ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ

Ελληνική AOZ: Από τη στρατηγική κίνηση στην οικονομική λύση

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του συνεδριακού κέντρου της Εθνικής Ασφαλιστικής από 1500 πολίτες ολοκληρώθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε και συντόνισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Αθηνών, Βασίλης Κικίλιας, με θέμα: “AOZ: Από τη στρατηγική κίνηση στην οικονομική λύση”.

Κοινή συνισταμένη και βασικό συμπέρασμα η ανάγκη “εδώ και τώρα” ανακήρυξης ελληνικής ΑΟΖ πριν οι εξελίξεις και οι απειλές της Τουρκίας δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα.
Βασικοί ομιλητές ήταν ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης και ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός οι οποίοι ήρθαν αποκλειστικά στην Ελλάδα, προκειμένου να τοποθετηθούν πάνω στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.Ειδικότερα, ο καθηγητής Καρυώτης, ο οποιος θεωρείται ως «ο πατέρας της ελληνικής ΑΟΖ», καθώς υπήρξε μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, επεσήμανε ότι:

«Η έννοια της υφαλοκρηπίδας ξεπεράστηκε από την έννοια της ΑΟΖ. Οι Τούρκοι τρίβουν τα χέρια τους που ακόμα εδώ μιλάμε για υφαλοκρηπίδα. Όλα έχουν αλλάξει από τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, που καθορίζει ότι όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ με τον ίδιο τρόπο όπως ο ηπειρωτικός χώρος. Άρα τα επιχειρήματα της Τουρκίας περί υφαλοκρηπίδας του χερσαίου χώρου της Ανατολίας εξαλείφονται».»
Ο Θεόδωρος Καρυώτης αναφέρθηκε και σε αυτούς «που επιδιώκουν να μας πείσουν ότι η ΑΟΖ είναι μια μόδα, κι ότι κακώς την καθόρισαν το Ισραήλ και η Κύπρος» και τόνισε ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα κράτη έχουν και ασκούν κυριαρχικά δικαιώματα μέσα στην ΑΟΖ τους και σε μια έκταση έως και 200 μιλίων, ενώ ο καθορισμός της ΑΟΖ μεταξύ παρακείμενων χωρών γίνεται με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και… μόνο αυτούς. «Οι περισσότερες χώρες του κόσμου έχουν καθορίσει την ΑΟΖ τους, ενώ το πότε ένα κράτος θα την καθορίσει εξαρτάται αποκλειστικά από τη δική του βούληση», τόνισε χαρακτηριστικά.Η έκταση της ελληνικής ΑΟΖ, εφόσον καθοριστεί, ξεπερνάει τα 147.000 χιλιόμετρα, έκταση μεγαλύτερη από την χερσαία επιφάνεια της! Παράλληλα αποκτάει την κυριότητα του πλούτου του 90% του Αιγαίου (στην Τουρκία, με βάση το διεθνές δίκαιο, αναλογεί το 10 με 12%). Ο καθηγητής εκτιμάει επίσης ότι όταν η χώρα μας ανακηρύξει την ΑΟΖ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα την αποδεχτούν, όπως έκαναν και για την Κύπρο. Αναφέρθηκε επίσης σε μυστικές συνομιλίες στο παρελθόν, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπου τότε οι Τούρκοι διπλωμάτες προειδοποίησαν ότι το ζήτημα της ΑΟΖ στο Αιγαίο είναι εκτός «ατζέντας» και ότι δεν πρέπει η Ελλάδα να το θέτει καν… Όπως και γίνεται άλλωστε μέχρι σήμερα…

«Η Άγκυρα οφείλει να σταματήσει να επιβάλλει τις νεοοθωμανικές της τακτικές στο διεθνές κατεστημένο. Πρέπει αμέσως να καθορίσουμε την ΑΟΖ μας και να μην διακατεχόμαστε από φοβικά σύνδρομα. Ο εκλιπών Πρόεδρος της Κύπρου Τάσος Παπαδόπουλος το έκανε με 4 τανκς και 2 ελικόπτερα. Εμείς τι φοβόμαστε», κατέληξε ο καθηγητής καταχειροκροτούμενος…

Όπως έχουν καταλήξει και πολλοί άλλοι επιστήμονες και φορείς, ο ελληνικός θαλάσσιος χώρος είναι υπερ-πλούσιος σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ακόμη και μόνιμη λύση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας. Η δημιουργία φορέα έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων από το ΥΠΕΚΑ, ήταν το πρώτο βήμα. Το σημαντικότερο όμως παραμένει ο καθορισμός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που ανοίγει και το δρόμο για την εκμετάλλευση τους…

[από τη zougla.gr,  εδώ]

Σχετικά Άρθρα