ΑΡΧΑΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ & ΤΕΧΝΗ/ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟ

1ο Βιωματικό Συμπόσιο Γλυπτικής στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου

Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου, αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα παρουσίασης της τεχνολογίας του μαρμάρου, υλικού που κατέχει σημαντική θέση στην ελληνική αρχιτεκτονική και γενικότερα  την τέχνη, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Η μόνιμη έκθεση του μουσείου, που περιγράφει αναλυτικά και ζωντανά το πλέγμα εργαλειακού εξοπλισμού και τεχνικών μαρμαροτεχνίας, δίνει έμφαση στην προβιομηχανική και πρωτοβιομηχανική Τήνο, σημαντικότερο νεοελληνικό κέντρο μαρμαροτεχνίας. Παράλληλα, αναδεικνύει το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν τα τοπικά εργαστήρια.

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου
Mουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο: ίσως κάποιοι αναρωτηθούν και μάθουν πώς έγινε η Ακρόπολη…

Τα εκθέματα πλαισιώνονται από αλληλένδετες αναπαραστάσεις λατομείου, εργαστηρίου μαρμαροτεχνίας και συναρμογής-τοποθέτησης δεσποτικού θρόνου. Το οπτικοακουστικό υλικό της έκθεσης ζωντανεύει τις παραδοσιακές μεθόδους εργασίας του λατόμου και του μαρμαροτέχνη.

_MG_8379Στους υπαίθριους χώρους του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας, μαζί με ολοκληρωμένα και ημικατεργασμένα μαρμάρινα έργα, εκτίθεται ιστορικός μηχανολογικός εξοπλισμός, που παραπέμπει σε χαρακτηριστικές εικόνες φυσικών χώρων εργασίας. Ο εξοπλισμός, που διασώθηκε, συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε λειτουργικά με τη φροντίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).

Τα “βιωματικά” συμπόσια Γλυπτικής που σχετίζονται με το μάρμαρο τείνουν να γίνουν της μόδας, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια νέα εμπειρία για τους επισκέπτες.

Μετά το Ηράκλειο όπου πρόφατα έγινε το 8ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής με Μάρμαρο Θάσου, ακολουθεί η Τήνος και το Συμπόσιο Γλυπτικής που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).

8ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής με Μάρμαρο Θάσου

Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στον Πύργο Τηνου, εκεί όπου επί δεκαετίες άνθισε η τέχνη της γλυπτικής πάνω στο περίφημο τηνιακό μάρμαρο. Ένα συμπόσιο που δεν είναι θεματικό, όπως συνηθίζεται, αλλά απολύτως βιωματικό, καθώς καλεί τους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν έργα, παρουσία των επισκεπτών. Τα έργα των Θεόδωρου Παπαγιάννη, Γιάννη Καγιώργη, Δημήτρη Σκαλκώτου και Πραξιτέλη Τζανουλίνου θα εκτεθούν ως και τις 31 Οκτωβρίου.

«Το Συμπόσιο Γλυπτικής βασίζεται σε μια θεμελιώδη σχέση που διασφαλίζει τη μετάδοση και δημιουργική ανάπλαση της βιωμένης γνώσης: τη σχέση του μάστορα με τον βοηθό, του δασκάλου με τον μαθητή» επισήμανε στον χαιρετισμό της κατά την έναρξη του Συμποσίου η πρόεδρος του ΠΙΟΠ Σοφία Στάικου και συμπλήρωσε:  «Το 1ο Συμπόσιο Γλυπτικής και οι ποικίλες δράσεις που το πλαισιώνουν, έρχονται να επιστέψουν τη σημαντική αναγνώριση της τηνιακής μαρμαροτεχνίας μετά και την πρόσφατη εγγραφή της, από την UNESCO, στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Αποτέλεσμα στενής συνεργασίας και συντονισμένων προσπαθειών του Πολιτιστικού Ιδρύματος με το Υπουργείο Πολιτισμού, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί το Συμπόσιο».

H Unesco για την Τηνιακή Μαρμαροτεχνία

Εξαρχής στόχος του Μουσείου και του ΠΙΟΠ ήταν να φέρουν κοντά καταξιωμένους και έμπειρους καλλιτέχνες με απόφοιτους της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου.
Ηδη, παρότι το συμπόσιο ξεκίνησε στις 17 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε στις 3 Αυγούστου, υπάρχει αυξημένη επισκεψιμότητα: υπάρχει κοινό, τόσο ελληνικό όσο και ξένο, που έρχεται στο Μουσείο κυρίως για να δει τα εκθέματα αλλά και να επισκεφθεί την περιοδική έκθεση με έργα των τεσσάρων καλλιτεχνών.

[Επιμέλεια:  Πέτρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Petros]

Σχετικά Άρθρα