ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΗΜΕΡΙΔΕΣ/ΣΥΝΕΔΡΙΑ

4th Mineral Resources Conference in Greece, 20th of March, 2014

 

 

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [573.81 KB]

To 4o στη σειρά Διεθνές Συνέδριο για τις Ορυκτές Πρώτες Υλες στην Ελλάδα με τίτλο  “A Driving Force for Economic Development” έλαβε χώρα σήμερα 20 Μαρτίου, 2014, στην ξενοδοχείο Athens Hilton Hotel,  Galaxy room.

Tην εκπόνηση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, δια μέσου της Διευθύντριας του γραφείου του κας Α. Σδούκου.

Χαιρετισμός του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, στο 4ο Διεθνές Συνέδριο για τους Φυσικούς Πόρους της Ελλάδας

Όπως επισήμανε η Α. Σδούκου, η οποία μετέφερε τον χαιρετισμό, ο εξορυκτικός κλάδος στην Ελλάδα, είναι κλάδος με έντονη εξωστρέφεια, δεδομένου ότι οι εξαγωγές καλύπτουν περισσότερο από το 65% των πωλήσεων, ενώ απασχολεί άμεσα ή έμμεσα 100.000 εργαζόμενους.Σημείωσε ακόμη ότι η πολιτική για την αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών βασίζεται σε τρεις άξονες:
  • Την καταγραφή, αποκάλυψη και ανάδειξη των ορυκτών πρώτων υλών και την ανάθεση της αξιοποίησής τους με διαφανείς διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες με στόχο τη μεγιστοποίηση των ωφελειών του δημοσίου.
  • Τη βιώσιμη αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών, με διαδικασίες ορθολογικής εκμετάλλευσης και απόλυτου σεβασμού στο περιβάλλον και στις κοινωνικές ανάγκες.
  • Την ύπαρξη σοβαρών αντισταθμιστικών ωφελημάτων για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς και την δίκαιη κοινωνικά κατανομή των εθνικών εσόδων.

Επανέλαβε εξάλλου ότι η αξία των υπεδαφικών κοιτασμάτων της χώρας που μπορούν να εκμεταλλευθούν από τα πλήρως ερευνηθέντα κοιτάσματα, ανέρχεται σε περίπου 30 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΜΕ Ε. Φαίδρος ανέφερε ότι η εξορυκτική βιομηχανία μπορεί να γίνει σταθερή βάση ανάπτυξης της οικονομίας, πρόσθεσε ωστόσο ότι το κλίμα στη χώρα δεν είναι θετικό για επενδύσεις. Έκανε επίσης λόγο για καθυστερήσεις στην εφαρμογή της πολιτικής αλλά και στην έγκριση των επενδύσεων καθώς, όπως είπε, το κράτος μισθώνει δημόσια μεταλλεία αλλά καθυστερεί επί χρόνια να εκδώσει τις απαραίτητες άδειες για την εκμετάλλευσή τους.

Speakers presentations.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.00 MB]

Mattia Pellegrini, Head of Unit, Raw Materials, Metals, Minerals & Forest-based industries, European Commission
Mark Rachovides, President, Euromines
Eleftherios Fedros, President, Greek Mining Enterprises Association
Harry Anagnostaras-Adams, Chairman, Kefi Minerals plc & former Deputy Chairman, Australian Gold Council
Seppo Maula, Former Mayor of Kittila, Finland
 
 

Σχετικά Άρθρα