ΑΡΧΑΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ & ΤΕΧΝΗ/ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΓΕΩΛΟΓΙΑ/ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΛΑΥΡΙΟ

Ο γεώτοπος της Λαυρεωτικής ως σχολείο πολιτισμού!

File:MINE 80 PLAKA.JPG
Είσοδος του μεταλλείου Πλάκα 80, Λαύριο Αττικής.

 [επιμέλεια  Π. Τζεφέρη]

Η Λαυρεωτική καταλαμβάνει το νότιο τμήμα της Αττικής, εκτεινόμενη από την Κερατέα και το Λαύριο ως το Σούνιο. Είναι μια άνυδρη γωνιά γης με χαμηλή βλάστηση, σπαρμένη από αραιές –και συχνά αυθαίρετες– κατοικίες, ανάμεσα σε σωρούς απορριμμάτων της μεταλλουργίας. Στο νότο, εκεί όπου το ακρωτήρι συναντά περήφανα τον Σαρωνικό κόλπο, δεσπόζει ο λαμπρός ναός του Ποσειδώνα, θυμίζοντας ένδοξες εποχές…

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [9.41 MB]

Κι όμως, με προστάτες τους θεούς της θάλασσας και της σοφίας, αλλά και «δωρητές» τον Πλούτωνα και τον Ήφαιστο, η γωνιά αυτή είχε κρυμμένους θησαυρούς μέσα στη γη της: τα πολύτιμα μέταλλα.

Βιοτεχνικό Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο Λαυρίου, www.bbem.edu.gr

Τα μεταλλεία στην περιοχή του Λαυρίου είναι από τα αρχαιότερα μεταλλεία στον Ελλαδικό χώρο. Η μεταλλευτική δραστηριότητα σε αυτά χρονολογείται από το 3.000 π.Χ., (ίχνη εξορύξεως χαλκού στην περιοχή Θορικού) αλλά η συστηματική εκμετάλλευσή τους αρχίζει με τη γέννηση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας το 508 π.Χ. Τα μεταλλεία του Λαυρίου υπήρξαν η κύρια πηγή πλούτου της Αθήνας κατά την κλασική εποχή (5ος και 4ος π.Χ. αιώνας). Αλλά και κατά τα νεώτερα χρόνια τα μεταλλεία αναβιώνουν μετά το 19ο αιώνα μ.Χ. συμπληρώνοντας 150 χρόνια ζωής. Μόλις το 1982, τα μεταλλεία Λαυρίου διέκοψαν τις δραστηριότητές τους, ως συνέπεια της αποβιομηχάνισης που επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα τη δεκαετία του ’80.

Τι απέγινε ο «θησαυρός» αυτός σήμερα; Πού βρίσκεται;

Για να σας απαντήσουμε και να ανακαλύψετε «θησαυρούς», σας προτείνουμε ένα οδοιπορικό στο μυστηριώδες και ελκυστικό γεωλογικό και, παράλληλα, ιστορικό περιβάλλον της Λαυρεωτικής.  Στη συντροφιά μας θα έχουμε παλιούς μεταλλωρύχους, γεωλόγους, βιολόγους, χημικούς, αρχαιολόγους, αλλά και βιβλία, σκαπάνες και άλλα αναγκαία.

Βιοτεχνικό Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο Λαυρίου, www.bbem.edu.gr
 
Με τη βοήθειά τους, θα προσπαθήσουμε να μελετήσουμε τη γένεση πετρωμάτων και μετάλλων σε προηγούμενους γεωλογικούς αιώνες, τη μεταμόρφωσή τους, τη μετέπειτα διάβρωση και εξέλιξή τους, καθώς και τη διαχρονική παρουσία και σχέση του ανθρώπου με αυτό το γεωλογικό περιβάλλον.
 
Αλλά προσέξτε! Οι θησαυροί που μας συναρπάζουν, μπορούν και να μας αιχμαλωτίσουν. Αυτό είναι άλλωστε το αντίτιμο που καλείται να πληρώσει συχνά ο ερευνητής που «ορέγεται του ειδέναι».

Πρόθεση των συγγραφέων είναι να αναδείξουν το οικονομικό και κοινωνικό όφελος που καρπώθηκε από το θησαυρό αυτό η κλασική Αθήνα και το σύγχρονο ελληνικό κράτος. Παράλληλα, πιστεύουμε ότι το Λαύριο σήμερα μπορεί να αποτελέσει ένα «σχολείο πολιτισμού», φέρνοντας σε επαφή τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και κάθε πολίτη με το γεωλογικό περιβάλλον, βοηθώντας τους να μελετήσουν την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με αυτό.

Μακέτα του φρέατος Σερπιέρι 1 (ανελκυστικού πύργου-γάβρια) και πετρόκτιστου κτιρίου (βαρούλκο) που σήμερα στεγάζει το Ορυκτολογικό – Μεταλλευτικό μουσείο Καμάριζας.

Πιστεύουμε ότι, ιδιαίτερα η εκπαιδευτική κοινότητα, έχει την υποχρέωση να αναζητήσει τρόπους προστασίας αλλά και ανάδειξης αυτής της γεωλογικής κληρονομιάς, που παράλληλα αποτελεί ανεκτίμητο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό θησαυρό.

 

Σχετικά Άρθρα