ΓΕΩΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ/ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ/ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πώς ένα λατομείο έγινε πρότυπη ξενοδοχειακή μονάδα!


Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εξόρυξης θα υπάρχει πάντα, όσο υπάρχει εξόρυξη. Αλλά υπάρχουν και λύσεις ! Δυστυχώς στον τόπο μας περισσεύουν τα άρθρα σαν το παρόν και στερούμαστε από καινομότες ιδέες για αποκατάσταση. Ωστόσο, η αποκατάσταση αναφέρεται στον όρο επανόρθωση (“rehabilitation”), ο οποίος σύμφωνα με τον Box,  σχετίζεται με την περίπτωση επαναφοράς μιας υποβαθμισμένης περιοχής ή οικοσυστήματος σε μια καλύτερη, βελτιωμένη κατάσταση, η οποία να «συνάδει» με τις αισθητικές αξίες της γύρω περιοχής. Δηλαδή, θα μπορούσαν να γίνουν σχεδόν τα πάντα και δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες ή το γνωστό “πρότυπο μορφολογικής-φυτοτεχνικής μελέτης” (βαθμίδες και φύτευσή τους) που στερούνται  φαντασίας αλλά και  αποτελεσματικότητας  και που εφαρμόζονται για την αποκατάσταση των λατομείων στον τόπο μας.

Η Κίνα κατέχει αναμφίβολα το προβάδισμα στον κατασκευαστικού τομέα, κατασκευάζοντας ουρανοξύστες, σπίτια, ακόμα και ολόκληρες πόλεις με ταχύτητα που εντυπωσιάζει όλη την υφήλιο. Όπως φαίνεται οι Κινέζοι γίνονται ολοένα και πιο εφευρετικοί στον τομέα αυτό, κατασκευάζοντας τώρα ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο μέσα σε εγκαταλελειμμένο λατομείο, που βρίσκεται στην περιοχή Songjiang, 30 χλμ έξω από τη Σαγκάη.


Οι εργασίες για την ανέγερση του ξενοδοχείου InterContinental Shimao στο βουνό Tianmenshan έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και το ξενοδοχείο πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα εντός του 2017. Το ξενοδοχείο έχει ήδη κερδίσει βραβεία για την τόλμη και τον πρωτότυπο σχεδιασμό του (Gold Award Chinese Future Architecture στο συνέδριο “MIPIM International Property and Architecture Conference” το 2011, “Best International Hotel Architecture 2013” στα International Property and Hotel Awards του Λονδίνου και  “Best Luxury Hotel Architecture award” στο “China Luxury Hotel Congress” στη Σαγκάη τον Μάρτιο του 2014).

Το συγκρότημα των 500 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ σχεδίασε η βρετανική εταιρεία Atkins και διαθέτει 380 δωμάτια σε 19 ορόφους, απευθυνόμενο στην κινεζική ελίτ.
Μόνο δύο από τους ορόφους θα είναι πάνω από το υψόμετρο της επιφάνειας της γης, οι υπόλοιποι 17 θα είναι κάτω από αυτήν ενώ οι δύο τελευταίοι θα είναι κάτω από το νερό και θα διαθέτουν ενυδρείο, εστιατόριο και χώρους φιλοξενίας.Το ξενοδοχείο θα έχει επίσης πισίνα και χώρο άσκησης, πολλά εστιατόρια και συνεδριακούς χώρους.

Για την λειτουργία του το ξενοδοχείο θα βασίζεται σε ενέργεια που θα προέρχεται από το ίδιο το περιβάλλον, χωρίς να το επιβαρύνει, αξιοποιώντας τη γεωθερμική ενέργεια της περιοχής αλλά και ενέργεια που θα παράγεται από φωτοβολταϊκά ηλιακά πάνελ.

Η Atkins σχεδίασε το ξενοδοχείο με στόχο η κατασκευή να ενσωματώνεται στον περιβάλλοντα χώρο με οικολογική «πράσινη» ταράτσα όπου θα φυτευτούν πολλά δέντρα.

Το όραμα των αρχιτεκτόνων είναι να δημιουργήσουν σε κάθε όροφο έναν κρεμαστό κήπο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας καταπράσινης πλαγιάς, ενώ το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του θα είναι ένας τεράστιος καταρράκτης που θα διατρέχει το ξενοδοχείο κατακόρυφα, παράγοντας με αυτόν τον τρόπο και ηλεκτρικό ρεύμα για τις ανάγκες του ξενοδοχείου.

[επιμέλεια: Π. Τζεφέρης]

Σχετικά Άρθρα