ΓΕΩΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ/ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ & ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Γεωπάρκων UNESCO, προέδρος του παγκόσμιου δικτύου ο καθ. Ν.Ζούρος

 

 

Με επιτυχία η επαναξιολόγηση των Ελληνικών Γεωπάρκων αλλά και η ένταξη του νέου γεωπάρκου της Σητείας


Στο Τorbey της Αγγλίας πραγματοποιήθηκε
το 7ο Διεθνές Συνέδριο Γεωπάρκων UNESCO που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων στο Γεωπάρκο English Riviera με τη συμμετοχή 700 συνέδρων από 63 χώρες.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [5.31 MB]

Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η 1η Σύνοδος του 16μελούς Συμβουλίου του νέου Προγράμματος «Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO» (UNESCO Global Geoparks) κατά την διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση των 18 νέων αιτήσεων περιοχών για την αναγνώριση τους ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και την επαναξιολόγηση 22 περιοχών που ήδη διαθέτουν την αναγνώριση.

O επικεφαλής του Τομέα Γεωεπιστημών και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών της UNESCO Prf. P. Mc Keever ανακοίνωσε στο κλείσιμο του Συνεδρίου τα αποτελέσματα της επαναξιολόγησης των Γεωπάρκων που αποτελούν μέλη του Παγκόσμιου δικτύου. Μεταξύ των περιοχών που επαναξιολογηθήκαν με επιτυχία και διατηρούν την αναγνώριση τους ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO για τα επόμενα 4 χρόνια περιλαμβάνονται και τα δύο Ελληνικά Γεωπάρκα που τελούσαν υπό αξιολόγηση, το Γεωπάρκο Λέσβου και το Γεωπάρκο Βίκου-
Αώου.

Στην τελετή λήξης του συνεδρίου απονεμήθηκαν αναμνηστικά τρόπαια στα Γεωπάρκα Σητείας και Τροόδους που εντάχθηκαν το 2015 στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων και αναγνωρίσθηκαν ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO. Συνεπώς, οι Ελληνικές περιοχές που χαρακτηρίζονται Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO πλέον είναι:

1. Η Νήσος Λέσβος, 2. Η περιοχή του Ψηλορείτη, 3. Η περιοχή του Εθνικού δρυμού Βίκου – Αώου,
4. Το Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραικού, 5. Η περιοχή Σητείας

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα 120 Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO από 33 χώρες.

Στη Γενική Συνέλευση εγκρίθηκαν οι νέοι κανονισμοί λειτουργίας και ο κώδικας δεοντολογίας του Παγκόσμιου Δικτύου και εκλέχθηκαν Διοικούσα Επιτροπή και το Προεδρείο της Συμβουλευτικής Επιτροπής. Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων εξελέγη ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Συντονιστής του Γεωπάρκου Λέσβου.

Επίσης πραγματοποιήθηκε η 38η Συνάντηση των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων όπου συζητήθηκαν οι δράσεις του ο συντονισμός των ενεργειών προβολής σε Ευρωπαικό επίπεδο και αποφασίστηκε η οργάνωση δράσεων στα πλαίσια του Διεθνούς Έτους Αειφόρου Τουρισμού 2017 με στόχο την προβολή των 69 Παγκόσμιων Γεωπάρκων που λειτουργούν στη Ευρώπη ως τουριστικών προορισμών ποιότητας.


[επιμέλεια: Π. Τζεφέρης]

Σχετικά Άρθρα