ΓΕΩΛΟΓΙΑ/ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣ

Η Αριζόνα και το Arizona Geologic Survey!


Ο φορέας Γεωλογικών Ερευνών της Αριζόνα (Arizona Geologic Survey), σε πολλές διαφορετικές μορφές δημόσιων υποδομών, χρονολογείται από τη δεκαετία του 1880. http://www.azgs.az.gov/

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες  ότι  η Αριζόνα είναι μια περιοχή εξαιρετικά σημαντική από γεωλογική αλλά  και μεταλλευτική άποψη.

Πανοραμική θέα του The Wave προς τα σύνορα Αριζόνα / Γιούτα

Φιλοξενεί -ούτε λίγο ούτε πολύ- 25 εθνικά πάρκα και  μνημεία παγκόσμιας κλάσης ως προς την γεω-περιβαλλοντική κληρονομιά – συμπεριλαμβανομένου του Grand Canyon, του  Απολιθωμένου Δάσους (the Petrified Forest), το  Meteor Crater (δηλ. έναν κρατήρα μετεωρίτη περίπου 60 χιλιόμετρα ανατολικά της Flagstaff στη βόρεια Αριζόνα).

Meteor Crater, Αριζόνα, ΗΠΑ

Το Wave είναι ένας αμμώδης σχηματισμός λόφων που εντοπίζεται στην Αριζόνα, κοντά στα βόρεια σύνορά της με την Γιούτα. .Aκόμη φιλοξενεί ένα θαυμαστό γεώτοπο γνωστό  ως …The Wave.

Εθνικό Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους (the Petrified Forest), Αριζόνα, ΗΠΑ


http://arizonaexperience.org/live-maps/active-mines
Και βέβαια φιλοξενεί σημαντικότατο αριθμό ορυχείων και  γενικότερα ορυκτού πλούτου: χρυσό, ουράνιο, χαλκό, ασήμι, μολυβδαίνιο κ.α. που είναι γνωστό ότι αποτελούν βάση για γεωλογική μελέτη αλλά και “μοντέλα” για την  μελέτη της μεθοδολογίας  εξόρυξης και επεξεργασίας ορυκτών σε ολόκληρο τον πανεπιστημιακό  κόσμο.

Και όπου υπάρχουν ορυχεία, υπάρχουν, δυστυχώς, τα θέματα των περιβαλλοντικών προβλημάτων που περιλαμβάνουν βαρέα μέταλλα, όξινη απορροή και αποστράγγιση οξέων στα ορυχεία, καθώς και το πρόβλημα με τις μεγάλες “τρύπες” αλλά και τους σωρούς των απορριμμάτων που σχετίζονται με την μεταλλευτική δραστηριότητα.

Η  Αριζόνα όμως έχει επίσης αρκετά “φυσικά” προβλήματα από την παρουσία των μη επιθυμητών  στοιχείων, όπως τα hot spots του ραδονίου (“radon hot spots”) και το αρσενικό και τα οποία θα ήταν εκεί με ή χωρίς την εξόρυξη. Εάν φοβάστε για το αρσενικό στην παροχή νερού σας στην Αριζόνα, ποιόν αλήθεια θα καλέσετε;  The Arizona Geologic Survey…

Το Grand Canyon ( http://bit.ly/SRMuLm ) από τα πρώτα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (http://whc.unesco.org/en/list/75 ), Αριζόνα, νοτιοδυτικά των Η.Π.Α., photo by P. Tzeferis.

Κι ενώ η περιοχή ευθύνης δεν είναι τόσο σεισμικά ενεργή όπως ορισμένες άλλες περιοχές του κόσμου, όλοι οι σεισμοί πρέπει να παρακολουθούνται γιατί, ειλικρινά, ποτέ δεν ξέρεις αναφορικά με τους κινδύνους των ηφαιστείων. Υπάρχουν, για παράδειγμα,  600 τέτοια στον ηφαιστειακό χώρο του Σαν Φρανσίσκο, με την πλέον πρόσφατη έκρηξη που έχει ξεσπάσει να χρονολογείται  πριν από 1000 χρόνια.. Για να παραφράσω τον Monty Python: “It’s not dead; it’s only resting”. Ξέρεις, η γεωλογία είναι πράγματι μια επικίνδυνη δουλειά… Εχει ειπωθεί ότι  “Ο πολιτισμός υφίσταται κάτω από τη  γεωλογική συγκατάθεση, η οποία  ενδέχεται να αλλάξει  χωρίς προειδοποίηση.” – Will Durant.   (“Civilization exists by geological consent, subject to change without notice.” – Will Durant).Είναι σίγουρο λοιπόν ότι το  Arizona Geologic Survey έχει πολλή και σοβαρότατη δουλειά να κάνει. Τόσο για την δημόσια ασφάλεια και υγεία αναφορικά με την υφιστάμενη εξορυκτική δραστηριότητα όσο και για την διατήρηση των γεωλογικών θησαυρών της περιοχής, βοηθώντας παράλληλα το ζήτημα της έρευνας νέων κοιτασμάτων.



Ευχαριστούμε, Will. Δηλώσατε εύγλωττα αυτό που οι γεωλόγοι γνωρίζουν βαθιά μέσα τους ότι είναι αληθινό.


[by Annie Rassios and Peter Tzeferis]


DOWNSIZE of a HISTORIC SURVEY

Σχετικά Άρθρα