ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ

Επιτυχής η νέα γεώτρηση της Energean Oil στον Πρίνο

Ολοκληρώθηκε και ήδη βρίσκεται σε δοκιμαστική παραγωγή, η δεύτερη γεώτρηση που έκανε το ιδιόκτητο γεωτρύπανο της Energean Oil στα  «γνωστά» κοιτάσματα του Πρίνου.Όταν, σε σύντομο προφανώς διάστημα, μπει σε κανονική λειτουργία το συγκεκριμένο «πηγάδι», η παραγωγή του Πρίνου θα κινείται σε επίπεδα πάνω από 3.500 βαρέλια την ημέρα, γεγονός που ισχυροποιεί τη θέση της Energean Oil, σε συνδυασμό βεβαίως με την, έστω και περιορισμένη, επανάκαμψη των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Επισημαίνεται ότι στον Κόλπο της Καβάλας υλοποιείται από την Energean Oil το μεγαλύτερο ερευνητικό πρόγραμμα από την εποχή (το 1981) που μπήκε σε παραγωγή ο Πρίνος. Πρόκειται για 15 προγραμματισμένες γεωτρήσεις, οι πρώτες 7 εκ των οποίων θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Πρίνο. Όταν τελειώσουν οι 7 αυτές γεωτρήσεις εκτιμάται ότι η παραγωγή θα ξεπεράσει τα 5.000 βαρέλια την ημέρα.Οι υπόλοιπες 8 γεωτρήσεις θα πραγματοποιηθούν, 7 στο κοίτασμα Έψιλον και μία ακόμη στον βόρειο Πρίνο.

Energean Oil & Gas

Το πρόγραμμα των γεωτρήσεων στοχεύει στην αξιοποίηση των ύψους 30 εκατ. βαρελιών βεβαιωμένων κοιτασμάτων στον κόλπο της Καβάλας, όπως αυτά έχουν εκτιμηθεί από τον ανεξάρτητο οίκο ERC Equipose. Έτσι, με τις γεωτρήσεις που θα πραγματοποιήσει το ιδιόκτητο «τρυπάνι», στο τέλος του project η παραγωγή εκτιμάται ότι μπορεί να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 10.000 βαρελιών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, που μίλησε σε ενεργειακό συνέδριο, η αύξηση της παραγωγής αποτελεί μονόδρομο για τη θωράκιση της εξόρυξης έναντι της πτώσης των τιμών των πετρελαίου. Με άλλα λόγια, με παραγωγή 5.000 βαρέλια ο Πρίνος αντέχει και τιμές στα 30 δολάρια ανά βαρέλι και διασφαλίζεται η λειτουργία του και η απασχόληση των εργαζομένων για 15-20 χρόνια ζωής.Αναφερόμενος στο Κατάκολο, σημείωσε ότι η Energean προχωρά με τη μελέτη βιωσιμότητας, σε μια ομολογουμένως περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή. Τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των πετρελαϊκών επενδυτών στη χώρα μας, είναι το περιβαλλοντικό ζήτημα, γι’ αυτό και συνέστησε μεγάλη προσοχή σε ποιους θα δοθούν προς εκμετάλλευση περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.

Σχολιάζοντας το μείζον ζήτημα που απασχολεί την παγκόσμια ενεργειακή κοινότητα, την πτώση της τιμής του «μαύρου χρυσού», είπε ότι συνολικά 380 δισ. δολ. επενδύσεων έχουν ακυρωθεί, πολλές θέσεις εργασίας χάθηκαν, ενώ είπε ότι αναμένει ότι θα επηρεαστεί και η παραγωγή.Κάνοντας μια αποτίμηση για την Ελλάδα, επεσήμανε την εκτίμησή του ότι για μεγάλο διάστημα θα συνεχίσει η τιμή του πετρελαίου να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ αναφερόμενος στον Πρίνο είπε ότι «μπορεί να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα, ακόμη και με χαμηλότερη τιμή πετρελαίου».

Τέλος,  διερωτήθηκε για το πως θα πειστούν οι ξένοι επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα και να επικεντρωθούν στις έρευνες υδρογονανθράκων. Κατά την άποψη του ιδίου, «οι συνεχείς αλλαγές στο ελληνικό κλάδο του πετρελαίου λειτουργούν αποτρεπτικά και αυτό είναι το κύριο πρόβλημα. Χρειάζονται σταθερές απόψεις, όχι νέες κάθε εξάμηνο».

«Η Ελλάδα είναι  ακόμη ανεξερεύνητη χώρα, αλλά μπορούμε να φέρουμε ξένους επενδυτές. Χρειάζεται υποστήριξη από την κυβέρνηση και τον τραπεζικό κλάδο. Η Ελλάδα έχει προοπτική στους υδρογονάνθρακες» τόνισε ο επικεφαλής της Energean Oil.

Να προσθέσουμε ότι το ΥΠΕΝ έχει ήδη προωθήσει σε διαβούλευση Σχέδιο Νόμου, που σκοπό έχει την εναρμόνιση της Οδηγίας 2013/30/ΕΕ, στη Νομοθεσία της χώρας μας και με τίτλο «Πλαίσιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/30/ΕΕ, τροποποίηση του ΠΔ 148/2009 και άλλες διατάξεις». Η διαβούλευση ήδη ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Σχετικά Άρθρα