ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΜΕΤΑΛΛΕΙΑΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣ

Μεταλλεία στην Ελλάδα και …αλλού!

[Νικ. Αρβανιτίδης, Δρ. Οικονομικός Γεωλόγος,  Nikolaos.Arvanitidis@gmail.com http//:nikolaosarvanitidis.eu]

Η μεταλλευτική παραγωγή αποτελεί την μοναδική πλέον ευκαιρία και δυνατότητα της Ελλάδας, αλλά και άλλων κρατών, για έξοδο από την κρίση. Στην Σουηδία και την Φινλανδία, χώρες με παρόμοια πληθυσμιακά και κοιτασματολογικά χαρακτηριστικά, αποτελεί βασική πεποίθηση για το σύνολο των πολιτών ότι η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου έχει σχεδόν μόνη της δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και θέσει τις βάσεις του κοινωνικού κράτους που απολαμβάνουν.

Κάτι που στην δική μας χώρα διάφορες περιφερόμενες μειοψηφικές ομάδες, με καιροσκοπικές διαθέσεις, συγκεχυμένα συμφέροντα, αυταρχικές συμπεριφορές, μικροπολιτικές επιλογές, ατεκμηρίωτα επιχειρήματα και δήθεν οικολογικές ανησυχίες, δεν θέλουν να γίνει πραγματικότητα αφού καταφέρονται ενάντια στο δημόσιο συμφέρον και εμποδίζουν την αναπτυξιακή πρόοδο και την ευημερία του ελληνικού λαού. Χωρίς καμία αίσθηση αλληλεγγύης, σε μια εποχή που οι πολίτες, ειδικότερα οι νέοι άνθρωποι ταλαιπωρούνται από την οικονομική κρίση και τις ελάχιστες ευκαιρίες απασχόλησης. Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Με την μεταφορά ψευδών στοιχείων και ανακριβούς πληροφόρησης επηρεάζουν και αλλοιώνουν την σκέψη και την συνείδηση πολλών ανυποψίαστων και απλών ανθρώπων χωρίς κανένα ενδοιασμό και ίχνος δισταγμού. Ακριβώς δηλαδή το αντίθετο που οι υγιώς σκεπτόμενοι και υπεύθυνοι πολίτες κάνουν σε άλλες χώρες.

Για παράδειγμα,  στον Δήμο Πάγιαλα (Pajala) στην Σουηδία ξεκίνησε πρόσφατα μεταλλευτική επένδυση ευρωπαϊκής εταιρίας που δραστηριοποιείται στην περιοχή. Στην δεκαετία του 1970 ο Δήμος Πάγιαλα έγινε δημοσιογραφικά γνωστός για την εγκατάλειψη του από νέους ανθρώπους και κυρίως από γυναικείο πληθυσμό λόγω έλλειψης απασχόλησης. Στα δημοτικά συμβούλια, οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι οδηγούσαν σε απόγνωση πολλούς συμβούλους που μη έχοντας τι άλλο να κάνουν ή να πουν έφευγαν στην μέση των συνεδριάσεων για το σπίτι τους. Μια μίζερη και αδιέξοδη κατάσταση που έγινε γνωστή σε όλη την χώρα.

The Pajala-mines ­­– A second Kiruna?

Σήμερα με τα νέα μεταλλεία προ των πυλών τα πάντα είναι διαφορετικά. Τα δημοτικά συμβούλια έχουν νόημα και οι συζητήσεις γίνονται με θετική διάθεση και αρμονική συνύπαρξη. Καλύτερες υποδομές σε σχολεία, κατοικίες και πολιτιστικές δραστηριότητες προσφέρουν ένα ποιοτικότερο και υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών στο σύνολο των 6.300 κατοίκων του Δήμου Πάγιαλα.

Ο ίδιος ο Δήμαρχος (φωτ.) ισχυρίζεται και δηλώνει τώρα ότι έχει την πιο ευχάριστη δουλειά σε όλη την Σουηδία. Με την δημιουργία των 450 θέσεων άμεσης εργασίας που θα δημιουργήσει η μεταλλευτική παραγωγή, αποδεικνύεται και στην περίπτωση αυτή η αναπτυξιακή συμβολή και σημασία των μεταλλείων σε μια προβληματική περιοχή, κάτι που αντανακλά και συμβαίνει και με άλλες μεταλλευτικές επενδύσεις στον σκανδιναβικό βορρά. Οι Σουηδοί πολίτες στηρίζουν τα μεταλλεία, τα εμπιστεύονται και γνωρίζουν ότι όπως παλαιότερα έτσι και τώρα αποτελούν μοναδική εγγύηση για την αναπτυξιακή σταθερότητα και πρόοδο της χώρας. Σε συζήτηση της διαρκούς επιτροπής βιομηχανίας της σουηδικής βουλής για τα μεταλλεία, στις αρχές Μαρτίου, όλα τα κόμματα στήριξαν την νέα μεταλλευτική στρατηγική τονίζοντας ότι τα ορυκτά έχουν πολλές φορές στο παρελθόν ξεχρεώσει την χώρα και ανορθώσει την οικονομία της, και παρατηρώντας επίσης ότι στα τελευταία δύο χρόνια έχουν ήδη δημιουργήσει πάνω από 7.000 νέες θέσεις εργασίας.

 Στην Ελλάδα Δήμοι και περιοχές με οικονομικά προβλήματα και υψηλή ανεργία χαραμίζουν τις μεταλλευτικές δυνατότητες και ευκαιρίες που έχουν, όχι για αντικειμενικούς και πραγματικούς λόγους, αλλά επειδή δεν έχουν το θάρρος και την τόλμη να ξεπεράσουν τα φοβικά σύνδρομα που ορισμένοι με κακόπιστο, απαράδεκτο και παραπλανητικό τρόπο τους μεταφέρουν και επιβάλλουν.

Σχετικά Άρθρα