ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣ

Ο πόλεμος των πολιτισμών ή ο πόλεμος των ορυκτών πόρων; (II)

Κόστος εξόρυξης υδρογονανθράκων και τιμές πετρελαίου

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Rystad Energy, μίας συμβουλευτικής εταιρείας με έδρα το Όσλο της Νορβηγίας, το 2015 θα είναι δύσκολη χρονιά για το πετρέλαιο (σχεδιάγραμμα). Από το σχεδιάγραμμα αυτό φαίνεται ότι η Μέση Ανατολή δεν είναι σημαντική μόνο λόγω αποθεμάτων αλλά και λόγω χαμηλού κόστους εξόρυξης. Ακόμη προκύπτει  πόσο σημαντικές είναι οι τιμές πετρελαίου και ότι αυτήν την περίοδο με τις χαμηλές τιμές έχουμε ενεργειακό πόλεμο εν εξελίξει. Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο στόχος αυτού του πολέμου είναι οι γεωπολιτικοί αντίπαλοι των ΗΠΑ, κάτι που δικαιολογείται με τις τιμές στα 70 – 80 $ το βαρέλι αλλά με τα τιμές στα 30 – 50 $ το βαρέλι είναι φανερό ότι περνάμε σε ένα πόλεμο ανάμεσα στους πετρελαιοπαραγωγούς της Μέσης Ανατολής με τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ.

ΗΠΑ – Στρατηγική Απεξάρτησης από εισαγωγές Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου

Η Αμερική από το 2008 και μετά την επανάσταση του σχιστολιθικού φυσικού αερίου και πετρελαίου έχει ως πάγια στρατηγική την απεξάρτηση από τις εισαγωγές υδρογονανθράκων ή τουλάχιστον όσο το δυνατόν περισσότερο την ελαχιστοποίηση των εισαγωγών. Για να πετύχουν οι ΗΠΑ κάτι τέτοιο εφαρμόζουν και τις δύο στρατηγικές επιλογές που αναφέραμε παραπάνω, αυτές είναι:

1) Αναδιαμόρφωση του χάρτη της Μέσης Ανατολής με στόχο της απρόσκοπτη τροφοδοσία της Δύσης με υδρογονάνθρακες, έλεγχος της περιοχής από περιφερειακούς γεωπολιτικούς παίκτες μέσω της ισορροπίας δυνάμεων, βλέπε Ιράν και Σαουδική Αραβία. Αυτή η στρατηγική εξηγεί και την σύσφιξη των σχέσεων τελευταία ανάμεσα σε Ιράν και ΗΠΑ. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο: http://www.defence-point.gr/news/?p=105092Με συνωμοσία ή χωρίς συνωμοσία, για την ώρα, ο χάρτης του 2006 στο κομμάτι που αφορά το Ιράκ, φαίνεται να βγαίνει αληθινός!

2) Η δεύτερη στρατηγική των ΗΠΑ είναι η ανάπτυξη τεχνολογίας εξόρυξης μη συμβατικών μορφών υδρογονανθράκων όπως το σχιστολιθικό φυσικό αέριο, μια στρατηγική που σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς θα την καταστήσει ενεργειακή αυτόνομη σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο μέχρι και το 2020, άρα πλήρη απεξάρτηση των ΗΠΑ από τους υδρογονάνθρακες της Μέσης Ανατολής. Ακόμη σύμφωνα με την τελευταία στρατηγική δικαιολογείται και ο πόλεμος των τιμών πετρελαίου που βλέπουμε τους τελευταίους μήνες,

Οφέλη της Αμερικής από την απεξάρτηση της εισαγωγής υδρογονανθράκων – Παράδειγμα για την Ευρώπη.


• Άνθιση της εγχώριας Οικονομίας
• Μείωση των τιμών των καυσίμων
• Γεωπολιτική ευελιξία, αν αναλογιστούμε ότι πριν 4 χρόνια η ΗΠΑ είχαμε μόνιμα στον Περσικό Κόλπο 3 μοίρες αεροπλανοφόρων και συνολικά 5-7 εκτός ΗΠΑ για να επιτηρούν τις διόδους διέλευσης της διεθνής ναυσιπλοΐας. Τώρα έχουνε μόνο 2 ενεργές μοίρες αεροπλανοφόρων, μία στον Περσικό και μία στο Ειρηνικό.
• Μείωση των στρατιωτικών δαπανών και εξοικονόμηση χρημάτων που μπορούν να διατεθούν στη έρευνα για την ανάπτυξη της τεχνολογίας εξαγωγής υδριτών μεθανίου
• Μείωση του ελλείμματος Ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών
• Μείωση του ελλείμματος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ

Γενικά Συμπεράσματα από την ανάλυση μας
• Είναι φανερό ότι η Ευρώπη αν δεν δράσει σύντομα θα καταστεί ενεργειακός όμηρος για πολλές δεκαετίες είτε από τη Ρωσία είτε από την Μέση Ανατολή είτε ακόμη και από τις ΗΠΑ
• Ο πόλεμος των τιμών πετρελαίου θα συνεχιστεί και το 2015 σύμφωνα με πολλούς αναλυτές και θα προκαλέσει πολλές γεωπολιτικές ανακατατάξεις
• Λαμβάνοντας υπόψη το οικονομικό κραχ του 2008, τον οικονομικό πόλεμο από το 2008 μέχρι σήμερα, τον ενεργειακό πόλεμο λόγω των τιμών πετρελαίου το τελευταίο οχτάμηνο, την πιθανή ενεργειακή αυτονομία των ΗΠΑ σε λίγα χρόνια, την στρατιωτική απόσυρση των ΗΠΑ από την Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο (κάτι που είχε γίνει και πριν τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο), τις γεωπολιτικές αναταράξεις στην Ευρασία (βλέπε Ουκρανία, Συρία, Ιράκ και Λιβύη) είναι πιθανόν να οδεύουμε όχι στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά σε περιφερειακές συγκρούσεις μεγάλης εμβέλειας.

Προσωπική εκτίμηση: Η παραγωγή φυσικού αερίου από υδρίτες μεθανίου, λόγω των τεράστιων αποθεμάτων μπορεί να είναι ο καταλύτης των σχέσεων της Δύσης με τον Ισλαμικό κόσμο.Είναι φανερό από όλα τα παραπάνω ότι το γεωπολιτικό παίγνιο πάνω στον πλανήτη καθορίζεται από τον πόλεμο για τον έλεγχο των ορυκτών πόρων και όχι από τον πόλεμο των πολιτισμών.

 Αθ. Πίτατζη: Ο πόλεμος των πολιτισμών ή ο πόλεμος των ορυκτών πόρων; (I)


Ο ΟΠΕΚ πέταξε το γάντι: «Δεν μας νοιάζει πόσο θα πέσει το πετρέλαιο»

Σχετικά Άρθρα