ΣΧΟΛΙΑ/ΑΠΟΨΕΙΣ

Για τον ελληνικό ζεόλιθο Πετρωτών Εβρου

[δημοσίευμα της Εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», 15.03.2013]


Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση μπλοκάρει μια επένδυση στην οποία είναι μέτοχος με ποσοστό 8% επί του τζίρου και χάνει εκατομμύρια ευρώ, υπάρχει έντονο εγχώριο αλλά και διεθνές ενδιαφέρον για την αγορά ελληνικού ζεόλιθου από τη συγκεκριμένη επένδυση.

Πέραν του αρχικού γερμανικού ενδιαφέροντος, προτάσεις για αγορά μεγάλων ποσοτήτων ελληνικού ζεόλιθου έχουν έρθει από Βοσνία, Σερβία, Ιορδανία, Ρωσία και, πρόσφατα, από ΗΠΑ. Συνολικά έχει ζητηθεί, ως πρώτη παρτίδα, συνολική ποσότητα περίπου 300.000 τόνων, πέραν των 350.000 τόνων που ζητούν οι Γερμανοί επενδυτές. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ελληνικής εταιρείας «GEO-VET», που προσπαθεί να πάρει την άδεια εξόρυξης, Γιάννη Βορδογιάννη, πέραν της επένδυσης των 40 εκατ. ευρώ που προτίθενται να κάνουν, διαμηνύουν ότι εξασφαλίζουν τις πωλήσεις του ελληνικού ζεόλιθου στο εξωτερικό. Ο ίδιος ο γενικός πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Βόλφγκανγκ Ομπερμάγερ, κάνει προσπάθειες από την πλευρά του να ανοίξει ο δρόμος για την επένδυση, αλλά βρίσκει μπροστά του το τείχος της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Μόλις στις 7 Μαρτίου του 2013 έφτασε η πρόταση από τις ΗΠΑ, μέσω του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Οπως γράφει στη σχετική επιστολή ο εμπορικός ακόλουθος του προξενείου, Απόστολος Νιγκμπασάνης, «αμερικανική εταιρεία επικοινώνησε με την υπηρεσία μας με στόχο την ανεύρεση προμηθευτών ελληνικού ζεόλιθου. Οι ζητούμενες ποσότητες προς εξαγωγή από την Ελλάδα προς ΗΠΑ ενδέχεται να ξεπεράσουν τους 120 τόνους ετησίως. Από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το σπουδαιότερο κοίτασμα ζεόλιθου στη χώρα μας, και ένα από τα ποιοτικότερα διεθνώς, βρίσκεται στην περιοχή των Πετρωτών Εβρου. Γνωρίζουμε επίσης τον πολυετή αγώνα της εταιρείας σας για την αξιοποίηση του κοιτάσματος.Με στόχο την έγκυρη από πλευράς μας ενημέρωση της αμερικανικής εταιρείας, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε εάν έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις εξόρυξης και εάν έχει ξεκινήσει ή όχι η εκμετάλλευση του κοιτάσματος».

Σύμφωνα με τον Γ. Βορδογιάννη, η τιμή του ζεόλιθου εξαρτάται από την επεξεργασία του. «Μπορεί να κοστίζει 200 ευρώ ο τόνος όταν αφορά χρήσεις για γεωργία ή κτηνοτροφία, αλλά, όταν μιλάμε για τη χρήση του στην ιατρική, τότε η τιμή πηγαίνει 20 ευρώ το γραμμάριο. Αντιλαμβάνεστε για τι ποσά μιλάμε και για το ύψος των εσόδων που χάνει το ελληνικό κράτος», σημειώνει. Οπως επισημαίνει, αν δοθεί η άδεια, μέσα σε ένα χρόνο η εταιρεία μπορεί να έχει έτοιμες τις εγκαταστάσεις με 35.000 τ.μ. κτήρια γραφείων, αποθήκες και χώρους επεξεργασίας και να ξεκινήσει την εξόρυξη.

Παρ’ όλα αυτά, η υπόθεση έχει φτάσει στην ελληνική Δικαιοσύνη. Ο Γιάννης Μανιάτης έχει μηνύσει τον πρώην γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, Θύμιο Σώκο, για παράβαση καθήκοντος, επειδή δεν εκτέλεσε διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάθεση της εξόρυξης. Ως ηθικό αυτουργό στην παράβαση καθήκοντος καταγγέλλει τους υπευθύνους της εταιρείας GEO-VET. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας με τη σειρά τους κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά του Γιάννη Μανιάτη. Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης, στην Εισαγγελία Ορεστιάδας, και αναμένεται η άσκηση ποινικών διώξεων.

Ι. Μανιάτης: Ο Ορυκτός Πλούτος της χώρας αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού. 

Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, σχετικά με το παραπάνω δημοσίευμα της Εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

  • Ο Ορυκτός Πλούτος της χώρας αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού. Κανένας δεν δικαιούται να τον εκμεταλλευτεί με απευθείας αναθέσεις. Η αξιοποίησή του θα γίνεται πάντα με διεθνείς δημόσιους διαγωνισμούς.
  • Ο πλήρης φάκελος της υπόθεσης έχει αποσταλεί με πρωτοβουλία μου πριν 1 χρόνο στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης για πλήρη διερεύνηση. (Επισυνάπτεται το σχετικό έγγραφο).
  •  Όλες οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου (από το 2007 έως σήμερα) και όλες οι υπηρεσιακές ηγεσίες έχουν αρνηθεί να προχωρήσουν σε απευθείας αναθέσεις στην εκμετάλλευση του Ζεολίθου. Αυτό ελπίζω ότι θα γίνει και στο μέλλον. Είναι σαφές ότι συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που επιθυμούν την κερδοσκοπία σε βάρος του εθνικού πλούτου και ασκούν πιέσεις κρύβονται πίσω από όλη αυτή την ιστορία.
  •  Η πλήρης νομική τεκμηρίωση της απαγόρευσης για απευθείας ανάθεση, υπάρχει σε πρόσφατη απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο οποίο απεστάλη για γνωμοδότηση με πρωτοβουλία μου ο πλήρης φάκελος. Και δυστυχώς ο διαγωνισμός δεν έχει προχωρήσει, με ευθύνη της αποκεντρωμένης διοίκησης που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα, παρά και την πρόσφατη εντολή της σημερινής πολιτικής ηγεσίας 
Επιτρέψτε στη στήλη ένα σχόλιο: 
Είναι ο ορυκτός πλούτος δημόσιο αγαθό; Κι αν ναι πως πρέπει αυτό να διαχειρίζεται; θα πρέπει δηλ. να επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση του αγαθού αυτού σε ιδιώτες και μάλιστα με απευθείας ανάθεση ή όχι και αν ναι σε ποιές περιπτώσεις και με ποιές προϋποθέσεις;  Δείτε εδώ:

Σχετικά Άρθρα