ΑΔΡΑΝΗ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑΣΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Μια μοναδική περίπτωση: Λατομείο Ελαφρόπετρας στο Γυαλί Νισύρου…

Σε μια ερημονησίδα στα  Δωδεκάνησα, το Γυαλί, που υπάγεται στο Δήμο της Νισύρου, η θυγατρική  εταιρία της Lafarge, ΛΑΒΑ AE, λειτουργεί από το 1952 ένα λατομείο ελαφρόπετρας, η οποία είναι ηφαιστειογενές  υλικό, με φυσικές ιδιότητες (θερμομονωτικές, ηχομονωτικές, υψηλή μηχανική αντοχή, χαμηλό ειδικό βάρος) που την καθιστούν ιδανική για εφαρμογές αειφόρου κατασκευής.

Για την αποκατάσταση του λατομείου, δημιουργήθηκε ένα φυτώριο με περισσότερα από 2.200 φυτά – είδη, όπως όπως πεύκα, βελανιδιές, συκιές, κυπαρίσσια και ακακίες, καθώς και μερικά ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως ο κέδρος Juniperus macrocarpa. Η κατασκευή του φυτωρίου ξεκίνησε το 2009, και η πρώτη φύτευση έγινε τον Μάρτιο του 2010. Αργότερα, μετά τις φθινοπωρινές βροχές, τα φυτά μεταφυτεύθηκαν έξω στον ήλιο.

Οι εργαζόμενοι του λατομείου φιλοδοξούν να έχουν 3.500  φυτά την επόμενη χρονιά, που θα κάνουν το φυτώριο δεύτερο σε μέγεθος για την ΑΓΕΤ Ηρακλής. Η δραστηριότητα του λατομείου και των εξαγωγών ελαφρόπετρας δημιουργεί σημαντικό τοπικό οικονομικό αποτέλεσμα. Η εξαγωγική δραστηριότητα στο Γυαλί είναι μία από τις πλέον συναλλαγματοφόρες στα Δωδεκάνησα, αυτός είναι και ο  λόγος για την ύπαρξη Τελωνείου στη Νίσυρο.

Ο Δήμος Νισύρου συλλέγει έσοδα άνω των € 1.000.000 ετησίως, ενώ σημαντική είναι η συνεχής παρουσία ρυμουλκού στην περιοχή στα σύνορα της Κω. Πέρα από εξαγωγικήδραστηριότητα, η ΛΑΒΑ έχει ξεκινήσει μια συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για ένα ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα τη μελέτη καλλιεργειών σε ελαφρόπετρα και τη διάδοση ορθών γεωργικών πρακτικών.

Μέσω του προγράμματος, οι ερευνητές παρακολουθούν καλλιέργειες σε ελαφρόπετρα και συλλέγουν ερευνητικά δεδομένα ενώ παράλληλα υποστηρίζουν την εκπαίδευση των παραγωγών σε ορθές γεωργικές πρακτικές σε υδροπονικές καλλιέργειεςελαφρόπετρας. Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι να συμβάλλει όσο το δυνατόν στην παραγωγή και στη διάδοση γνώσης στους Έλληνες αγρότες, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών υδροπονικών καλλιεργειών σε θερμοκήπια.

Ιδωμεν!

Σχετικά Άρθρα