ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ/ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ & ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Ρυθμίσεις για τα λατομεία στο Νόμο 4030/2011 “Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις”

α) Ρύθμιση λατομείων αδρανών υλικών Αράξου

Άρθρο 53

1. Οι εκμεταλλευτές των λατομείων αδρανών υλικών που δραστηριοποιούνταν εντός των ορίων του «Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς», οφείλουν να ολοκληρώσουν όλες τις εργασίες διαμόρφωσης του αναγλύφου και αποκατάστασης – αναδάσωσης των λατομικών χώρων με την προϋπόθεση ότι εξακολουθούν να έχουν δικαιώματα ιδιοκτησίας ή μίσθωσης, μέχρι 31.12.2014.

2. Για το σκοπό αυτόν εντός δύο (2) μηνών, από τη δημοσίευση του παρόντος, υποβάλλουν στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για τη διαμόρφωση του αναγλύφου και την αποκατάσταση – αναδάσωση των λατομικών χώρων επί των οποίων εξακολουθούν να έχουν δικαιώματα ιδιοκτησίας ή μίσθωσης, η οποία αξιολογείται και εγκρίνεται σύμφωνα με τις διαδικασίες της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Στη Μ.Π.Ε. αυτή περιλαμβάνεται εκτός των άλλων αναλυτική φυτοτεχνική μελέτη και αναλυτικό πρόγραμμα αναδάσωσης.

3. Μέχρι την έγκριση της προαναφερθείσας μελέτης για τις εργασίες διαμόρφωσης του αναγλύφου και αποκατάστασης-αναδάσωσης των λατομικών χώρων, εφαρμόζονται οι πλέον πρόσφατοι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι που έχουν εκδοθεί για τα εν λόγω λατομεία, κατά το μέρος τους που αφορά στη διαμόρφωση του αναγλύφου και στην αποκατάσταση – αναδάσωση των λατομικών χώρων επί των οποίων εξακολουθούν να έχουν δικαιώματα ιδιοκτησίας ή μίσθωσης.

4. Τα εξορυσσόμενα αδρανή υλικά κατά τις ως άνω εργασίες διαμόρφωσης του αναγλύφου διατίθενται κατά προτεραιότητα για τις εργασίες αποκατάστασης- αναδάσωσης, για την εκτέλεση δημοσίων έργων ή έργων κατά δημόσια παραχώρηση και για την εξόφληση ληξιπρόθεμσων οφειλών των εκμεταλλευτών των λατομείων προς το Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α.. Σε περίπτωση που μετά τη διάθεση των υλικών για τους παραπάνω σκοπούς προκύπτουν πλεονάζουσες ποσότητες, αυτό διαπιστώνεται με απόφαση του Περιφερειάρχη μετά από γνώμη του αρμόδιου οργάνου, οπότε και διατίθενται ελεύθερα, μετά από επεξεργασία τους στις υφιστάμενες εντός των λατομικών χώρων ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, η άδεια λειτουργίας των οποίων παρατείνεται αντίστοιχα.

5. Η λειτουργία των λατομικών χώρων του παρόντος άρθρου δεν μπορεί να παραταθεί πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2014, οπότε και παύει οριστικά η λειτουργία τους.

β) Λατομεία  Σχιστολιθικών Πλακών (άρθρο 16 Ν.3851/2010 το οποίο τροποποιήθηκε από το άρθρο 184 του Ν.4001/2011)

Άρθρο 58

Το άρθρο 16 του ν. 3851/2010 τροποποιείται ως εξής:
1. Η παρ. 1β του άρθρου 16 αντικαθίσταται ως εξής: «β) έχουν ήδη υποβάλλει ή υποβάλλουν αρμοδίως, εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος:
1. αίτηση έγκρισης επέμβασης ή παραχώρησης σύμφωνα με το άρθρο 57 του ν. 998/1979,
2. αίτηση για τη χορήγηση άδειας εκμετάλλευσης,
3. τεχνική μελέτη σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν.1428/1984 (Α΄ 43),
4. μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, και
5. αίτηση για τη σύναψη απευθείας σύμβασης μίσθωσης, αν πρόκειται για δημόσιο λατομείο ή αίτηση για αναγνώριση της έκτασης. Την αίτηση μπορεί να υποβάλουν οι εκμεταλλευτές, στην περίπτωση που δεν είναι ιδιοκτήτες των εκτάσεων, αλλά διαθέτουν μισθωτήρια συμβόλαια και εξουσιοδότηση των φερόμενων ιδιοκτητών.»
2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 16 συμπληρώνεται ως εξής: «Λατομικός χώρος των λατομείων της παραγράφου 1 του παρόντος θεωρείται ο αποτυπωμένος στα διαγράμματα που συνοδεύουν την εγκεκριμένη τεχνική μελέτη του άρθρου 9 του ν. 1428/1984. Επί αυτού θα εκδοθούν οι διοικητικές πράξεις της υποπαραγράφου β΄ της παραγράφου 1 του παρόντος.»
3. Η παράγραφος 5 του άρθρου 16 συμπληρώνεται ως εξής: «Πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, αποφάσεις κήρυξης αναδάσωσης, διοικητικές ποινές προστίμων ή ειδικής αποζημίωσης και κάθε άλλη διοικητική πράξη που απορρέει από τη δασική νομοθεσία για την προστασία των δασικού χαρακτήρα εκτάσεων των περιπτώσεων των λατομείων της παραγράφου 1 του παρόντος, αίρονται υποχρεωτικά με πράξη του αρμοδίου οργάνου, εάν έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις της ίδιας διάταξης. Μέχρι την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας, δεν εκδίδονται διοικητικές πράξεις προστασίας των δασικού χαρακτήρα εκτάσεων, σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία.»

Εγγυητική επιστολή έναντι οφειλομένων στο Δημόσιο μισθωμάτων από την εκμετάλλευση λατομείων σχιστολιθικών πλακών τα οποία εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 3851/2010

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4030/2011 Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις

Σχετικά Άρθρα