ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ/ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ο χρυσός μέσα από τα μάτια του Thomas Kaplan – Λευκή και Μαύρη Βίλβα μαζί (I)

Ο κ. Thomas Kaplan είναι ένας Διδάκτωρ Ιστορικός εκπαιδευμένος στην Οξφόρδη και πρόεδρος του «Τigris Financial Group», που δραστηριοποιείται επενδύοντας 2 δις δολ. σε 17 χώρες στις 5 ηπείρους, με έδρα το Μανχάταν, ΗΠΑ. Δηλώνει :

«Προς έκπληξή μου, ο χρυσός αποδείχθηκε σκληρό εμπόρευμα. Η συμβατική πεποίθηση έλεγε ότι ο χρυσός είχε πλέον μόνο διακοσμητική και ιστορική αξία. Αυτός ο εύκολος χλευασμός μου δείχνει ότι, σε αντίθεση με την κοινή άποψη ότι βρισκόμαστε σε μια φούσκα τιμών χρυσού, δεν έχουμε καν ξεκινήσει την πραγματική κούρσα».

O 48χρονος χαμηλού προφίλ δισεκατομμυριούχος (No 736 στον κόσμο) που γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη αποτελεί μια δέσμη από εκκεντρικότητες: από τη χωρικά απροσδιόριστη αλλά σίγουρα όχι αμερικανική εμφάνισή του έως τον αναμφισβήτητα όχι-Wall Street ακαδημαϊκό τρόπο ομιλίας του.

Στα γραφεία της επιχείρησής του υπάρχει μια τυφλή αίθουσα διάσκεψης, διακοσμημένη με το πλούσιο φωτογραφικό υλικό του από πάνθηρες, ιαγουάρους και τίγρεις. Η διατήρηση οικοτόπων ενδιαιτημάτων μεγάλων αιλουροειδών είναι το άλλο μεγάλο πάθος του!

Ο Kaplan χρωστά στο Dr. Marc Faber, ελβετό εκδότη του περιοδικού «The Gloom, Boom & Doom Report» με βάση το Χονγκ Κονγκ, την εμπνευσμένη κίνησή του να επενδύσει στους φυσικούς πόρους το 1993. Ο Faber είχε από τότε υποστηρίξει ότι τα πολύτιμα μέταλλα αποτελούν ζωτικής σημασίας προστασία από τη νομισματική αποτυχία των κεντρικών κυβερνήσεων. Εκείνη τη χρονιά σηματοδότησε η πρώτη συμφωνία του Kaplan, το ξεκίνημα της «Apex Silver Mines», της εκμετάλλευσης αργύρου στο San Cristóbal, στη Βολιβία. Μεταξύ των πρώτων υποστηρικτών της Apex ήταν και η Soros Fund Management, με 10 εκ. δολάρια.

NovaGold, 2009
Η αντισυμβατική πεποίθησή του για το χρυσό τον έβαλε στην πρωτοπορία των εξορυκτικών επιχειρήσεων, όπως επιβεβαιώνουν οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι κ.κ. George Soros και John Paulson, οι οποίοι έχουν στοιχηματίσει σε μεγάλο βαθμό στο κίτρινο μέταλλο και επενδύσαν το 2010, μετά από τον Kaplan, όπως κι εκείνος, 175 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρία έρευνας NovaGold, με έδρα το Βανκούβερ του Καναδά.

Προς το παρόν, το στοίχημα μοιάζει εμπνευσμένο: Η τιμή του χρυσού είναι σε άνοδο για εννέα συνεχόμενα χρόνια, φθάνοντας να χτυπήσει το υψηλό όλων των εποχών των 1,889.70 $ η ουγγιά στις 23 Αυγούστου 2011. Ο Kaplan λέει ότι το μεγάλο ράλι δεν έχει έρθει ακόμα. Αυτό που οραματίζεται δεν είναι ταραχές στους δρόμους, αλλά μία πολύ πιο απλή περίπτωση: η ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά, καθώς ο χρυσός θα γίνεται και πάλι ένα νόμισμα από μόνος του.

Οι παραλλαγές πάνω σε αυτή την άποψη έχουν γίνει τόσο δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, που ο χρυσός έχει μετατραπεί από έμμονη ιδέα των συνωμοσιολόγων και των απατεώνων, σε απόλυτα σεβαστή επενδυτική ιδέα. Αλλά ο Kaplan δεν είναι ο απλός επιχειρηματίας που θα τρέξει να αγοράσει χρυσό μαζί με το επενδυτικό πλήθος. Για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του, ασχολείται με την πολύ πιο περίπλοκη αλλά πολύ πιο αποδοτική αποστολή της εξόρυξης μεταλλευμάτων ​​χρυσού από το υπέδαφος.

Αλλά η μεταλλευτική δραστηριότητα έχει εξ ορισμού ένα διπλό ρίσκο, υψηλότερο ίσως από οποιαδήποτε άλλη:

  •  πρώτο ρίσκο είναι το απρόβλεπτο κόστος, η δυσκολία και η αβεβαιότητα της εξόρυξης και
  •  στη συνέχεια, υπάρχει το ρίσκο από την αστάθεια της αγοράς μετάλλων.

Οι οικονομικοί κίνδυνοι των εξορυκτικών επιχειρήσεων εμφανίζονται στην αξία των μετοχών τους, ιδίως σε σχέση με την τιμή του χρυσού. Ενώ ο χρυσός αυξήθηκε κατά 25% κατά το τρέχον έτος, αντίθετα, ο δείκτης Bloomberg World Mining μειώθηκε κατά 24%. Και ο χρυσός είναι σήμερα, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, μια βέβαιη αξία. Πριν από την πρόσφατη άνοδό της, η τιμή του ήταν κολλημένη σε χαμηλά επίπεδα για δύο δεκαετίες. Τι θα συμβεί όμως αν δεν υλοποιηθεί ποτέ η απειλή του υπερπληθωρισμού; Μια απλή άνοδος στην εμπιστοσύνη για την παγκόσμια ανάπτυξη και ο χρυσός θα επιστρέψει αμέσως στη στασιμότητα.

Ο Kaplan δε βλέπει να συμβαίνει αυτό, και γι ‘αυτό έχει ερωτευτεί τα φυλλώδη πράσινα δάση και βουνά της Τρανσυλβανίας στην κεντρική Ρουμανία. Κατέχει το 18% των μετοχών σε μια καναδική εταιρεία με την επωνυμία «Gabriel Resources» που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί εκ νέου αυτό που ευρέως πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα χρυσού στην Ευρώπη, με αποθέματα περίπου 10 εκατομμύρια ουγγιές χρυσού, αξίας άνω των 17,5 δισεκατομμυρίων δολ. (με τη σημερινή τιμή), καθώς και 47,7 εκατομμύρια ουγκιές αργύρου.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: Μέρος των κατοίκων της οικονομικά ρημαγμένης περιοχής, όπου η ανεργία είναι 80%, αμφισβητούν έντονα το έργο για περιβαλλοντικούς λόγους.Όμως, παρά την ισχυρή αντίθεση και απροσδόκητα, το μεταλλευτικό δυναμικό έχει προσελκύσει επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του Paulson, του οποίου ο Kaplan είναι αμετανόητος θαυμαστής.

Ο Kaplan κουβαλάει το δικό του ιδιαίτερο δίλημμα – εντυπωσιακό δείγμα της ισορροπίας μεταξύ μιας ώθησης για την επέκταση της αυτοκρατορίας εξόρυξης και μιας άλλης ώθησης που επιμένει να είναι η ακόμα μεγαλύτερη επιθυμία του να σώσει τον πλανήτη από την περιβαλλοντική ζημιά.

O Kaplan έχει κι άλλες επιδιώξεις: Το 2006 ίδρυσε μια μη κερδοσκοπική εταιρία που ονομάζεται Panthera για να επικεντρωθεί στην διατήρηση των μεγάλων αιλουροειδών. Μεταξύ των έργων του είναι μια συνεργασία με την Εταιρεία Διατήρησης Άγριας Ζωής (Wildlife Conservation Society – WCS) για την ενίσχυση του πληθυσμού τίγρης σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, του Μιανμάρ, και της Κίνας, με στόχο την αύξησή του κατά 50%, κατά την επόμενη δεκαετία. Μετά από μια μακρά διαπραγμάτευση, έπεισε τον Alan Rabinowitz, ζωολόγο με ειδικότητα στις μεγάλες γάτες, να γίνει πρόεδρος της Panthera. Η Panthera βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για τη δημιουργία «γενετικών διαδρόμων», ώστε οι γάτες μπορούν να κινούνται ελεύθερα χωρίς να περιορίζονται από τεχνητά σύνορα.

«Όταν γνώρισα τον Alan, συνειδητοποίησα ότι είχε κάνει αυτό που θα ήθελα να κάνω με τη δική μου ζωή», λέει ο Kaplan. «Παρ’ όλα αυτά, θα ήθελα να έτρεφα για πάντα αυτό το όνειρο, ότι θα ήμουν σε θέση να επιστρέψω στην αληθινή αγάπη μου”

Ο Kaplan αναγνωρίζει το παράδοξο της προώθησης της διατήρησης της φύσης, ταυτόχρονα με την επένδυση σε μια βιομηχανία που συνδέεται λίγο-πολύ με την ακραία υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αλλά λέει πως είναι εύκολο να επιλύσει οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ των δύο!

«Αν μου δίνεται η δυνατότητα επιλογής μεταξύ της διατήρησης του περιβάλλοντος και των επιχειρήσεων, η διατήρηση κερδίζει πάντα», λέει. «Έχω βοηθήσει να διατηρηθεί μια μεγάλη έκταση γης, πολλαπλά περισσότερη από όση έχω βοηθήσει να διαταραχθεί». Ισχύει αυτό που αποκαλεί ο «Νόμος του Tom» για τις προτάσεις των γεωλόγων του σχετικά με το ποια περιοχή να αποκτήσει για την εξόρυξη. «Εάν φαίνεται ότι δεν πρέπει να αναπτύξουμε μια δική μου δραστηριότητα εκεί, είτε θα πάρουμε τη γη και θα την κατέχουμε για να εμποδίσουμε άλλους να κάνουν την ίδια δραστηριότητα σε αυτή, είτε θα την παραλείψουμε», λέει. «Τους λέω: Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική και την αισθητική σας. Ακούγεται τρελό που αναφέρομαι στην αισθητική, αλλά τελικά θα πρέπει να επικρατήσει η ηθική του εγχειρήματος.»

Ο χρυσός μέσα από τα μάτια του Thomas Kaplan – Λευκή και Μαύρη Βίλβα μαζί (IΙ)
Billionaire Thomas Kaplan is gold’s evangelist

Σχετικά Άρθρα