ΕΝΕΡΓΕΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ/ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σχιστολιθικό Αέριο (shale gas): πολλά υπέρ και πολλά κατά…


Το φυσικό αέριο θα μπορούσε να καλύψει μέχρι και το 30% όλων των αναγκών του πλανήτη σε ενέργεια ως το 2025, όταν χρησιμοποιηθεί ευρέως  μια σχετικά νέα, πολλά υποσχόμενη αλλά και αμφιλεγόμενη ενεργειακή πηγή δηλ. τα κοιτάσματα αερίου που βρίσκονται εγκλωβισμένα σε στρώματα σχιστόλιθου στο υπέδαφος, γνωστά  ως shale gas.

Τα υπέρ.. Η ανάπτυξη της άντλησης σχιστολιθικού αερίου από το υπέδαφος υπόσχεται πολλά σε ότι αφορά την αύξηση των αποθεμάτων και τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από εξωτερικές πηγές. Παράλληλα, η ανάπτυξη νέων πηγών αερίου θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό με προφανή οφέλη για τις τιμές αλλά και την ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ


Τα κατά.. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα που συνοδεύουν την άντληση του αερίου είναι πολλά και γνωστά. Η τεχνική, που ουσιαστικά βασίζεται στη θραύση του υπεδάφους, απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού που φθάνουν και τα 4.000 κυβικά μέτρα για τη διάνοιξη μιας και μόνο πηγής και μέχρι και 14.000 κυβικά για την θραύση του σχιστόλιθου και την εξαγωγή του αερίου.Η χρήση τέτοιων ποσοτήτων και μάλιστα υπό τεράστια πίεση δημιουργεί μεγάλους κινδύνους μόλυνσης των υδροφόρων στρωμάτων του υπεδάφους, ιδίως καθώς δεν χρησιμοποιείται σκέτο νερό, αλλά προσμίξεις νερού με διάφορα χημικά, που επιπλέον μολύνουν και την επιφάνεια όταν το νερό που χρησιμοποιείται επιστρέψει από τα έγκατα της Γης. Η ίδια δε η τεχνική της θραύσης του υπεδάφους είναι ήδη γνωστό ότι προκαλεί σεισμούς…

Τα προβλήματα από την υδραυλική ρωγμάτωση (fracking)


H Ελλάδα διαθέτει σχιστολιθικό αέριο (Shale Gas) σύμφωνα με έκθεση του ΙΓΜΕΜ -για τις  περιοχές  Θράκης και Ηπείρου- την οποία επιβεβαίωσε υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου, στο πρόσφατο  άτυπο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας στο Δουβλίνο, στο οποίο συμμετείχε.

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ “επισήμανε τους περιοριστικούς παράγοντες που υφίστανται στην Ευρώπη, τόσο γεωλογικά όσο και προς την εδαφική δραστηριότητα και τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, προέτρεψε προς τη διερεύνηση των δυνατοτήτων του κλάδου για την ανάπτυξη”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Το σχιστολιθικό αέριο (shale gas) παράγεται ραγδαία την τελευταία δεκαετία από τις ΗΠΑ ως υποκατάστατο του φυσικού αερίου. Η άντλησή του γίνεται με υδραυλικό σπάσιμο των πετρωμάτων, με τη χρήση νερού το οποίο διοχετεύεται με τρομακτική πίεση, ώστε να προκληθούν όσο το δυνατόν περισσότερα σχίσματα στα πετρώματα. 

Στη συνέχεια χρησιμοποιούνται  χημικά, για να σταθεροποιηθούν τα πετρώματα στη θέση τους. Με τη μέθοδο αυτή, την οποία έχουν εξελίξει την τελευταία δεκαετία οι Αμερικανοί, που έχουν και την πλέον εξελιγμένη τεχνολογία, προκαλούνται επιπλέον και γεωλογικά προβλήματα στις περιοχές άντλησης σχιστολιθικού αερίου.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Ε.Ε. έχει θεσμοθετήσει σοβαρούς περιορισμούς, παρά την ανάγκη της Ευρώπης να έχει δικές της πηγές ενέργειας. Εντούτοις, το «πράσινο φως» για την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου στην Ευρώπη δίνει η  επικεφαλής επιστημονική σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θεωρώντας τη ασφαλή για το περιβάλλον, όπως αναφέρει το EurActiv. Επίσης, στην Πράσινη Βίβλο της Ε.Ε. που παρουσιάζει τους στόχους της Ένωσης μέχρι το 2030 για την ενέργεια και τις κλιματικές αλλαγές, η ΕΕ και ειδικότερα ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα ενέργειας Günther Oettinger έχουν τοποθετηθεί θετικά για το σχιστολιθικό αέριο.

Ωστόσο, η Επίτροπος για τις κλιματικές αλλαγές Connie Hedegaard δεν παρουσιάζεται τόσο υποστηρικτική απέναντι στο σχιστολιθικό αέριο. Επισημαίνει μάλιστα πως Ευρώπη και ΗΠΑ παρουσιάζει πολύ σημαντικές διαφορές, τόσο γεωλογικά, όσο και προς την εδαφική δραστηριότητα και τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η γερμανική εταιρεία Boschan ανακοίνωσε πρόσφατα την απομάκρυνσή της από τον κλάδο της ηλιακής ενέργειας, εξέλιξη που εν μέρει αποδίδει στην έκρηξη της παραγωγής σχιστολιθικού αερίου (shale gas) στις Ηνωμένες Πολιτείες.
[του Πέτρου Τζεφέρη] [by P.Tzeferis]

Σχετικά Άρθρα