ΕΝΕΡΓΕΙΑΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ/ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πλησιάζει το τέλος της επανάστασης του σχιστόλιθου;

[Των Lynn Doan και Dan Murtaugh]

Η επανάσταση του σχιστόλιθου στις ΗΠΑ που ώθησε την παραγωγή αργού πετρελαίου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών μοιάζει να φτάνει στο τέλος της.

Η παραγωγή των αποδοτικών σχηματισμών σχιστόλιθου, όπως αυτών στο κοίτασμα Bakken της Βόρεια Ντακότα αναμένεται να μειωθεί κατά 57.000 βαρέλια ημερησίως το Μάιο, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Πληροφορίας Ενέργειας (ΕΙΑ). Είναι η πρώτη φορά που η ΕΙΑ «βλέπει» συρρίκνωση της παραγωγής από όταν ξεκίνησε να καταγράφει τα μηνιαία δεδομένα γεωτρήσεων το 2013.

Η Deutsche Bank, η Goldman Sachs Group και η IHS έχουν προβλέψει πως η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ θα ανακοπεί, τουλάχιστον προσωρινά, με τις τιμές των futures να βρίσκονται κοντά σε χαμηλό έξι ετών. Κάποιες εταιρείες παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των ConocoPhillips και EOG Resources είχαν προβλέψει ότι η παραγωγή θα άρχιζε να μειώνεται πριν τα τέλη του έτους εν αναμονή δραστικών περικοπών. Η «βουτιά» των τιμών έχει ήδη θέσει εκτός λειτουργίας τις μισές από τις εξέδρες γεώτρησης των ΗΠΑ και εξαλείψει χιλιάδες θέσεις εργασίας.«Οδεύουμε προς έναν αναπόφευκτο γκρεμό» λόγω της μείωσης των εξέδρων γεώτρησης, λέει ο Carl Larry, επικεφαλής αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου της Frost & Sullivan. «Το ερώτημα είναι πόσο ταχεία θα είναι η μείωση. Αν είναι γρήγορη, αν είναι απότομη, μπορεί και να δούμε μεγάλο άλμα στην αγορά».

Αντιδράσεις στην προσφορά

Το Φεβρουάριο, η EOG Resources, η μεγαλύτερη παραγωγός σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, προέβλεψε ότι η αμερικανική παραγωγή θα υποχωρήσει έως τα τέλη του έτους. Ανέφερε επίσης ότι η αγορά αργού θα ανακάμψει γρήγορα και χαρακτήρισε την τρέχουσα οπισθοχώρηση «σύντομο κύκλο». Η εταιρεία του Τέξας είπε πως η δική της παραγωγή θα έφτανε στο χαμηλότερο σημείο στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, φέρνοντας την παραγωγή στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Ο CEO της ConocoPhillips Ryan Lance προέβλεψε πως η αμερικανική παραγωγή θα υποχωρήσει στο δεύτερο μισό του έτους, βοηθώντας τις τιμές να ανέβουν την επόμενη τριετία έως και τα 80 δολάρια.«Βρίσκεται σε εξέλιξη μια αντίδραση στην υπερπροσφορά. Δεν το παρατηρούμε στο πρώτο μισό του έτους λόγω των επενδύσεων που πραγματοποιήσαμε την τελευταία διετία», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στα κεντρικά γραφεία του Bloomberg στη Νέα Υόρκη. «Οι περικοπές στα κεφάλαια που επενδύσει η βιομηχανία είναι σημαντικές. Αυτό θα αρχίσει να γίνεται αισθητό στο δεύτερο μισό του έτους».

Ανεκτέλεστο

Η συρρίκνωση της αμερικανικής παραγωγής θα έρθει ακριβώς τη στιγμή που τα διυλιστήρια ξεκινούν να επεξεργάζονται περισσότερο πετρέλαιο μετά την περίοδο συντήρησης, οξύνοντας το πρόβλημα της μεγαλύτερης υπερπροσφοράς από το 1930. Η αξιοποίηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού αναμένεται να φέρει ανακούφιση σε μια αγορά που έχει δει τις τιμές να υποχωρούν περισσότερο από 50 δολάρια το βαρέλι από τον Ιούνιο.

Η ανακούφιση μπορεί να αποδειχθεί προσωρινή, καθώς οι πετρελαϊκές επιχειρήσεις των ΗΠΑ χτίζουν ένα ανεκτέλεστο από πηγάδια που έχουν διανοιχτεί και θα τεθούν προς εκμετάλλευση με υδραυλική ρωγμάτωση μόλις οι τιμές ανακάμψουν. Αναλυτές, συμπεριλαμβανομένης της Wood Mackenzie, έχουν εκτιμήσει πως το ανεκτέλεστο περιλαμβάνει περισσότερα από 3.000 πηγάδια.

«Η αμερικανική παραγωγή ενδέχεται να επιστρέψει γρήγορα σε περίπτωση ανάκαμψης των τιμών», ανέφερε σε report της 13ης Απριλίου ο Adam Longson, αναλυτής της Morgan Stanley στη Νέα Υόρκη. «Τα ανεκμετάλλευτα πηγάδια, το πτωτικό κόστος υπηρεσιών, οι ευκαιρίες αντιστάθμισης και το άφθονο κεφάλαιο που βρίσκεται στο περιθώριο μπορούν να στηρίξουν τις επενδύσεις, ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι αναμένει η αγορά».

Αμερικανική παραγωγή

Η παραγωγή στην περιοχή Eagle Ford του Τέξας, το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα των ΗΠΑ, αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 33.000 βαρέλια ημερησίως το Μάιο, στα 1,69 εκατ. Η παραγωγή στην περιοχή Bakken της Βόρειας Ντακότα θα συρρικνωθεί κατά 23.000 βαρέλια στα 1,3 εκατ., σύμφωνα με την ΕΙΑ.Η απόδοση της περιοχής Permian Basin που εκτείνεται στο δυτικό Τέξας και το Νιου Μέξικο, του μεγαλύτερου κοιτάσματος στις ΗΠΑ, θα εξακολουθήσει να αυξάνεται – κατά 11.000 βαρέλια την ημέρα το Μάιο στα 1,99 εκατ. Οι εκτιμήσεις της ΕΙΑ για την παραγωγή πετρελαίου εξαρτάται από το πόσες εξέδρες υπάρχουν σε κάθε κοίτασμα και πόσο παραγωγικές είναι. Ο αριθμός πετρελαιοπηγών σε λειτουργία σε όλη τη χώρα υποχώρησε κατά 42 την περασμένη εβδομάδα στις 760 –οι λιγότερες από το Δεκέμβριο του 2010- σύμφωνα με την εταιρείες πετρελαϊκών υπηρεσιών Baker Hughes.

Σε πλήρη εξέλιξη

Η πρόβλεψη της Deutsche Bank σε ερευνητικό σημείωμα την περασμένη εβδομάδα είναι πως η παραγωγή το Μάιο θα σηματοδοτήσει «ένα σημαντικό σημείο καμπής στην αμερικανική αγορά πετρελαίου».

Η ανάπτυξη των τεχνολογιών γεώτρησης δεν είναι ακόμη ικανή να αντισταθμίσει την απώλεια από τις πηγές που έθεσαν εκτός λειτουργίας οι Αμερικανοί παραγωγοί, ανέφερε στο δικό του ερευνητικό σημείωμα ο Paul Horsnell, επικεφαλής ερευνών της αγοράς εμπορευμάτων της Standard Chartered. Η παραγωγή από σχιστόλιθο έχει πάρει ήδη την κατιούσα, με τη συνολική παραγωγή των ΗΠΑ να αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 70.000 βαρέλια ημερησίως στο διάστημα Μαΐου-Ιουνίου.

«Η επιβράδυνση της αμερικανικής παραγωγής υπήρξε μεγαλύτερη από αυτή που προεξοφλεί τώρα η αγορά», εκτιμά ο Horsnell. «Η παγκόσμια επανεξισορρόπηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».

Σχετικά Άρθρα