ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ & ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣΓΕΩΘΕΡΜΙΑ/CCSΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣ

The Geysers: το μεγαλύτερο γεωθερμικό συγκρότημα ηλεκτροπαραγωγής στον κόσμο!

[του Πέτρου Τζεφέρη][by Petros Tzeferis]

Την πρωτοκαθεδρία της  γεωθερμικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως κρατούν οι Ηνωμένες Πολιτείες που ηγούνται με  πάνω από 3 χιλ. MW εγκατεστημένης ισχύος από 77 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η μεγαλύτερη ομάδα των γεωθερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στον κόσμο, βρίσκεται στην Καλιφόρνια βόρεια του San Francisco και ονομάζεται “The Geysers”. Πρόκειται για ένα συγκρότημα 22 βιομηχανικών μονάδων παραγωγής ενέργειας που συγκεντρώνουν γεωθερμική ενέργεια από 350 σημεία.

Η πρωτοπορία της πολιτείας της Καλιφόρνιας στη γεωθερμική ενέργεια, τόσο χρονολογικά, όσο και με βάση τον παραγόμενο ηλεκτρισμό, εξηγείται από την ύπαρξη, σε απόσταση περίπου 120 χιλιομέτρων βορείως του Κόλπου του Αγίου Φραγκίσκου (Bay Area), του μεγαλύτερου στον κόσμο συγκροτήματος γεωθερμίας: πρόκειται για το περίφημο “The Geysers”, που βρίσκεται πάνω στο Ρήγμα του Αγίου Ανδρέα και αριθμεί συνολικά 22 μονάδες παραγωγής ενέργειας (power plants) σε μια έκταση 78.000 στρεμμάτων.

Η παραγωγική ικανότητα των “The Geysers” είναι ακριβώς η μισή της συνολικής παραγωγικής ικανότητας από γεωθερμία των ΗΠΑ (1.517 επί συνόλου 3.040 MW). Οι 15 από τις 18 ενεργές σήμερα μονάδες του συγκροτήματος ανήκουν στην Calpine Corporation (www.calpine.com), που είναι μακράν η σημαντικότερη εταιρεία του κλάδου στις ΗΠΑ.

Η ανακάλυψη των πλούσιων γεωθερμικών κοιτασμάτων της περιοχής είχε γίνει ήδη από το 1847 και, λίγο αργότερα, λειτούργησε στην περιοχή ένα ξενοδοχείο με spa. Μια πρώτη και αποτυχημένη (για οικονομικούς λόγους) προσπάθεια κατασκευής ενός μικρού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρισμού έλαβε χώρα το 1921. Τελικά, η σύγχρονη εμπορική εκμετάλευση των “θερμών πιδάκων” στους “The Geysers” ξεκίνησε το 1960 και ήταν το πρώτο επιτυχημένο εργοστάσιο του είδους στις ΗΠΑ. Η αξιοποίηση των “The Geysers” κορυφώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν η παραγωγή επαρκούσε για την ηλεκτροδότηση 1.800.000 κατοίκων της περιοχής.


Σήμερα, τα “κοιτάσματα” υπόγειου ύδατος αναπληρώνονται χάρις στη διοχέτευση αποβλήτων από τα εργοστάσια διαχείρισης αποβλήτων της Santa Rosa και της Lake County. Καθημερινώς, 72.000.000 λίτρα ύδατος μεταφέρονται στους “The Geysers” με δύο τεράστιους αγωγούς (που κατασκευάστηκαν την περίοδο 1997-98) από τη Santa Rosa και τη Lake County. Σημειωτέον ότι ο συντελεστής απόδοσης ή αξιοποίησης της παραγωγικής ικανότητας (capacity factor), δηλαδή η σχέση της πραγματικά παραγόμενης ενέργειας προς τη θεωρητική παραγωγική ικανότητα των “The Geysers” εκτιμάται στο 63%.

Calpine Geothermal power plants: ένα απλό μάθημα αξιόπιστης ανανεώσιμης ενέργειας..

Το δεύτερο μεγαλύτερο συγκρότημα γεωθερμίας στις ΗΠΑ, με παραγωγική ικανότητα 570 MW, βρίσκεται επίσης πάνω στο Ρήγμα του Αγίου Ανδρέα, αλλά πολύ νοτιότερα, στη Salton Sea (στα σύνορα της αμερικανικής με τη μεξικανική Καλιφόρνια). Εκεί λειτουργούν περί τα 15 εργοστάσια, εκ των οποίων τα 10 (κατασκευής από το 1986 έως το 2000) ανήκουν στην  εταιρεία Cal Energy  (www.calenergy.com),  οι δραστηριότητες της οποίας  επικεντρώνονται ιδίως στο φυσικό αέριο. Και η Calpine και η Cal Energy είναι μέλη της κλαδικής ένωσης Geothermal Energy Association (www.geo-energy.org), με έδρα το D.C.

Χάρις στην ώθηση που έλαβε από τον Ενεργειακό Νόμο του 2005 (ο οποίος επέκτεινε τις φοροαπαλλαγές και στη γεωθερμία) και με εκπεφρασμένο το ενδιαφέρον της κυβέρνησης Ομπάμα για στροφή στην «πράσινη ανάπτυξη», οι προοπτικές του κλάδου στις ΗΠΑ διαγράφονται ευνοϊκές: πάνω από 100 μικρά ή μεγάλα έργα βρίσκονται υπό μελέτη ή κατασκευή σε 13 Πολιτείες, τα οποία, όταν ολοκληρωθούν, θα υπερδιπλασιάσουν την παραγωγική ικανότητα της χώρας (από τα σημερινά 3.040 MW στα 7.010 MW). Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αμερικανική παραγωγική ικανότητα γεωθερμικής ενέργειας θα μπορούσε να ανέλθει στις 15.000 MW μέχρι το 2025.

Πηγή: American-Hellenic Enterprise Initiative (AHEI)

[αναδημοσίευση από παλαιότερο άρθρο, Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012]

Σχετικά Άρθρα