-->

Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016

...κι ο χρόνος γλύπτης των ανθρώπων παράφορος

«Ψυχή» στο λευκό μάρμαρο ξεκίνησαν να δίνουν οι Έλληνες και οι ξένοι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο 8ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής Δήμου Ηρακλείου. Μάρμαρα από διάφορες περιοχές της Ελλάδος και κυρίως από τα λατομεία της  Θάσου  ταξίδεψαν στην Κρήτη για να μετουσιωθούν σε έργα τέχνης.

Το Συμπόσιο Γλυπτικής ξεκίνησε την Δευτέρα 4 Ιουλίου στο Βενεράτο της Δημοτικής Ενότητας Παλιανής και θα ολοκληρωθεί στις 24 Ιουλίου οπότε και οι γλύπτες θα παραδώσουν οκτώ εξαιρετικά έργα τέχνης δημοσίου χώρου στο Δήμο Ηρακλείου. Οι εργασίες του συμποσίου είναι ανοικτές σε όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία μετατροπής των όγκων λευκού μαρμάρου Θάσου σε θαυμάσια έργα τέχνης ύψους μέχρι και 2,5 μέτρων.

Το θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι ο στίχος του Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη «… κι ο χρόνος γλύπτης των ανθρώπων παράφορος…» από το ποίημα «Η Μαρίνα των Βράχων».

Το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής διοργανώνει η ΔΗ.Κ.Ε.Η. με τη συμπαράσταση των τοπικών συμβουλίων και των πολιτιστικών συλλόγων Βενεράτου, Αυγενικής, Σίβας και Κερασίων. Μέγας χορηγός του φετινού συμποσίου είναι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης.

Λαμβάνουν μέρος οι καλλιτέχνες :

– VasilisaChugunova (Ρωσία)
– GiorgieCpajak (Σερβία)
– GadadharOjha (Ινδία)
– CaroleTurner (ΗΠΑ)
– Αντώνης Μυρωδιάς
– Οδυσσέας Τοσουνίδης
– Χρήστος Τσουμπλέκας
– Μανώλης Χαρκούτσης

Στο πλαίσιο του συμποσίου πραγματοποιούνται πλήθος εκδηλώσεων και μαθήματα ψηφιδωτού για μικρούς και μεγάλους από τον ψηφιδογράφο και ψυχολόγο Κώστα Θαλασσινάκη. Το πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων και εκδηλώσεων κατά τις πρώτες ημέρες του συμποσίου είναι:
Τετάρτη 6 Ιουλίου 18:00 – 19:30: Μάθημα ψηφιδωτού για παιδιά με θέμα «Τα φυτά στις μινωικές τοιχογραφίες»

Πέμπτη 7 Ιουλίου 18:30 – 20:30: Μάθημα ψηφιδωτού για ενήλικες με θέμα «Τα φυτά στις μινωικές τοιχογραφίες»

Επίσης, την Πέμπτη 7 Ιουλίου στις 20:30 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο χώρο του συμποσίου με τη Μικτή Χορωδία Δήμου Ηρακλείου.

Σε όλες τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής Δήμου Ηρακλείου η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

[επιμέλεια: Π. Τζεφέρης]