ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΟΡΥΚΤΑΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Γιατί καθυστερεί ο ηλεκτρονικός έλεγχος διακίνησης καυσίμων;

Σοβαρές ευθύνες στο υπουργείο Οικονομικών για τη μη αποτελεσματική καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων καταλόγισε χθες ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης. Την ίδια ώρα, βεβαίως, που τα συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται σε διαρκή αντιπαράθεση, το λαθρεμπόριο καυσίμων καλά κρατεί, όπως επίσης και οι ελλειμματικές παραδόσεις καυσίμων στους καταναλωτές μέσα από τη διαρκή εφεύρεση νέων μεθόδων κλοπής.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα δήλωσε χθες ανώτερο στέλεχος του ΥΠΑΝ σε ανεπίσημη ενημέρωση των δημοσιογράφων, εδώ και ένα χρόνο υπάρχει έντονη διαφωνία με το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το ολοκληρωμένο σύστημα εισροών–εκροών καυσίμων. Αν και στις 21/12/2010 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Μεταφορών για τις διαδικασίες και προδιαγραφές εγκατάστασης του ολοκληρωμένου συστήματος εισροών–εκροών καυσίμων, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων τη διασύνδεση με φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό, το υπουργείο Οικονομικών επέμενε στην αξιοποίηση για φορολογικούς λόγους μόνο των στοιχείων των εκροών.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες διευθύνσεις και υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, δεν χρειαζόταν η φορολογική αξιοποίηση των μετρολογικών στοιχείων των εισροών καυσίμων (δηλαδή από το βυτιοφόρο στις δεξαμενές των πρατηρίων καυσίμων), με το επιχείρημα ότι επαρκούν για τον έλεγχο τα τιμολόγια πώλησης και τα λοιπά παραστατικά.


Αποτέλεσμα αυτής της διαφωνίας, η οποία διαρκεί ένα χρόνο και πλέον, είναι να μην έχει υπογραφεί ακόμη από το υπουργείο Οικονομικών η σχετική απόφαση για τη χρήση των στοιχείων του συστήματος εισροών–εκροών για φορολογικό έλεγχο, καθώς και για τη διασύνδεση του συστήματος με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Να σημειωθεί ότι πρόκειται για αποφάσεις κατ’ εφαρμογή ενός νόμου που ψηφίστηκε πριν από δυόμισι χρόνια, του νόμου 3784/2009, όταν υπουργός Ανάπτυξης ήταν ο κ. Κ. Χατζηδάκης.

Νέες μέθοδοι κλοπής

Την ίδια ώρα, η κλοπή εις βάρος καταναλωτών και κράτους καλά κρατεί, με μερίδα πρατηριούχων να εφευρίσκουν νέους τρόπους ελλειμματικών παραδόσεων. Μετά την εντατικοποίηση των ελέγχων και τον εντοπισμό των μηχανισμών καταδολίευσης στις αντλίες, οι βενζινοπώλες έχουν βρει άλλους τρόπους, όπως η τοποθέτηση μικροτσίπ (σε μέγεθος φακής), αλλά ακόμη και παρεμβάσεις στο λογισμικό των αντλιών. Πλέον δημοφιλής μέθοδος είναι η πρόσμειξη της βενζίνης με αιθανόλη, η οποία δεν επιβαρύνεται με ΕΦΚ. Αλλη μέθοδος είναι η τεχνητή αύξηση της θερμοκρασίας των καυσίμων έτσι ώστε να αυξάνεται ο όγκος τους, ενώ προσφάτως κυκλοφορεί στην αγορά ειδική ταμπλέτα, η οποία επίσης προκαλεί αύξηση του όγκου.

Αναποτελεσματικός μηχανισμός

Το θέμα του λαθρεμπορίου αλλά και των ελλειμματικών παραδόσεων καυσίμων αναδεικνύει για μια ακόμη φορά τη σύγχυση μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων, τα οποία σκοπίμως (π.χ. για εξυπηρέτηση συμφερόντων) ή λόγω των εγγενών προβλημάτων της δημόσιας διοίκησης αδυνατούν να συνεργαστούν.

Βεβαίως, βασικός λόγος του ελλιπούς ελέγχου στα καύσιμα είναι ότι αυτός είναι διασπασμένος σε τρία υπουργεία.

Ο έλεγχος για τις ελλειμματικές παραδόσεις ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο έλεγχος για τη νοθεία των καυσίμων ανήκει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ ο έλεγχος για τις φορολογικές παραβάσεις ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών. Η διάσπαση αυτή προκαλεί καθυστερήσεις στον αποτελεσματικό έλεγχο, με συνέπεια τελικώς το «πάρτι» λαθρεμπόρων και φοροφυγάδων να συνεχίζεται.

Σχετικά Άρθρα