ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΠΥΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ

Ευχή για το 2012: μέχρι το τέλος του έτους να έχει μπει το πρώτο γεωτρύπανο!

[του Πέτρου Τζεφέρη]
Νέα γεωπολιτικά δεδομένα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επιφυλάσσει η ανακάλυψη και πανηγυρική επιβεβαίωση του μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου μέσα στον χώρο της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Μετά την ανάλογη ανακάλυψη μεγάλων ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην ισραηλινή ΑΟΖ και τώρα στην κυπριακή, η γεωστρατηγική της περιοχής διαφοροποιείται τα μάλα, αφού πλέον στο παιχνίδι εισέρχονται τόσο τα συμφέροντα των εμπλεκομένων κρατών όσο και τα συμφέροντα των εμπλεκόμενων εταιρειών.

Η Κύπρος εισέρχεται δυναμικά στον ενεργειακό χάρτη της ΕΕΕξάλλου, όπως είναι γνωστό, η διαχείριση των ενεργειακών ζητημάτων απαιτεί πολύ προσεκτικούς χειρισμούς έτσι ώστε οι συνδυασμοί των  συμφερόντων που υφίστανται ή εκκολάπτονται στην περιοχή να λειτουργεί προς όφελος της Κύπρου και  ει δυνατόν και της Ελλάδας και συνάμα να διασφαλίζονται η ασφάλεια και η σταθερότητα στη γύρω περιοχή. Κάτι που τελικά προϋποθέτει τη συνεργασία και της  Τουρκίας, η οποία από την πρώτη παρτίδα κινήσεων βγήκε μάλλον εκτεθειμένη αλλά διατηρείται πάντοτε ενεργή.

 
Εν κατακλείδι, τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα επηρεάζουν ποικιλοτρόπως και την Ελλάδα, η οποία ως γνωστόν έχει απευθύνει πρόσκληση διενέργειας σεισμικών ερευνών για τρεις περιοχές  με σημαντικά πιθανολογούμενα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου:
 
Η Noble Energy, η οποία εμπλέκεται και στις δύο προαναφερθείσες ανακαλύψεις (με περισσότερα από 33 τρισ. κυβικά πόδια στην ευρύτερη λεκάνη του Λεβιάθαν! ) αλλά και στην Ελλαδική έρευνα που αναμένεται να προκηρυχθεί, εστιάζει το ενδιαφέρον της κυρίως στην περιοχή νοτίως της Kρήτης, που είναι μία εκ των τριών συνολικά περιοχών (Πατραϊκός κόλπος και  περιοχή Iωαννίνων οι άλλες δύο) έρευνας του YΠEKA  με στόχο μέσα στο 2012 να πραγματοποιηθεί διεθνής γύρος παραχωρήσεων με περίπου 10 έως 15 οικόπεδα (blocks), και στο τέλος του ίδιου έτους να έχει μπει το πρώτο γεωτρύπανο.Μπορεί το γεωτρύπανο να μην είναι ελληνικό, θα είναι όμως για την Ελλάδα !

Οι εκτιμήσεις, με βάση τα γεωλογικά υφιστάμενα δεδομένα, εκτιμούν τα αποθέματα φυσικού αερίου στα νότια της Kρήτης σε 2 τρισ. κ.μ.

«Aισθανόμαστε πολύ τυχεροί για τις επιτυχίες που είχαμε στην ανατολική Mεσόγειο και ποιος ξέρει, μπορεί να φανούμε τυχεροί ίσως και εδώ στην Eλλάδα». H φράση αυτή με την οποία έκλεισε την ομιλία του προ ημερών σε ενεργειακό συνέδριο στην Aθήνα ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Noble Energy International, Τζον Τόμιτς, είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος της εταιρείας που ανακάλυψε τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου των δύο τελευταίων ετών, υποχρεώνοντας τους κολοσσούς της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην ανατολική Mεσόγειο.
«Oι υποθαλάσσιες γεωλογικές δομές της νότιας Kρήτης μάς επιτρέπουν να προσβλέπουμε σε επιβεβαίωση θετικών σεναρίων και για τη χώρα μας. Oι εκτιμήσεις στο Iόνιο μπορούν επίσης να επιβεβαιώσουν τις αισιόδοξες προβλέψεις που έχουν αρκετοί επιστήμονες και τεχνοκράτες του χώρου αλλά και διεθνείς εταιρείες με τις οποίες είμαστε σε επαφή», δήλωσε στην «Kαθημερινή», σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ερευνών στην Kύπρο, ο υφυπουργός ΠEKA Γιάννης Mανιάτης.Η Eλλάδα αναμένει επίσης ευχάριστα νέα από τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης

Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή του Iονίου, η πρόσκληση αφορά δύο κυρίως περιοχές:  (1) εκείνη του Πατραϊκού κόλπου, με εκτιμώμενα αποθέματα στα 200 εκατομμύρια βαρέλια, και  (2) εκείνη του Kατάκολου, με εκτιμώμενα αποθέματα της τάξης των 3 εκατ. βαρελιών. H πρόσκληση επίσης περιλαμβάνει και την περιοχή των Iωαννίνων με εκτιμώμενα αποθέματα περί τα 50-80 εκατ. βαρέλια.

Τα αποθέματα στις τρεις περιοχές, όπως προκύπτουν από παλαιότερες έρευνες, μπορούν να αποφέρουν για τα επόμενα 20 με 25 χρόνια στο Δημόσιο έσοδα 15 με 20 δισ. δολάρια (με τιμές βαρελιού 80 έως 100 δολάρια). 

Επίσης, το YΠEKA βρίσκεται στο τελικό στάδιο επαφών για να προσλάβει ως τεχνικό σύμβουλο για τη διενέργεια των διαγωνισμών που θα ακολουθήσουν,  το Γαλλικό Iνστιτούτο Πετρελαίου, με το οποίο συνεργάζεται και η Kύπρος από το 2005 που ξεκίνησε τη διαδικασία των δικών της παραχωρήσεων.
Hδη η  προκήρυξη τριών οικοπέδων (Blocks) για εξόρυξη υδρογονανθράκων (Πατραϊκός, Ιωάννινα, Κατάκολο) είναι γεγονός, εδώ.

Σχετικά Άρθρα