ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑΣΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΛΑΥΡΙΟ

Ουτοπία 1961: Μια ταινία για τον ξεσηκωμό των μεταλλωρύχων του Λαυρίου το 1961

File:Lavrion ruins.jpg
Σημερινή άποψη μέρους του Τεχνολογικού Πάρκου Λαυρίου, photo by P. Tzeferis

Γιατί ουτοπία; Γιατί , όπως έγραψε ο Όσκαρ Ουάιλντ, ένας χάρτης του κόσµου που δεν περιέχει την Ουτοπία δεν αξίζει να τον κοιτάξεις καν, γιατί αφήνει έξω τη µόνη χώρα όπου η Ανθρωπότητα πάντα θα προσγειώνεται. Κι όταν προσγειωθεί, κοιτάζει πέρα και, βλέποντας µια καλύτερη χώρα, ξεκινάει για εκεί. Πρόοδος είναι η υλοποίηση της µιας µετά την άλλη Ουτοπίας…


Με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου τους τελευταίους τέσσερις μήνες έγινε μια τολμηρή προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί η παραγωγή μιας κινηματογραφικής ταινίας μεγάλου μήκους με τίτλο «Ουτοπία 1961» η οποία εξιστορεί την οκτάμηνη σύγκρουση των μεταλλωρύχων του Λαυρίου με τη κυβέρνηση και τη Γαλλική εταιρία. Από τις 14 Απριλίου θα ξεκινήσουν οι προβολές στο κινηματογράφο «Αλκυονίδα». Την Δευτέρα στις 11 Απριλίου θα γίνει η πρώτη προβολή με προσκλήσεις.


Η ταινία αφηγείται την οκτάμηνη σύγκρουση των μεταλλωρύχων του Λαυρίου το 1961 με την κυβέρνηση και τη Γαλλική Εταιρεία. Η αφήγηση αναπτύσσεται σε τρεις παράλληλους άξονες Στον ένα άξονα καταγράφεται η εξέλιξη της απεργίας με υποκείμενο τους απεργούς μεταλλωρύχους στον εργασιακό τους χώρο.

Ο δεύτερος αφηγηματικός άξονας ξεδιπλώνει τη στάση των κατοίκων της πόλης του Λαυρίου και ο τρίτος την αντίδραση της Γαλλικής εταιρείας, της κυβέρνησης, του κράτους και του παρακράτους.

Οι σκηνές καθημερινότητας των κατοίκων της πόλης του Λαυρίου σκιαγραφούν το πολιτικό και κοινωνικό τοπίο της εποχής. Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο βιβλίο του Κωνσταντίνου Πόγκα, ο οποίος ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της απεργίας. Ο συγγραφέας εμφανίζεται περιοδικά στην ταινία για να θυμίζει στον θεατή ότι αυτά που παρακολουθεί συνέβησαν το 1961 στην πραγματικότητα.

Η παραγωγή γίνεται από το studiopixel με τη βοήθεια του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και της θεατρικής ομάδας ΕΞΟΡΥΞΗ , που εδρεύει στο Λαύριο. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Φιλιούση. Συμμετέχουν 30 ηθοποιοί και πεντακόσιοι βοηθητικοί ηθοποιοί.

Συνέντευξη του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου στο «Ριζοσπάστη».

Ενημερωτικό υλικό για το Λαύριο:
Ο γεώτοπος της Λαυρεωτικής ως σχολείο πολιτισμού!
Λαύριο: πηγή πλούτου της αρχαιότητας
Βιοτεχνικό Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο Λαυρίου, www.bbem.edu.gr
Από πού πήρε το όνομά του το Λαύρ(ε)ιο;
Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου: άλλοτε και τώρα…
Τα μεταλλεία Λαυρίου και το Λαυρεωτικό ζήτημα
Τα ορυκτά της Λαυρεωτικής
Λόγος και εικόνα: H αρχαία μεταλλευτική και μεταλλουργία
Διπλωματική εργασία – Η κατασκευή του Αττικού τετράδραχμου
Το Λαύριο και το αναπόφευκτο τίμημα της ανάπτυξης
Η ρύπανση του περιβάλλοντος από τη μεταλλευτική βιομηχανία στη Λαυρεωτική
Λαύριο, ένας μεταλλευτικός τόπος δύο εποχών
Το Λαύριο Φέγγει: oι στοές και τα μεταλλεία του Λαυρίου
Τα ορυκτά της Λαυρεωτικής
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ): 20 χρόνια στη Λαυρεωτική
Ορυκτοθήρες, στα μεταλλεία της Λαυρεωτικής
Τα ορυκτά αποτελούν δημόσια περιουσία!
[του Πέτρου Τζεφέρη][by Tzeferis Petros]

Σχετικά Άρθρα