύσεις δεν επαρκούν για την επίτευξη του στόχου.

Προϋπόθεση για την ενεργοποίηση της συμφωνίας ήταν η επικύρωσή της από τουλάχιστον 55 χώρες, στις οποίες έπρεπε να αντιστοιχεί τουλάχιστον το 55% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα. Το όριο ξεπεράστηκε τον Οκτώβριο, ανοίγοντας το δρόμο στην ενεργοποίηση του κειμένου έναν μήνα αργότερα.

Πολλοί επιστήμονες δεν κρύβουν τον σκεπτικισμό τους, υπενθυμίζοντας ότι το σύνολο των σχεδίων και στόχων που έχουν ανακοινώσει μέχρι τώρα οι χώρες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, εάν δεν βελτιωθούν, θα έχουν ως αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας κατά 3,5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, με καταστρεπτικές συνέπειες.Για να αποτραπεί λοιπόν αυτή η εξέλιξη και για να επιτευχθεί η κοινή επιδίωξη, οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να συνεδριάζουν κάθε 5 χρόνια προκειμένου να επανεξετάζουν την κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο και να θεσπίζουν πιο φιλόδοξους στόχους με βάση τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα.

Η Συμφωνία του Παρισιού είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην παγκόσμια μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Με τη Συμφωνία οι κυβερνήσεις εκφράζουν φιλοδοξία, δέσμευση και αλληλεγγύη. Τώρα θα πρέπει να υλοποιήσουν αυτά που υποσχέθηκαν και συμφώνησαν. Η Ευρώπη συνεπής στις περιβαλλοντικές της δεσμεύσεις θα εξακολουθήσει να ηγείται στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σχετικά Άρθρα