-->

Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2013

Λιγνίτης : ο δικός μας μαύρος χρυσός;

Eνδιαφέρουσες πληροφορίες αλιεύουμε από την ιστοσελίδα με τον τίτλο:

Λιγνίτης : ο δικός μας μαύρος χρυσός

Το κάρβουνο καλύπτει περίπου 30% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών, παράγει το 41% του ηλεκτρισμού και χρησιμοποιείται στην παραγωγή του 70% του χάλυβα. Είναι το θεμέλιο της βιομηχανικής επανάστασης και του σύγχρονου πολιτισμού. Είναι ομως κι ένα αμφιλεγόμενο καύσιμο με αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που επίσης δεν αμφισβητούνται.

Top Ten Coal Producers (2012e) - Οι 10 κορυφαίοι παραγωγοί κάρβουνου το 2012

PR China3549MtRussia359Mt
USA935MtSouth Africa259Mt
India595MtGermany197Mt
Indonesia443MtPoland144Mt
Australia421MtKazakhstan126Mt
Η συνολική παγκόσμια παραγωγή άνθρακα έφθασε στο επίπεδο ρεκόρ των 7831Mt το 2012, αύξηση κατά 2,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. (Mt = εκατομμύρια τόννοι)

Top Ten Brown Coal Producers (2012e) - Οι 10 κορυφαίοι παραγωγοί λιγνίτη το 2012

Germany185MtPoland64Mt
Russia78MtGreece62Mt
Australia73MtCzech Republic43Mt
USA72MtIndia43Mt
Turkey66MtSerbia38Mt
Είναι εντυπωσιακές οι πληροφορίες αυτές που φέρνουν την Ελλάδα στην 7η θέση στον πίνακα της παγκόσμιας παραγωγής λιγνίτη, αλλά και η ειδικότερη σύνθεση του πίνακα τόσο για τις λιγνιτοπαραγωγές χώρες όσο και για τις Χώρες παραγωγής κάρβουνου. Εκείνο που προκύπτει με βεβαιότητα είναι ότι εκείνες οι Χώρες που διαθέτουν στερεά καύσιμα οποιασδήποτε κατηγορίας, δεν τα απεμπολούν, ανεξάρτητα την παράλληλη αντιμετώπιση που έχουν για τα θέματα  ΑΠΕ.

Ενδιαφέρουσες είναι επίσης οι πληροφορίες κι οι απόψεις που αφορούν την ελληνική πραγματικότητα ως προς τη εγκατάσταση και χρήση των λιγνιτικών μονάδων σε σχέση με τις μονάδες φυσικού αερίου οι οποιες  διατυπώνονται στην ιστοσελίδα αυτή; Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη!

Σταχυολογούμε ορισμένες:
 • Τα τελευταία 15 χρόνια είδαμε πολλές μονάδες φυσικού αερίου και, αντίθετα, είδαμε μόνο μια νέα λιγνιτική. Ήδη η εγκατεστημένη ισχύς σε φυσικό αέριο είναι μεγαλύτερη από τη λιγνιτική.
 • Μιλάμε για επιχειρηματικό ρίσκο, αλλά οι μονάδες φυσικού αερίου αποζημιώνονται, δουλέψουν-δεν δουλέψουν, με διάφορους μηχανισμούς (ΜΑΜΚ, ΑΔΙ).
 • Βάζουμε αιολικά, αλλά για να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την τυχαιότητα των ανέμων καταλήγουμε να καίμε φυσικό αέριο.
 • Βάζουμε φωτοβολταϊκά, αλλά για να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε τη διακύμανση παραγωγής από ημέρα σε νύχτα καταλήγουμε να καίμε φυσικό αέριο.
 • Ακριβαίνουμε τεχνητά, με τη φορολογία, το πετρέλαιο θέρμανσης και καταλήγουμε να καίμε
  φυσικό αέριο για να ζεσταθούμε (εκεί που υπάρχει).
 • Το ποσοστό της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη μειώθηκε από 75% στο 47% και της παραγωγής από φυσικό αέριο αυξήθηκε κι έφθασε στο 25%. Εντούτοις, το φυσικό αέριο στην Ελλάδα είναι 30% ακριβότερο απ' την υπόλοιπη Ευρώπη.
 • Η κατασκευή της 2ης μονάδας της Μελίτης ματαιώθηκε ελλείψει τροφοδοσίας λιγνίτη, αφού το ορυχείο της Βεύης παραμένει κλειστό. Επίσης, το ορυχείο Κλειδιού είναι κλειστό απ' το 2008 και δεν τροφοδοτεί τον ΑΗΣ Μελίτης.
 1. Aς (ξανα) μιλήσουμε για τον λιγνίτη...
 2. Ενεργειακά ορυκτά: λίγο πριν το τέλος;
 3. Προοπτικές - Προτάσεις για την αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Δυτ. Μακεδονίας
 4. Προσωπο..ποιώντας το λιγνίτη!
 5. Ο "κακός" (πλην "δωρεάν") λιγνίτης επιδοτεί τις "καλές" (πλην "ακριβές") ΑΠΕ
 6. Ποιά είναι η αλήθεια για τον ελληνικό λιγνίτη;
 7. Το CCS ελπίδα για τα ενεργειακά ορυκτά και τις κλιματικές αλλαγές