ΜΕΤΑΛΛΕΙΑΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣ

Το “χρυσό” μέλλον της Τουρκίας…

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [3.39 MB]

Η Τουρκία εντός του 2011 παρήγαγε 24,4 τόνους χρυσού αξίας $ 1,365 δισεκατομ. ενώ για το 2013 αναμένεται να παράγει 40 τόνους χρυσού. Αν δε ληφθεί υπόψιν ότι σύμφωνα με τα ερευνητικά γεωλογικά δεδομένα,  το Τουρκικό αποθεματικό δυναμικό ξεπερνά  τους 6.500 τον. χρυσού, καταλαβαίνει κανείς ότι η δραστηριότητα αλλά και οι προοπτικές βρίσκονται ακόμη σε βρεφική ηλικία…Την δεκαετία 2000-2010  ανοίχθηκαν  περίπου 1.200.000 μέτρα ερευνητικών γεωτρήσεων στις οποίες επενδύθηκαν  πάνω από  500 εκατομμύρια δολάρια ενώ την ίδια χρονική περίοδο εντοπίστηκαν κοιτάσματα περίπου 800 τον. χρυσού.

Υπήρξε μια σταθερή αύξηση στην εξορυσσόμενη ποσότητα του χρυσού από τότε που ξεκίνησε η εξόρυξη του χρυσού  (2000-2001), όταν ήταν μόλις 1,4 τόνους. Ετσι, η συνολική ποσότητα του χρυσού που αθροιστικά έχει εξορυχθεί από κοιτάσματα στο έδαφος της Τουρκίας μέσα σε μια δεκαετία έχει ξεπεράσει  τους 106,5 τόνους. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2011 η παραγωγή παρουσίασε αύξηση κατά 43 % σε σύγκριση με το 2010. Το ετήσιο ποσό ήταν 11 τόν. το 2008, 14,5 τόν. το 2009 και 17 τόν. το 2010.

Χάρτης της Τουρκίας με την γεωγραφική κατανομή των μεταλλείων και των μεγάλων projects χρυσού

Συνολικά για το 2011,  8,8 τόνοι χρυσού προέρχονταν απο το χρυσορυχείο της Ουσάκ (Uşak- Kişladag Gold Mine), μιας πόλης κοντά στα παράλια της Μικράς Ασίας (περιφέρειας Αιγαίου, όπως ονομάζεται διοικητικά στην Τουρκία).  5,8 τόνοι χρυσού προέρχονταν από ορυχείο χρυσού στο Eρτιντσάν (Erzincan- Copper Gold Mine) ενώ  κατά 5,1 τόνους συνεισέφερε  στην εγχώρια παραγωγή χρυσού το μεταλλείο της επαρχίας Γκουμουσανέ (Gümüşhane- Mastra Gold Mine). Τέλος 3,9 τόνοι χρυσού προέρχονται από το μετάλλευμα που εξορύχτηκε στο μεταλλείο της Περγάμου Οβατσίκ, δυτικά της Σμύρνης (Bergama- Ovacik Gold Mine),  το οποίο ήταν το πρώτο χρυσωρυχείο που ξεκίνησε στην Τουρκία .

Ωστόσο, οι αναλυτές αναφέρουν ότι η Τουρκία χρειάζεται ακόμη περισσότερο τις εισαγωγές για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση της (ο ετήσιος μέσος όρος των εισαγωγών χρυσού ανέρχεται σε 151 τόνους) ενώ τα τελευταία 17 χρόνια η χώρα  έχει εισάγει 2.573 τον. χρυσού .

Η Τουρκία, με τα παραπάνω δεδομένα, έχει ξεπεράσει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στην παραγωγή χρυσού από εξόρυξη και αναμένεται να ενισχύσει τη θέση της αυτή περαιτέρω.

Τα σχόλια περιττεύουν…

Την ίδια ώρα που εμείς  φωνάζουμε Ανάπτυξη-Ανάπτυξη-Ανάπτυξη και το μόνο που κάνουμε είναι οριζόντιες περικοπές και τσουνάμι στερήσεων στην ελληνική κοινωνία, κάποιοι άλλοι απλά το κάνουν πράξη. Ναι με προβλήματα, ναι με ανάγκη για διορθωτικές κινήσεις. Αλλά τουλάχιστον κοιτάζουν μπρος…

 

Σχετικά Άρθρα