ΜΕΤΑΛΛΕΙΑΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣ

El Teniente, Χιλή: Το μεγαλύτερο υπόγειο ορυχείο του κόσμου

Το El Teniente στην Χιλή είναι το μεγαλύτερο υπόγειο ορυχείο του κόσμου. 

Πρόκειται για υπόγειο ορυχείο χαλκού και το έκτο μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού με βάση το μέγεθος του αποθεματικού δυναμικού.

Το ορυχείο El Teniente ανήκει και λειτουργεί από την Codelco, κρατική εταιρεία και μεγαλύτερο παραγωγό χαλκού στον κόσμο.

Με επτά μεγάλα μεταλλεία/ορυχεία παγκόσμιας κλάσης σε διάφορές περιοχές (Τσουκικάματα (Chuquicamata) , Radomiro Tomic, Ministro Hales, Andina, El Teniente, Σαλβαδόρ, και Gabriela Mistral), η Codelco ενισχύει καθημερινά τη συνολική  δεσπόζουσα θέση τηςπαγκοσμίως.

Το El Teniente βρίσκεται 80km νότια του Σαντιάγο, στην οροσειρά των Άνδεων.  Το El Teniente υφίσταται μία εκτεταμένη επέκταση $ 5,4 δις το οποίο θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής της εξόρυξης για ακόμη 50 χρόνια.

Η συνεχιζόμενη επέκταση του έργου θα αυξήσεις τις τρέχουσες δραστηριότητες εξόρυξης, και θα ογηδήσει σε μια  βαθύτερη εκμετάλλευση, περίπου 100 μέτρα κάτω από το υφιστάμενο κεντρικό επίπεδο υπόγειων μεταφορών του ορυχείου.

Η δομική σχεδίαση του νέου εκτεταμένου ορυχείου επιτρέπει την απρόσκοπτη λειτουργία του υπάρχοντος ορυχείου κατά τη διάρκεια της κατασκευής του.

Το κοίτασμα ανακαλύφθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και έχει τεθεί σε λειτουργία από το 1905, από μία αμερικανική εταιρεία χαλκού.

Αποτελείται από υπόγειες σήραγγες μήκους 3.000 χιλιομέτρων – όσο η απόσταση από το Λας Βέγκας στη Νέα Υόρκη – και κοντά στα 1.500 χιλιόμετρα υπόγειοι δρόμοι έχουν αναπτυχθεί στο ορυχείο,από τότε που άρχισε να λειτουργεί.

Το El Teniente παρήγαγε 423.100 τόνους χαλκού μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου του περασμένου έτους.Το ορυχείο απασχολεί 4.000 εργαζόμενους ως προσωπικό και περίπου 11.000 εργολάβους.

Πηγή-MINING.com


Επιμέλεια: Π. Τζεφέρης

Σχετικά Άρθρα