ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΛΑΥΡΙΟΧΡΗΣΙΜΑ & ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ

Βerthold Οttens: ένας ορυκτόφιλος στην Αθήνα

Στην Αθήνα βρίσκεται αυτές τις μέρες ο Βerthold Οttens, ένας Γερμανός εμπειρογνώμονας επί των ορυκτών αλλά και ειδικός φωτογράφος και κυρίως λάτρης των ορυκτών.

O Berthold Ottens, έχει επισκεφθεί την Κίνα για περισσότερες από 60 φορές τα τελευταία 20 χρόνια και έχει γράψει πάνω από 50 άρθρα για τα ορυκτά της Κίνας σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, τα οποία εν συνεχεία συγκεντρώθηκαν σε ένα σημαντικό βιβλίο: China’s Minerals and Places of Origin, το οποίο έχει 550 σελίδες και πάνω από 1000 φωτογραφίες ορυκτών.

Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε μάλιστα (και) από το Κινέζικο Κράτος και προωθήθηκε παντού.

Εχει βραβευτεί με το Tucson Award και επιπλέον διαθέτει ορυκτό με το όνομά του “Ottensite”


Τώρα ο κ. Ottens προσπαθεί να κάνει το ίδιο με τα Ελληνικά Ορυκτά. Του Λαυρίου, της Χαλκιδικής, της Ξάνθης και Κιμερίων, της Σερίφου κλπ. Ας ελπίσουμε ότι το έργο του θα βοηθηθεί και θα του επιτραπεί να αναδείξει τον εξαιρετικό κόσμο των ελληνικών ορυκτών, μέσα από τα βιβλία του, αφού εμείς ο Ελληνες δεν το έχουμε κάνει, παρά μόνο αποσπασματικά, μέχρι σήμερα.

Να σημειώσουμε ότι εννοώντας ανάδειξη και προώθηση εμείς δεν εννοούμε την “αύξηση” των πωλήσεων και των ιδιωτικών συλλογών ανά τον κόσμο. Αλλά την αξιοποίηση του μεταλλευτικού και ορυκτολογικού μας πλούτου και μέσω αυτής προώθηση του τόπου μας αλλά και της επιστήμης γενικότερα. Κάθε άλλη κατεύθυνση, κάθε άλλη προοπτική για ένα αγαθό, που έχει ποικιλοτρόπως χαρακτηριστεί ως εθνικής σημασίας, είναι έξω από τη δική μας τουλάχιστον προαίρεση.

http://www.williampinch.com/china/
Tucson Award – friendsofmineralogy.org
Outongsi 欧通斯 – Chinesisch
Ottensite: a new mineral from Qinglong, Guizhou Province, China – Englisch
Literatur von und über Berthold Ottens im Katalog der Deutschen Nationalbibliothek

[Π. Τζεφέρης]

Σχετικά Άρθρα