-->

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016

6ο Διεθνές Συνέδριο για τις Ορυκτές Πρώτες Υλες- Οι Παρουσιάσεις (ΙΙ)

Ο Αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Νικόλαος Μήλης, ανεφέρθη στη ανάγκη της βέλτιστης αξιοποίηση φυσικών πόρων για να ξεπεράσει η Ελλάδα την οικονομική κρίση και να βαδίσει με ένα δυναμικό άλμα ανάπτυξης. Οι ελληνικές ορυκτές πρώτες ύλες και η εξορυκτική δραστηριότητα αποτελούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα , μοχλό επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και μονόδρομο για να επανέλθει η Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ο κ. Βασίλης Νικολετόπουλος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων στην Natural Resources GP, έδωσε έμφαση στην ανάγκη εξωστρέφειας για να ξεπεράσει η Ελλάδα το δυσοίωνο οικονομικό κλίμα και τις πολιτικές ανωμαλίες. Ανέφερε πως ‘βρέχει’ πλεονεκτήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εμείς κρατάμε ομπρέλα . Χρειάζεται αναστροφή πολιτικής και κίνητρα για επενδύσεις διότι σήμερα δεν επενδύει κανείς στην Ελλάδα στον εξορυκτικό κλάδο, τόνισε.
Ο κ. Γιάννης Πασπαλιάρης, καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μίλησε για τον εξορυκτικό κλάδο και κυρίως για τον κλάδο του μαρμάρου και του αλουμινίου, που αποτελούν τη ναυαρχίδα εξορυκτικής δραστηριότητας, o οποίος θα πρέπει να εστιάσει στις εξαγωγές. "Επενδύσεις όπως στις Σκουριές και στο Πέραμα αν αξιοποιηθούν θα μαζέψουν άλλα 500 εκατομμύρια”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Νίκος Σκαρπέλης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών πρότεινε δράσεις σε σχολεία, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Μουσεία για να πληροφορούνται οι μαθητές για τη σημασία των ορυκτών υλών στην καθημερινή μας ζωή.
Ο κ Γιώργος Γκαϊντάντζης, Επίκουρος Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης είπε οτι οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις εστιάζουν σε κλασικά θέματα όπως τη διαχείριση νερών αλλά όχι σε θέματα που ενδιαφέρουν την κοινωνία όπως την βιοποικιλότητα. Τόνισε πως η μεταλλευτική βιομηχανία έχει ανάγκη να αποδείξει πως είναι βιώσιμη και θα πρέπει να εστιάσει επίσης και στην περιβαλλοντολογική βιωσιμότητα. Συμπλήρωσε πως η μεταλλευτική βιομηχανία πρέπει να δώσει έμφαση στα κοινωνικά οφέλη και να συνυπάρξει με την κοινωνία.
Ο κ. Μάριος Λεονάρδος, Διευθυντής Ορυχείων της ΔΕΗ,μίλησε για τα κοιτάσματα της ΔΕΗ και είπε πως εξαντλούνται. Όπως ανέφερε, υπάρχει συνεχής μείωση της συμβολής του λιγνίτη στο διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας, ενώ ο λιγνίτης έχει μείνει απροστάτευτος στην αγορά, λόγω και φτηνών εισαγωγών από Βουλγαρία, όπου είναι χαμηλότερο το κόστος παραγωγής. "Πηγαίνουμε σε μία κατηφόρα προβληματική για τον λιγνίτη. Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί φτηνή ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα. Θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή της Πτολεμαΐδας αν εκεί κλείσει η ΔΕΗ τα ορυχεία της, πρόβλημα που οι αρμόδιοι φορείς ακόμα δεν το έχουν καταλάβει”, τόνισε στην ομιλία του.

Η συνέχεια των παρουσιάσεων εδώ

[επιμέλεια: Π. Τζεφέρης]