ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΟΠΥ

ΣΜΕ: έτος αστάθειας το 2013 για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες

Έτος αστάθειας χαρακτηρίζεται το 2013 για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες, µε συγκρατημένη και μειωμένη ζήτηση σε πολλά προϊόντα, µε σημαντική πτώση τιμών στα μέταλλα (το αλουμίνιο και το σιδηρονικέλιο άγγιξαν τιμές αρνητικού ρεκόρ), µε δυσβάστακτο πλέον το κόστος ενέργειας σε πολλές ευρωπαϊκές βιομηχανίες που τις οδήγησε σε υπολειτουργία ή κλείσιμο, µε αντίστοιχες επιπτώσεις και στη ζήτηση ορυκτών πρώτων υλών (ΟΠΥ).

Αυτά τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, σημειώνοντας πως για µία ακόμη χρονιά, η χώρα και η ελληνική κοινωνία δοκιμάστηκαν από τη συνεχιζόμενη µε αμείωτη ένταση, οικονομική κρίση. Το τελευταίο τρίμηνο του έτους άρχισαν να φαίνονται σημάδια εξισορρόπησης και ελάττωσης των μέχρι πρότινος μεγάλων καθοδικών τάσεων όλων των οικονομικών μεγεθών. 

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κ. Ελ. Φαίδρος στην ετήσια απολογιστική συνέλευση των μελών του, “η οικονομική ύφεση και η στασιμότητα ανάπτυξης των περισσότερων χωρών της Ε.Ε. επηρέασε επίσης αρνητικά την απορρόφηση πρώτων υλών σε συνάρτηση και µε τα µμεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει πλέον η ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Πρέπει, για µία ακόμη φορά, να αναφέρουμε ότι το κόστος ενέργειας που αντιμετωπίζουν οι μεταλλουργίες του κλάδου, είναι υπέρογκο και θέτει άμεσα σε κίνδυνο την επιβίωσή τους. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά, η κραυγή αγωνίας που εκφέρουμε, θα εισακουστεί προς όφελος όλων και ιδιαίτερα της εθνικής οικονομίας.
 Οι ελληνικές μεταλλευτικές επιχειρήσεις, κινούμενες μέσα σε αυτό το δύσκολο τοπίο, επέδειξαν για µία ακόμη φορά αξιοσημείωτη αντοχή και προσαρμοστικότητα µε προσπάθειες μείωσης κόστους, αναδιαρθρώσεις δραστηριοτήτων και ανθρώπινου δυναμικού, στόχευση σε νέες αγορές και εφαρμογή μέτρων αύξησης της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους.
 Πρέπει να επισημάνουμε ότι για µία ακόμη χρονιά, τα προϊόντα ΟΠΥ που απευθύνονται στην εσωτερική αγορά, παρέμειναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα ζήτησης. Παρήγορο στοιχείο ότι τα αδρανή και τα δομικά υλικά, δεν αντιμετώπισαν ζήτηση μικρότερη του 2012, εμφανίζοντας έως και µία οριακή αύξηση.
Αντίθετα, το ελληνικό µάρµαρο, παρά τη συνεχιζόμενη μεγάλη κρίση στο εσωτερικό και τον έντονο διεθνή ανταγωνισμό, δε σταμάτησε την αναπτυξιακή του πορεία, κύρια λόγω της σημαντικής αύξησης των εξαγωγών που πραγματοποιεί.
Η ανάπτυξη αυτή δεν είναι ισοβαρής σε όλη τη µαρµαρική δραστηριότητα, βασίζεται κύρια στις εξαγωγές των μεγαλύτερων ελληνικών εταιρειών του τοµέα και σε προϊόντα όπως τα µάρµαρα περιοχής Βώλακα, Θάσου, Καβάλας, ∆ιονύσου, ∆ράµας, Κοζάνης, που έχουν αξιοσηµείωτη ζήτηση.
Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, το 2013 ήταν μεστό δράσης, προβολής των αιτημάτων του κλάδου, ανάδειξης των θέσεων της εξορυκτικής βιομηχανίας και των ποικίλων προβλημάτων που την απασχολούν, είτε παλαιών που παραμένουν είτε νέων που κάνουν την εμφάνισή τους λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης και των ανερμάτιστων πολιτικών που προσπαθούν να τη φρενάρουν.
Δυστυχώς, δυο χρόνια µετά την ανακοίνωση της Εθνικής Πολιτικής Αξιοποίησης των ΟΠΥ, δεν έγινε κάτι σημαντικό για την εφαρμογή της. Μόνο ο ΣΜΕ προσπαθεί να προβάλει έντονα την πολιτική αυτή, µε κάθε μέσο και σε κάθε ευκαιρία.

Έχει επωμιστεί κυρίαρχα το ρόλο, να ζητά την καθολική εφαρμογή της, να ζητά να γίνει σεβαστή από το ίδιο το ΥΠΕΚΑ, τις συναρμόδιες υπηρεσίες του και τα συναρμόδια για τον κλάδο υπουργεία”.

Σχετικά Άρθρα