-->

Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2009

Η πύλη για τον Ελληνικό Ορυκτό Πλούτο

Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Ψωροκώσταινα, ούτε Ελντοράντο. Είναι μία από τις χώρες της ΕΕ που διαθέτει σηµαντικό ορυκτό πλούτο, ο οποίος συνίσταται σε ποικιλία ορυκτών και µεταλλευµάτων µε µεγάλο βιοµηχανικό ενδιαφέρον.

Ο μεταλλευτικός κλάδος στη χώρα μας χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια καθώς το 65% των πωλήσεων κατευθύνεται στο εξωτερικό ενώ παράλληλα απασχολεί σε μεταλλεία, λατομεία, ορυχεία αλλά και στις καθετοποιημένες μεταλλουργίες 22 χιλιάδες εργαζόμενους άμεσα και 90 χιλιάδες έμμεσα. Ο τζίρος της υπολογίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ και αφορά κλάδους όπως η ενέργεια, τα δομικά υλικά, οι μεταλλουργίες νικελίου, αλουμινίου κλπ. ενώ αν συνυπολογιστούν η τσιμεντοβιομηχανία, το σκυρόδεμα και οι κατασκευές ο τζίρος υπερδιπλασιάζεται. Εντούτοις, τόσο η οικονομική κρίση όσο κα το διογκούμενο κοινωνικό σύνδρομο ΝΙΑΒΥ (Not In Any Back Yard) δηλ. μια επί τα χείρω παραλλαγή του γνωστού ΝΙΜΒΥ, έχουν φέρει πολλά αδιέξοδα και έχουν συρρικνώσει σημαντικά όλα τα παραπάνω νούμερα. Η κοινωνία δυσπιστεί απέναντι στον επιχειρηματικό κόσμο κι ακόμη δεν εμπιστεύεται τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της εκάστοτε Πολιτείας.

www.oryktosploutos.net
Στην  γενιά μας έπεσε ο κλήρος να δεχθεί την  πρόκληση όλων αυτών των επιπτώσεων και είναι εκείνη που θα πρέπει να συμβάλει στον συγκερασμό μεταξύ των αναγκών της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της βιομηχανίας. Το πρώτο όμως στο οποίο θα πρέπει να επενδύσουμε είναι η ορθή κι ευρεία ενημέρωση του κόσμου κι ακόμα βαθύτερα σε δράσεις που προάγουν την παιδεία, καλλιεργούν κουλτούρα και συναίνεση στην προσέγγιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Στον παρόντα ιστότοπο θα βρείτε ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ του νομοθετικού πλαισίου (σύνταγμα, νόμοι, κανονιστικές διατάξεις, ΥΑ, εγκύκλιοι κλπ) που διέπει την εξορυκτική δραστηριότητα και την αποκατάσταση περιβάλλοντος στους χώρους εξόρυξης, η οποία δυστυχώς είναι διεσπαρμένη σε πολλές επιμέρους διατάξεις χωρίς κωδικοποίηση και ενιαία μορφή. Επίσης θα βρείτε όλα τα θέματα που αφορούν τις ορυκτές πρώτες ύλες, τη σημασία τους στην καθημερινή ζωή και την ελληνική οικονομία, τους τρόπους καθώς και την "διοίκηση" των χώρων εξόρυξης, επεξεργασίας και αποκατάστασης περιβάλλοντος (λατομεία, μεταλλεία, γεωθερμία, υδρογονάνθρακες κλπ) και πως εφαρμόζεται στον τόπο μας.

Η παρούσα ιστοσελίδα φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν χώρο φιλόξενο που στοχεύει στην προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και πολιτικής για την Βιώσιμη Ανάπτυξη ειδικά στον τομέα των ΟΠΥ.  Εναν χώρο που αξιολογεί τα δρώμενα και τις καταστάσεις από τη σκοπιά του εξωτερικού παρατηρητή που δεν έχει διάθεση για εσωστρέφεια.. αλλά όμως, παράλληλα, δεν χαρίζεται σε κανέναν, ειδικά όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν το Περιβάλλον και την κοινωνική διάσταση της ανάπτυξης. Θέματα τόσο επιρρεπή στις μέρες μας σε υποκριτική και γενικότερα "εκμετάλλευση" κάθε είδους...

Ξέρετε το παιχνίδι Greenies vs brownies;
  • brownies, από τη μια μεριά, εφαρμόζουν έναν πολύ πρωτότυπο τρόπο για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα: ανεβαίνουν στην «μπουλντόζα», κλείνουν τα μάτια και κάνουν πως δεν το βλέπουν…Το κρύβουν, το βάζουν σε «μαύρο κουτί», το αποσιωπούν..
  • Οι greenies, από την άλλη πλευρά της «μπουλντόζας», βλέπουν τον βασιλιά πάντοτε γυμνό, βλέπουν τα μεταλλεία σκοτεινά, επικίνδυνα και τελείως άχρηστα.. Θέλουν μόνο να χρησιμοποιούν τα προϊόντα τους, άκριτα, υποκριτικά και αλόγιστα: τι σχέση έχει το ρυπογόνο μεταλλείο με τον φορητό μου υπολογιστή, το κινητό μου  και την «πράσινη» ζωή μου; Eντούτοις, η αλήθεια είναι ότι η ψηφιακή εποχή μας και η αποϋλοποίηση της οικονομίας με όλα τα ηλεκτρονικά καλούδια της,  έχουν βαθιές ρίζες στα ορυχεία και την εξόρυξη. Για την κατασκευή μιας μέσης κατοικίας, απαιτούνται εξήντα (60) τόνοι αδρανών και διακόσιοι (200) τόνοι βιομηχανικών ορυκτών. Ακόμη, για να καλύψει τις ανάγκες της  σε ηλεκτρική ενέργεια μία τετραμελής ελληνική οικογένεια, απαιτούνται ετησίως δέκα (10) τόννοι λιγνίτη!
Και στο μεταξύ χάνεται μια μοναδική ευκαιρία, της συνύπαρξης, της βιωσιμότητας, της βιώσιμης ανάπτυξης.

Διότι η «βιωσιμότητα» δεν είναι κάτι που εξαρτάται από τη μεριά της μπουλντόζας που βλέπει κανείς. Διότι άλλο είναι να κομπάζεις οικολογικά, με ένα διαρκές «όχι» στα χείλη πρεσβεύοντας το «αειφόρο τίποτε»..κι άλλο να κάνεις πράξη την περιβαλλοντική σου ευαισθησία με τρόπο που δεν αντιστρατεύεται αλλά αντιθέτως ενισχύει την ανάπτυξη...

Στις άκρες και στις γωνίες υπάρχουν τα συμφέροντα και στη μέση είναι οι μεγάλες αλήθειες!

Στην πύλη για τον ελληνικό ορυκτό πλούτο φιλοξενούνται άρθρα και απόψεις για την Εξορυκτική Δραστηριότητα και γενικότερα τον Ορυκτό Πλούτο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Αρθρα και απόψεις που δεν εντάσσονται σε επιλεκτικές τακτικές επικοινωνιακού χαρακτήρα αλλά με στόχο την εγκυρότητα, την επιστημονική τεκμηρίωση και την αξιοπιστία.

Για το περιεχόμενο, το ύφος και την επιστημονική ακρίβεια των ενυπόγραφων κειμένων, την ευθύνη έχουν οι συγγραφείς. Επίσης την ευθύνη για την επιστημονική ακρίβεια του οπτικοακουστικού υλικού που τυχόν αναπαράγεται στην παρούσα θέση, φέρουν οι δημιουργοί και κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων.

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται από το oryktosploutos.net, δεν αποτελούν νομικές συμβουλές, παροτρύνσεις ή προτροπές για τη διενέργεια οποιαδήποτε πράξεως. Τέλος, η συγκεκριμένη πύλη δεν αποτελεί ιστότοπο Δημόσιας Αρχής ούτε υποκαθιστά ή προσομοιάζει την οποιαδήποτε σχέση μεταξύ Δημόσιας Αρχής και πολίτη.

Δείτε την πύλη με την μορφή flipcard ΕΔΩ

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας ΕΔΩ

[του Δρ. Τζεφέρη Πέτρου] [by Dr. Tzeferis Peter]