ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟ

8ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής με Μάρμαρο Θάσου

Το 8ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής  του Δήμου Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως και τις 24 Ιουλίου 2016 στο Βενεράτο της Δημοτικής ενότητας Παλιανής Ηρακλείου.


Θέμα του Συμποσίου ήταν ένας στίχος του Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη από το ποίημα «Η Μαρίνα των Βράχων»: «… κι ο χρόνος γλύπτης των ανθρώπων παράφορος…». θέμα το οποίο εμπνέει τους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν αξιόλογα έργα τέχνης.

Στο συμπόσιο συμμετείχαν οκτώ καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Ρωσία, την Ινδία και τη Ν. Ζηλανδία, και αποτελεί έναν σημαντικό θεσμό που κλείνει φέτος δέκα χρόνια (2006 – 2016), και διοργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού- Περιβάλλοντος- Κοινωνικής Πρόνοιας Δήμου Ηρακλείου (ΔΗΚΕΗ).

Το συμπόσιο ολοκληρώθηκε την Κυριακή 24.07.2016, με οκτώ γλυπτά δημοσίων χώρων, από λευκό μάρμαρο, που θα παραλάβει ο Δήμος Ηρακλείου.

Η εκδήλωση λήξης του συμποσίου ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των έργων και των καλλιτεχνών και με μουσικό πρόγραμμα. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά τα έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων και να συζητήσουν με τους γλύπτες που τα φιλοτέχνησαν.

Μέγας χορηγός του συμποσίου ήταν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης, ο οποίος παρείχε την πρώτη ύλη στους καλλιτέχνες.


Η τελετή λήξης περιλάμβανε ακόμα, σύντομες ομιλίες και χαιρετισμούς από τους συντελεστές του συμποσίου και έκλεισε με μουσική βραδιά με το συγκρότημα του Μενέλαου και του Γιώργου Νταγιαντά και με χορό από το παραδοσιακό συγκρότημα του πολιτιστικού συλλόγου Δαφνών.

«Με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι, προσφορά οινοποιών της περιοχής, οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στο χώρο του Συμποσίου Γλυπτικής στο Βενεράτο, που φιλοξενεί τα γλυπτά συμποσίων που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια», τονίζει ο Δήμος Ηρακλείου.

Στο συμπόσιο πήραν μέρος οι γλύπτες: Vasilisa Chugunova από τη Ρωσία, Giorgie Cpajak από τη Σερβία, Gadadhar Ojha από την Ινδία, Carole Turner από τις ΗΠΑ και οι Αντώνης Μυρωδιάς, Οδυσσέας Τοσουνίδης, Χρήστος Τσουμπλέκας και Μανώλης Χαρκούτσης, από την χώρα μας.

[Επιμέλεια: Π. Τζεφέρης]

Σχετικά Άρθρα