ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΟΡΥΚΤΑΗΜΕΡΙΔΕΣ/ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Eξορυκτική δραστηριότητα στην Π.Ε. Φλώρινας, παρόν & μέλλον

Ημερίδα με τίτλο «Εξορυκτική δραστηριότητα στην Π.Ε. Φλώρινας – παρόν & μέλλον» διοργανώθηκε το Σάββατο 23 Μαΐου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Π.Ε. Φλώρινας, με τη συνεργασία του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας και τη στήριξη της Δ.Ε.Η.

Στόχοι της ημερίδας ήταν η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, η διαβούλευση και συνεργασία των άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενων φορέων και η μεταξύ τους ανταλλαγή απόψεων, η αποκρυστάλλωση των προθέσεων και ο επιχειρηματικός σχεδιασμός. Την ημερίδα άνοιξε με τον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος. Αναλυτικά στον χαιρετισμό του κ. Μπίρος είπε τα εξής:

«Σας καλωσορίζω στη σημερινή ημερίδα. Η εξορυκτική δραστηριότητα του λιγνίτη στην Π.Ε. Φλώρινας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το παρόν και το μέλλον της Π.Ε. Φλώρινας και γενικότερα για την ενέργεια στη χώρα μας. Όπως ξέρετε τα τελευταία χρόνια υπήρχε μια υστέρηση σε όλα αυτά τα θέματα που έχουν σχέση με την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στον νομό Φλώρινας.

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να δούμε πως μπορούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο και μέσο, την περίοδο αυτή της οικονομικής κρίσης, στην ανόρθωση της οικονομίας της χώρας αλλά και της τοπικής οικονομίας. Θέλω να σας ενημερώσω ότι στη σημερινή εκδήλωση θα παρευρισκόταν ο αρμόδιος υπουργός κ. Λαφαζάνης αλλά λόγω έκτακτης συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να παραβρεθεί.
Από την πλευρά μας, στους οχτώ μήνες που ηγούμαστε της περιφερειακής αρχής έχουμε κάνει πάρα πολλές ενέργειες και έχουμε πάρει πρωτοβουλίες σε σχέση με τους λιγνίτες και την αξιοποίησή τους γιατί η Π.Ε. Φλώρινας είναι από τις ενεργειακές περιοχές που έχουν πάρα πολλές δυνατότητες σε αυτούς τους τομείς”.
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο βουλευτής Φλώρινας κ. Γιάννης Αντωνιάδης, ο πρόεδρος τους Εργατικού Κέντρου κ. Κώστας Σιάκος, ο αντιδήμαρχος Φλώρινας κ. Μιχάλης Καρακόλης, ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Κώστας Θεοδωρίδης και ο Δήμαρχος Πρεσπών κ. Παναγιώτης Πασχαλίδης.
Ακολούθησαν εισηγήσεις από την Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών κ. Ελισάβετ Παναγιωτίδου, τον εκπρόσωπο της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος κ. Πάτκο Βασίλειο, τους εκπροσώπους της Γενικής Δ/νσης Ορυχείων Δ.Ε.Η. Α.Ε. κ.κ. Λεονάρδο Μάριο, ειδικό στέλεχος Α’ Γενικής Δ/νσης Ορυχείων, και Ιωακείμ Ιωάννη, Διευθυντή ΔΜΛΚΔΜ, καθώς και τοποθετήσεις από τον εκπρόσωπο της Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε. κ. Παυλίδη Χρήστο, τον εκπρόσωπο της ΑΚΤΩΡ Α.Ε. κ. Λάμπο Βασίλειο, τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου κ. Κώστα Σιάκο, τον εκπρόσωπο του 1οβάθμιου σωματείου “ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ”, τον εκπρόσωπο του 1οβάθμιου σωματείου “ΛΥΓΚΙΣΤΗΣ”, τον εκπρόσωπο του 1οβάθμιου σωματείου ΛΙΓΝ/ΧΕΙΩΝ ΑΧΛΑΔΑΣ καθώς και από προέδρους πληττόμενων κοινοτήτων από τις δραστηριότητες της Δ.Ε.Η. Η ημερίδα έκλεισε με ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους.
Σχόλιο: Ενδιαφέροντα όσο και θλιβερά ορισμένα από τα σχόλια για τις Επιθεωρήσεις Μεταλλείων. Στους παρακάτω συνδέσμους τα υπόλοιπα που δεν ακούστηκαν…

[Πέτρος Τζεφέρης]

Σχετικά Άρθρα