ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Ο Τομέας Έρευνας Υδρογονανθράκων και το νέο Οργανόγραμμα του ΥΠΕΚΑ

[της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου,  http://www.energia.gr ]

Υποβαθμίζεται αντί να ενισχύεται ο τομέας έρευνας υδρογονανθράκων στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με το νέο Οργανόγραμμα για τις υπηρεσίες του, που έχει δοθεί στη δημοσιότητα περί τα τέλη Φεβρουαρίου.

Σε μια περίοδο κατά την οποία η πολιτεία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανάδειξη ενός παραμελημένου ως τώρα τομέα της εθνικής οικονομίας και παρά το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δίδει δημόσια εύσημα στο ανθρώπινο δυναμικό του, που «τρέχει» ακόμη και χωρίς οικονομικές απολαβές τη διαδικασία για την επίσπευση της αξιοποίησης των εγχώριων υδρογονανθράκων, τα λόγια φαίνεται ότι δεν συμβαδίζουν με τα έργα.

Οι τρεις έως τώρα Πετρελαϊκές Διευθύνσεις του ΥΠΕΚΑ με το νέο Οργανόγραμμα μειώνονται σε μία, με τέσσερα τμήματα. Η νέα Διεύθυνση Υδρογονανθράκων που δημιουργείται θα έχει στη δικαιοδοσία της, με ελάχιστα άτομα, ιδιαίτερα αυξημένες αρμοδιότητες, από την αγορά υδρογονανθράκων, ως και τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις (διυλιστήρια), την πολιτική των πετρελαιοειδών και του φυσικού αερίου, μαζί με τις μελέτες τεκμηρίωσης και τα τεχνικά θέματα. Ο όγκος όλης αυτής της δουλειάς για τα επτά άτομα που προβλέπονται σε κάθε ένα από τα τέσσερα Τμήματα θεωρείται από κύκλους του ΥΠΕΚΑ πολύ μεγάλος για να μπορέσει να διεκπεραιωθεί σωστά και αποτελεσματικά. Οι ίδιες πηγές καταγγέλλουν στο energia ότι το νέο Οργανόγραμμα έγινε κυριολεκτικά εν κρυπτώ, χωρίς να ζητηθούν οι απόψεις του στελεχικού δυναμικού του υπουργείου.

Με το Οργανόγραμμα δημιουργούνται, υπό τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, πέντε Διευθύνσεις από έξι που ήταν πριν. Η Διεύθυνση Υδρογονανθράκων, με τέσσερα Τμήματα, η Διεύθυνση Ενεργειακής Πολιτικής και Αποδοτικής Χρήσης Ενέργειας, με τρία Τμήματα, η Διεύθυνση Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων, με τρία Τμήματα, η Διεύθυνση Ηλεκτρικής Ενέργειας με τρία Τμήματα και η Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Επενδυτών για Έργα ΑΠΕ, με τέσσερα Τμήματα. Οι ΑΠΕ από αυτοτελή υπηρεσία που ήταν πρώτα, τώρα και πολύ σωστά, όπως επισημαίνεται από κύκλους του ΥΠΕΚΑ, εντάσσεται στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας. Από εκεί και πέρα, όμως, εκτιμάται ότι αρχίζουν τα προβλήματα.

Καταρχήν, καταργείται το Τμήμα Στατιστικής, που τροφοδοτούσε με πολύτιμα στοιχεία την Eurostat και το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Κατά δεύτερον, συρρικνώνονται Διευθύνσεις, όπως αυτή των Υδρογονανθράκων, ενώ ενισχύονται άλλες, όπως για παράδειγμα, αυτή του Ηλεκτρισμού, όταν οι περισσότερες αρμοδιότητες του συγκεκριμένου τομέα έχουν περιέλθει στη ΡΑΕ.

Αντίθετα, ο τομέας Υδρογονανθράκων, που θα έπρεπε να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του αντικειμένου, αλλά και στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της χώρας, φαίνεται να υποβαθμίζεται. Οι πηγές που μίλησαν στο energia υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε ο Τομέας Υδρογονανθράκων να καλύπτεται από δύο, τουλάχιστον, Διευθύνσεις και όχι μία, όπως προβλέπει το νέο Οργανόγραμμα.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, με το οποίο συνεργάζεται το ΥΠΕΚΑ για την έρευνα υδρογονανθράκων, εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει το Οργανόγραμμα στο κομμάτι που αφορά στους υδρογονάνθρακες και ως εκ τούτου έχει μπει ήδη στη φάση της επανεξέτασης.

Οι 23 “σωματοφύλακες” του ορυκτού πλούτου…

Σχετικά Άρθρα