ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΟΡΥΚΤΑΕΥΡΩΠΗ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΕΕ

Η Κύπρος εισέρχεται δυναμικά στον ενεργειακό χάρτη της ΕΕ

Η Κύπρος εντάχθηκε επισήμως από χθες στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη καθώς η αμερικανική εταιρεία Noble Energy ανακοίνωσε ότι στο «Οικόπεδο 12» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) εντοπίστηκαν ποσότητες φυσικού αερίου 5 – 8 τρισ. κυβικών ποδών, με μέσο όρο 7 τρισ. κυβικά πόδια.

H επίσημη ανακοίνωση της Noble, μεταφρασμένη στα ελληνικά:

ΧΙΟΥΣΤΟΝ (28η Δεκεμβρίου 2011). Η Noble Energy, Inc. (NYSE: NBL) ανακοίνωσε σήμερα την ανακάλυψη φυσικού αερίου στο Κυπριακό Οικόπεδο 12, στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Στη γεώτρηση Κύπρος Α-1 βρέθηκαν περίπου 310 πόδια (94,5 μέτρα) πολλαπλού στρώματος άμμου, της Μειόκαινου περιόδου, που επιτρέπουν τη μεταφορά υψηλής ποιότητας φυσικού αερίου.

Η γεώτρηση έγινε σε βάθος 19,225 ποδών (5,861 μέτρα) σε θαλάσσιο βάθος 5,540 ποδών (1,689 μέτρα). Τα αποτελέσματα από τη γεώτρηση, τους πετροφυσικούς σχηματισμούς και την αρχική αξιολόγηση δείχνουν υπολογιζόμενες ποσότητες που κυμαίνονται  μεταξύ 5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, με στατιστικό μέσο όρο 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Το Κυπριακό οικόπεδο 12 καλύπτει περίπου 40 τετραγωνικά μίλια (103,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα) και θα πρέπει να διεξαχθεί επιπρόσθετη ερευνητική γεώτρηση πριν αρχίσει η παραγωγή.

H Κύπρος και ο πρόεδρός της προφανώς πανηγυρίζουν, μιλώντας για θησαυρό 90 δισ. παρά τους συντηρητικούς ως άνω υπολογισμούς (oι υπολογισμοί της κυπριακής κυβέρνησης είναι ότι στο οικόπεδο «Αφροδίτη» βρίσκεται μόνον το 10% του συνολικού αερίου που υπάρχει σε κοιτάσματα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η οποία σημειωτέον έχει άλλα 12 οικόπεδα ), ενώ στην Ελλάδα πρέπει να έχουμε έντονο σκεπτικισμό για τα δικά μας τεκταινόμενα.

Εμεις από μέρους μας για να δώσουμε, ως έχουμε υποχρέωση, τη σωστή διάσταση των πραγμάτων, επισημαίνουμε τα τεράστια κεφάλαια που θα πρέπει να επενδυθούν για να αποδειχθεί τελικά «χρυσοφόρο» το όποιο “οικόπεδο” υδρογονανθράκων. Για παράδειγμα, οι Κύπριοι οι οποίοι πέρασαν μια δύσκολη χρονιά με ατυχήματα αλλά και συνεχείς υποβαθμίσεις της οικονομίας τους, ήδη έχουν αρχίσει να εξετάζουν, το πότε και με ποια χρήματα θα κατασκευαστεί τερματικός  σταθμός στο Βασιλικό της Λεμεσού  (απ’ όπου με πλοία το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται στις αγορές), ένα έργο του οποίου το κόστος υπολογίζεται σε 10 δισ. ευρώ!

Σχετικά Άρθρα