ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

O μαρμαροφόρος χάρτης της Ελλάδος

Λατομείο μαρμάρων Πλατανότοπου Καβάλας (ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε)

Ο κλάδος των μαρμάρων και των «εν γένει» διακοσμητικών πετρωμάτων αποτελεί παραδοσιακό κλάδο με ουσιαστική συμβολή στην εθνική οικονομία, κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια παραγωγή, την οποία προσπαθεί να διατηρήσει παρά τις αντίξοες συνθήκες των τελευταίων χρόνων από τον έντονο διεθνή ανταγωνισμό αλλά και από τους περιορισμούς που σχετίζονται κυρίως με τα περιβαλλοντικά θέματα.

Στο διπλανό διάγραμμα φαίνεται το πλήθος των ενεργών λατομείων ανά μαρμαροφόρο περιοχή της Ελλάδας. Σύμφωνα με στοιχεία από Στατιστικές Υπηρεσίες, τη δεκαετία του ΄90, η Ελλάδα κατείχε την 5η θέση στην παραγωγή διακοσμητικών πετρωμάτων παγκοσμίως.

Greek Μarble Exports. Imports of Ornamental Stone

Λόγω του έντονου ανταγωνισμού από παραδοσιακές και ανερχόμενες δυνάμεις στον τομέα, η Ελλάδα έχασε προοδευτικά αυτή τη θέση. Το 2004, η Ελλάδα ήταν παγκοσμίως στην 11η θέση μεταξύ των χωρών παραγωγών διακοσμητικών πετρωμάτων, μετά τις Κίνα, Ινδία, Ιταλία, Ισπανία, Ιράν, Τουρκία, Βραζιλία, Αίγυπτο, Πορτογαλία και ΗΠΑ, θέση την οποία κατέχει και σήμερα.

Ο κλάδος των διακοσμητικών πετρωμάτων έχει εξαγωγικό προσανατολισμό και είναι ένας από τους λίγους τομείς στην οικονομία της χώρας, που μπορούν να ανταγωνισθούν τις διεθνείς αγορές.

Οι εξαγωγές επεξεργασμένων και μη διακοσμητικών πετρωμάτων καταγράφουν το 2010 μια αύξηση της τάξης του 8% σε αξία και μια εντυπωσιακή αύξηση 102% σε ποσότητα, σε σύγκριση με το 2009 (οφείλεται στην αύξηση κατά 100% των όγκων μαρμάρου που εξάγονται προς την Κίνα).Αυτό σημαίνει ζήτηση ελληνικών μαρμάρων, αλλά κυρίως σε όγκους και οικονομικότερα επίπεδα τιμών και παρατηρούμε την παραγωγή να οδηγείται σε ποιο οικονομικές χώρες, όπως είναι η Κίνα και η Ινδία κ.ά. και από τις ελληνικές επιχειρήσεις να ζητούνται κυρίως οι πρώτες ύλες.

Το μερίδιο των δέκα μεγαλύτερων αποδεκτών των ελληνικών εξαγωγών για το 2010 (Κίνα, Σιγκαπούρη, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Κύπρος, Βραζιλία, Ιταλία, ΗΠΑ, Ρωσία, Ινδία,) αντιστοιχεί στο 54% της συνολικής ποσότητας (~ 670.000 τόνοι) και στο 70% της συνολικής αξίας των εξαγωγών (~ 141 εκατ. €). Η Κίνα είναι μακράν ο μεγαλύτερος αποδέκτης, σε ποσότητα και αξία.

Τα κύρια σύγχρονα λατομικά κέντρα στην Ελλάδα, εντοπίζονται στις μαρμαροφόρες περιοχές:

1. Δράμας, Καβάλας – Θάσου (Α. Μακεδονία)

Είναι το σπουδαιότερο λατομικό κέντρο της χώρας με συνολική ετήσια παραγωγή (όγκοι και «ξοφάρια») που υπερβαίνει τα 185.000 m3 και προέρχεται από 80 ενεργά λατομεία. Υπάρχουν πάνω από 25 σχιστήρια, που μαζί με τα λατομεία απασχολούν περισσότερα από 2.500 άτομα.

Το 80% των συνολικών εξαγωγών ελληνικού μαρμάρου προέρχεται από αυτή την περιοχή, με το «χιονόλευκο» δολομιτικό μάρμαρο της Θάσου, γνωστό από την Αρχαιότητα, να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αυτών των εξαγωγών.

Οι σημαντικότερες θέσεις λατόμευσης στην περιοχή είναι :
  • Θάσος (Λευκό Θάσου, Λευκό Λιμένα Θάσου «ΠΡΙΝΟΣ», Κρυσταλλίνα Θάσου)
  • Βώλακας (Λευκό Βώλακα, με τις μεγαλύτερες εξαγωγές προς την Κίνα)
  • Γρανίτης (Άριστον, κ.λπ.), Οχυρό (Δήλος, κ.λπ.)
  • Στενωπός, Νέστος, Λημνιά, Πηγές, Ελαφοχώρι, Δύσβατο, Βαθύλακκος, Παλαιά Καβάλα, Νικήσιανη

Σχετικά Άρθρα