ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΜΕΤΑΛΛΕΙΑΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ

Προχωράει η επένδυση 150 εκατ. ευρώ της Eldorado Gold στο Πέραμα Έβρου

Την απόλυτη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης έχει η επένδυση που πραγματοποιεί στο Πέραμα Αλεξανδρούπολης στον τομέα αξιοποίησης ορυκτού πλούτου η Eldorado Gold. Αυτό σημείωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με δηλώσεις του στην Wall Street Journal, με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στις εγκαταστάσεις της Eldorado στις Σκουριές της Χαλκιδικής το σαββατοκύριακο.

«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τέτοιου είδους ενέργειες. Η Ελλάδα είναι μια μοντέρνα ευρωπαϊκή χώρα και θα προστατέψουμε με κάθε κόστος τις ξένες επενδύσεις στη χώρα», είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Είναι μια επένδυση που θέλουμε πολύ και η όλη διαδικασία για την τελική έγκριση θα έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δέκα ημερών».

Όπως σημειώνει το Dow Jones Newswires, εντός των επόμενων ημερών η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει το «πράσινο φως» στη σχεδιαζόμενη επένδυση ύψους 230 εκατ. ευρώ στο Πέραμα. Η εξέλιξη αυτή, στοχεύει στην απεμπλοκή του έργου, για το οποίο, όπως σημειώνει το Dow Jones Newswires, η έγκριση εκκρεμεί εδώ και μήνες. Και αυτό «παρά το γεγονός ότι το έργο θεωρείτο fast-track από τις προηγούμενες κυβερνήσεις» και αναμένεται να δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε μια περιοχή που «διψά» για επενδύσεις” αναφέρεται σχετικά.

Η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για την οποία, πλέον, δεν απαιτείται παρά μόνον μία υπογραφή, αυτή του υπουργού Περιβάλλοντος αποτελεί καθοριστικό βήμα για την πορεία της επένδυσης αρχικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ.

Θα οδηγήσει στην έκδοση των αδειών περιβαλλοντικών όρων για το μεταλλείο στο Πέραμα. Στη συνέχεια θα πρέπει να υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες μία τελική τεχνική έκθεση, της οποίας η έγκριση θα οδηγήσει στην έκδοση των αδειών εξόρυξης.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωμεταλλευτικών Ερευνών, το υπέδαφος στο Πέραμα «κρύβει» κοιτάσματα χρυσού αξίας 2 δισ. ευρώ, ενώ η αξία του αργύρου που έχει ανακαλυφθεί ειναι της τάξης των 800 εκατ. ευρώ.

Η Eldorado, που ελέγχει κατά 100% την Χρυσωρυχεία Θράκης, προγραμματίζει, φέτος, να επενδύσει στην ακριτική περιοχή 60,5 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση των έργων που θα απαιτηθούν μετά την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Κατά τη λειτουργία του χρυσωρυχείου θα δημιουργηθούν 200 μόνιμες θέσεις εργασίας, περίπου 800 έμμεσες θέσεις απασχόλησης, ενώ κατά τη διάρκεια κατασκευής του θα απασχοληθούν 300 άτομα.

Σύμφωνα με στελέχη της Eldorado, πρόκειται για ένα έργο φιλικό προς το περιβάλλον. Το κύκλωμα νερού του εργοστασίου θα χρησιμοποιεί 93% ανακυκλωμένο και βρόχινο νερό, ενώ το υπόλοιπο θα προέρχεται από γεώτρηση της οποία το νερό είναι ακατάλληλο για οποιαδήποτε άλλη χρήση.

Επίσης, μετά την προβλεπόμενη οκταετή περίοδο λειτουργίας του έργου, θα υλοποιηθεί σχέδιο αποκατάστασης της περιοχής, της τάξης των 10 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το project χρυσού στο Πέραμα έχει ενταχθεί στις διατάξεις για την επιτάχυνση των στρατηγικών επενδύσεων (fast track).

Πηγή:www.capital.gr

Σχετικά Άρθρα